0

Επαναπροκηρύσσονται τα προγραμμάτα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που σχετίζονται με αγροτική δραστηριότητα και επενδύσεις στην αγροδιατροφή, με βάση τα όσα συμφώνησαν Γεωργαντάς και Σκυλακάκης και τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρωινό ρεπορτάζ (8 Φεβρουαρίου)επί του θέματος.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται:

Επαναπροκηρύσσονται Υποέργα των Δράσεων Αγροδιατροφής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την επαναπροκήρυξη των Υποέργων «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» και «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κων/νος Μπαγινέτας κατά την ομιλία του σε Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο «6 Δράσεις Ανθεκτικότητας με τον Πρωτογενή Τομέα στο Επίκεντρο». που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Υπηρεσία Διαχείρισης Έργων Ταμείου Ανάκαμψης του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA 2023.

Ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για τα Υποέργα «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» και «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» σε κοινή σύσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κων/νου Μπαγινέτα αποφασίστηκε η επαναπροκήρυξη των δύο Υποέργων. Επίσης, αποφασίστηκε, δεδομένης της σημασίας του για τον πρωτογενή τομέα, η επαναπροκήρυξη του Υποέργου «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών», δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία στα Συλλογικά Σχήματα να διευρύνουν τις δυνατότητες διεξόδου στις αγορές.

Με τις νέες προκηρύξεις καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του πρωτογενή τομέα, αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και δίνεται η δυνατότητα στην αγροτική οικονομία της Χώρας, μέσω του εκσυγχρονισμού και της ενεργειακής και ψηφιακής αναβάθμισής της, να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Νέες προσκλήσεις για  αγροτική μεταποίηση,  αγορά μηχανημάτων με  100 εκατ. ευρώ από τα  ρέστα του Ανάκαμψης

Νέα πρόσκληση για το πρόγραμμα «Μεταποίηση», με προϋπολογισμό στα 65 εκατ. ευρώ, προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ανάλογα σχέδια σε δεύτερο, όμως, χρόνο, υπάρχουν και για δράσεις όπως ο «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» με 35 εκατ. ευρώ και η «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» με 10 εκατ. ευρώ.

Τις σχετικές αναφορές έκανε ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου, στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia, για την παρουσίαση της πορείας εξέλιξης των 6 προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα κι υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Στο πλαίσιο των προσκλήσεων που τρέχουν και μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, περίσσεψαν γύρω στα 65 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 544 εκατ. ευρώ, που είχαμε διαθέσιμα. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να αξιοποιηθούν σε μια δεύτερη πρόσκληση στη δράση της μεταποίησης», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ.

Διευκρίνισε μάλιστα, πως «στόχος είναι η πρόσκληση να βγει στον αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα», το οποίο, όμως, απέφυγε να προσδιορίσει, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να προηγηθεί η λήψη εγκρίσεων από το υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά στα πλάνα για δεύτερες προσκλήσεις στον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αναδιάρθρωση καλλιέργειών, ο κ. Μπαγινέτας διευκρίνισε πως θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς απαιτείται να διεκπεραιωθεί πρώτα η μεταφορά προς το ΥπΑΑΤ διαθέσιμων πόρων από άλλες δράσεις του ταμείου Ανάκαμψης.

Παρουσιάζοντας τη μέχρι τώρα πορεία εξέλιξης των έξι προγραμμάτων αγροδιατροφής, για τα οποία η περίοδος προσκλήσεων έκλεισε στις 22 Ιανουαρίου, υπογράμμισε πως συνολικά υποβλήθηκαν 520 αιτήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό (σ. σ. μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων), που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που παρέθεσε, στο πρόγραμμα μεταποίηση έγιναν 87 αιτήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 400 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη οριστικοποιήθηκαν 41 αποφάσεις ένταξης (εγκρίσεις) και σε εννέα από αυτές δόθηκαν και προκαταβολές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι αξιολογήσεις συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία πως θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αιτήσεις μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να ξεκινήσει κατόπιν η αξιολόγηση και στα αιτήματα των υπόλοιπων δράσεων.

Για τη δράση του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν ανέρχεται σε 236, με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, στον πράσινο αγροτουρισμό 85 αιτήσεις προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών 69 αιτήσεις με 33 εκατ. ευρώ, στη γενετική βελτίωση 21 αιτήσεις με 21 εκατ. ευρώ και στην υδατοκαλλιέργεια 16 αιτήσεις προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών παραδέχθηκε ότι το αρχικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε δεν μεταφράστηκε σε αιτήσεις στο ποσοστό που περίμενε το υπουργείο, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως «69 αιτήσεις είναι μια πολύ καλή αρχή και για αυτό θέλουμε να το ξαναβγάλουμε για να έρθουν και άλλοι. Σκεφτόμαστε να είναι μια πρόσκληση της τάξης των 10-15 εκατ. ευρώ». Επί του θέματος ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, που μίλησε λίγο μετά εξήγησε ότι στη νέα πρόσκληση η υλοποίηση θα πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο, υπό την ομπρέλα του συνεργατικού σχήματος.

Όσο για τα χρήματα που περίσσεψαν από την πρώτη πρόσκληση, περί τα 133 εκατ. ευρώ, ο κ. Μπαγινέτας ανέφερε πως έχει αποφασιστεί να μοιραστούν στα εν εξελίξει προγράμματα ώστε κάποιοι επιλαχόντες να καταστούν εν δυνάμει δικαιούχοι.

πηγή: agronews

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ