0

Ας ανακαλύψουμε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως το Λιδορίκι με τη λίμνη, την Ιτέα, το Γαλαξίδι, την Ερατεινή και φυσικά τον ομφαλό της Γης, τους Δελφούς.

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Ρούμελης. Η Άμφισσα αγκαλιάζεται από τα βουνά Γκιώνα και Παρνασσός. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα ενός τεράστιου αρχαίου ελαιώνα που ονομάζεται Κρισαίο Πεδίο, και προστατεύεται ως μέρος του Δελφικού Τοπίου. Εδώ παράγονται οι περίφημες «ελιές Άμφισσας» με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Ο πληθυσμός της πόλης είναι σχεδόν 7 χιλιάδες κάτοικοι, οι οποίοι στο παρελθόν ασχολούνταν με επαγγέλματα όπως η βυρσοδεψία, η καμπαναριά και η σχοινουργία, για τα οποία ήταν γνωστή η Άμφισσα. Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια.

Απέχει 200 χλμ από την Αθήνα, μόλις 20 χλμ από τους Δελφούς και 73 χλμ από τη Λαμία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στην Άμφισσα, κόρη του Μάκαρου, εγγονή του Αιόλου και εραστή του θεού Απόλλωνα. Άμφισσα σημαίνει πόλη που περιβάλλεται (στην προκειμένη περίπτωση από βουνά).
Κατοικείται από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα Τείχη της Ακρόπολης και οι αναφορές του Παυσανία. Οι κάτοικοι της Άμφισσας και ευρύτερα της Λοκρίδας μετανάστευσαν στην Κάτω Ιταλία όπου ίδρυσαν την αποικία των Επιζεφυρίων της Λοκρίδας, μια πόλη που υπάρχει μέχρι σήμερα με το όνομα Λοκρίδα. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο τάχθηκε στο πλευρό της Σπάρτης, ενώ αργότερα ο Φίλιππος της Μακεδόνιας θα την κατεδαφίσει εντελώς ως τιμωρία για ασέβεια.

Μετά την 4η Σταυροφορία το 1204, οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη και την ονόμασαν La Sole, που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως Salona. Το γνωστό λαϊκό τραγούδι λέει: Αρνιά σφάζονται στα σαλόνια Μαρία Πενταγιώτισσα.

Η Άμφισσα κοσμείται με πολλά νεοκλασικά κτίρια και παλιά λαϊκά αρχοντικά Η πάνω πλατεία (Κεχαγιά) είναι το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Φωκίδας και η κάτω πλατεία ή Πλατεία Ησαΐας, είναι το βασικό κέντρο της πόλης με πολλά καταστήματα και υπηρεσίες. .

Η Χάρμαινα είναι η παλιά συνοικία των βυρσοδεψεών (ή καπνοπωλείων). Εδώ βρίσκεται η δημοτική πινακοθήκη, πολλά διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακές ταβέρνες. Ένα ταξίδι στη μεσαιωνική παράδοση της περιοχής. Το Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς, προσφέρει απεριόριστη θέα στην πόλη και τον κάμπο. Εδώ βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Άμφισσας, από την οποία σώζονται λείψανα των αρχαίων Κυκλώπειων Τειχών. Τα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου της Βασίλισσας και της Φραγκικής Εκκλησίας σώζονται ακόμη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας στεγάζεται στο κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η 1η Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Ελλάδας. Φιλοξενεί ευρήματα από την περιοχή και το εντυπωσιακό άγαλμα της Περσεφόνης από την αρχαία Κάλλιο. Απέναντι συναντάμε την οικία Πανουργιά, δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, που στεγάζει το Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης.

Τέλος, το Καρναβάλι της Άμφισσας ξεχωρίζει με την αναβίωση τοπικών θρύλων, ενώ στις 10 Απριλίου γιορτάζεται πανηγυρικά η επέτειος της πτώσης του Κάστρου των Σαλώνων, με παρέλαση μαθητών, στρατού και σωμάτων ασφαλείας.

Η Ιτέα είναι το λιμάνι της Άμφισσας και είναι δημοφιλής προορισμός την καλοκαιρινή περίοδο. Το Γαλαξίδι είναι μια όμορφη θαλάσσια πολιτεία που θα σας ενθουσιάσει!

Η Ερατεινή είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό με νόστιμα ψάρια.
Το Λιδωρίκι είναι ένα παραδοσιακό ακρωτήρι που βρέχεται από τη λίμνη του Μόρνου. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης όλες τις εποχές.

Και τέλος οι Δελφοί. Ένα από τα πιο ιερά μέρη της Αρχαιότητας, διάσημο για το Μαντείο και τα αινιγματικά του μαντεία.

Αυτό που είδαν τα μάτια σας σε αυτό το βίντεο και πόσο μοναδικά θα ζήσετε όταν κάνετε αυτή την εκδρομή θα καταφέρουν να σας συνεπάρουν. Στο Focis, αυτό το ιδιαίτερο μέρος της Ρούμελης, υπάρχει τόση ομορφιά και ενέργεια που οι μπαταρίες σας θα φορτιστούν πλήρως. Και θα αναπνέεις ελεύθερα, χωρίς άγχος, αγωνία και σκέψεις. Ο επίγειος παράδεισος έχει όνομα και βρίσκεται στην Ελλάδα.

πηγή: youtube

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA