0

«Στα Άδυτα της Ιστορίας: Η Οικονομική Κρίση του 2008-Από την Αμερική στην Ευρώπη /History Uncovered– Sub–Primes: Blame it on the USA?»
(A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 23:15

Ένα εξαιρετικό ωριαίο ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2022, με τίτλο «Στα Άδυτα της Ιστορίας: Η Οικονομική Κρίση του 2008-Από την Αμερική στην Ευρώπη/History Uncovered– Sub–Primes: Blame it on the USA?» παρουσιάζει, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, η ΕΡΤ3 την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 23:15.

Τα φαινόμενα που προκάλεσαν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 είναι αρκετά γνωστά. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2007, με την πληθώρα των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ -και όχι μόνον- και τη συνακόλουθη ύφεση στις δυτικές αγορές ακινήτων. Μια ύφεση που έριξε στα τάρταρα τις τιμές των ακινήτων από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη έως το Δουβλίνο.
Με αφορμή λοιπόν αυτή την πτώση, οι ιδιοκτήτες σπιτιών έμειναν πίσω στις πληρωμές των υποθηκών τους και οι δανειστές σύντομα άρχισαν να νιώθουν την πίεση. Χάρη στη βαθιά ενοποίηση των παγκόσμιων αγορών τραπεζών, χρεογράφων και χρηματοδότησης, η μετάδοση εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Η κρίση των στεγαστικών δανείων έμεινε στην ιστορία ως αμερικανική καταστροφή.  Και όμως! Η δόνηση έπληξε σφοδρά τη Γηραιά Ήπειρο.
Αποκαλύπτοντας τα ελαττώματα της ευρωζώνης, το ωστικό κύμα προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της και υπονόμευσε την εύθραυστη ισορροπία της ένωσής της.

Στα τέλη του 2008, οι τράπεζες στο Βέλγιο, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Νότιο Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν όλες υπαρξιακή κρίση.

Τελικά, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν σε τροχιά ανάπτυξης αρκετά γρήγορα, η Ευρώπη εξακολουθεί να μαζεύει τα κομμάτια της ακόμα και σήμερα.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ