0

Αυτοί οι αφράτοι κα μυρωδάτοι κουραμπιέδες γίνονται με πρόβειο βούτυρο και αρωματίζονται με ανθόνερο. Οι κουραμπιέδες είναι το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι τα Χριστούγεννα.

Μην βάλετε το χημικό ανθόνερο που πωλείται εδώ στην Ελλάδα.  Χρησιμοποιήστε το μόνο εάν ξέρετε ότι είναι γνήσιο ανθόνερο ή εάν το φτιάχνετε μόνοι σας.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης έχω ξαναγυρίσει στις βανίλιες που είναι σε αμπούλες.  Η εσάνς βανίλιας είναι λίγο ακριβή, αλλά έκανα εξαίρεση σ’ αυτή τη συνταγή και μαζί με το ανθόνερο, πραγματικά μοσχοβολάνε.

Τί βούτυρο να χρησιμοποιήσω για να φτιάξω τους κουραμπιέδες;

Για να φτιάξω νόστιμους και μυρωδάτους κουραμπιέδες είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσω το καλύτερο βούτυρο. Το φρέσκο βούτυρο ή το πρόβειο βούτυρο (στακοβούτυρο) ή το ανάμεικτο με κατσικίσιο είναι το καλύτερο για να φτιάξουμε τους κουραμπιέδες. Εάν όμως δεν βρίσκετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αγελαδινό βούτυρο. Βέβαια, η γεύση τους παρόλο που θα είναι καλή, δεν θα είναι η ίδια.

Στην Κύπρο θυμάμαι ότι η μητέρα μου τους έφτιαχνε με spry αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκουμε στην Ελλάδα. Τους έχω φτιάξει όμως με βουβαλίσιο βούτυρο και η γεύση τους ήταν εξαιρετική!

Υλικά

300 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμάρια αμύγδαλα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα
300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι κονιάκ (30 ml )
½ κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες
1 κουταλιά ανθόνερο

Για επικάλυψη

Ανθόνερο
300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C περίπου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χονδροκόβουμε.
  2. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη. Μετά χώρια κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν και μετά σε δυνατή ταχύτητα για είκοσι περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε τη βανίλια, το ανθόνερο και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  4. Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το χτυπητήρι στο φτερό και σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί.  Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
  5. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρές μπαλίτσες, τους πιέζουμε λίγο από πάνω και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αραιά γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
  6. Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας. (Θα είναι μαλακοί μόλις βγουν αλλά όταν κρυώσουν θα σφίξουν).
  7. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
  8. Με ένα μπουκαλάκι με σπρέι ραντίζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες με το ανθόνερο και από τις δυο μεριές.
  9. Τους μεταφέρουμε σε στεγνή επιφάνεια να είναι ανάποδα και κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη από πάνω. Τους γυρίζουμε και ξανακοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  10. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα και ξαναχρησιμοποιούμε τη ζάχαρη που ήδη χρησιμοποιήσαμε.

Σημείωση: Η ζάχαρη άχνη που περισσεύει, μπορεί να ξανακοσκινιστεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί. Γίνονται: 65 x 23- 25 γραμμάρια ο καθένας.

πηγή: kopiaste

You may also like

Comments

Leave a reply