0

“Παρότι όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη και μακρά ιστορία της Ηπείρου και συναισθανόμαστε τη σημασία της ιδιαίτερης πατρίδας μας στη διαμόρφωση της συνολικής ιστορικής πορείας της Ελλάδας, ίσως μας διαφεύγουν κάποια στοιχεία τα οποία είτε δεν έχουν λάβει την αρμόζουσα σημασία ή εξαιτίας της τακτικής μας επαφής με τα μνημεία αυτά, μας έχουν γίνει πολύ οικεία και η μεγαλοπρέπειά τους έχει φθαρεί, οπότε είναι χρήσιμο να ανανεώνουμε τη μνήμη μας τακτικά.”

Έτσι άνοιξε την εκδήλωση για τα “Βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου” ο γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Ματάτσης και συνέχισε παρουσιάζοντας τα βυζαντινά μνημεία (5ος έως 14ος αιώνας) που συμπεριλήφθηκαν στο Ημερολόγιο του 2023.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις Βασιλικές της Αρχαίας Νικόπολης και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δρ. Απόστολο Παπαφωτίου, Πολιτικό Μηχανικό Ε.Μ.Π./Οικονομολόγο Ε.Κ.Π.Α., πρώην Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη και μέλος του Συλλόγου, ο οποίος έδωσε μία ευρεία εικόνα της σημασίας των αντίστοιχων Πρωτοβυζαντινών/Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών της Κορίνθου συγκρίνοντάς ομοιότητες και διαφορές στους παράλληλους βίους των δύο πόλεων, με επιστημονική ματιά και με αντιπαραβολή των τότε μεγεθών σε σημερινά δεδομένα αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα και μεγαλοπρέπεια των εγχειρημάτων.

Ακολούθησε διάλογος με το κοινό που βρέθηκε στον φιλόξενο χώρο του αμφιθεάτρου “Γ. Λαρσινός” του Επιμελητηρίου Κορινθίας. Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επιπλέον ανάπτυξη του θέματος από τεχνική, τεχνολογική, κοινωνική και πολιτική άποψη. Την αρχή έκανε η μηχανικός Μαρία Κωνσταντίνου για να συνεχίσει η δικηγόρος Κατερίνα Ταγαρά και ο αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Παναγιώτης Μαυραγάνης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου. Παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου συμπεριλαμβανομένων της Προέδρου του Σωματείου Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες κυρίας Όλγας Κονομόδη-Θωμά, της δημοσιογράφου κυρίας Τζένης Σουκαρά κ.ά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν παρότι δεν ήταν δυνατό να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο Βουλευτής Κορινθίας κύριος Γιώργος Ψυχογιός και η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κυρία Αθηνά Κόρκα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηρακλής Τσάνης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενος και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην χθεσινή αλλά και στις προηγούμενες εκδηλώσεις και δεσμεύτηκε για περισσότερες δράσεις μέσα στο 2023 αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο με την κοπή της Πίτας στις 15/1, αρτοκλασία στις 16/1 για την Εορτή του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του οποίου η εικόνα βρίσκεται στην Αγία Αναστασία Ποσειδωνίας, τη συμμετοχή του Χορευτικού στην Πίτα του Ηπειρώτη που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 22/1 και την Ετήσια Χοροεσπερίδα στις 28/1.

Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Συλλόγου στους χορηγούς του ημερολογίου: ΝΙΚΟ-ΧΕΛΜ Ελλάς / Μελισσοτρόφοι / Κάνδαυλος Meat / Κορινθιακή Μεταφορική / Τζάφης Ηλεκτραγορά / Εστία / Freeride Σπύρου / Παραλία Ψητοπωλείο-Ταβέρνα-Καφετέρια / Σουβλατζίδικο “Στέφανος” / Δικηγορικό γραφείο Γιώργου Παναγιώτου / Αρχιτεκτονικό Studio “Το πρότυπο” / Λογιστικό γραφείο Κοσμά Κώτση.

You may also like

Comments

Leave a reply