0

Η Ελάτη ή αλλιώς Τύρνα είναι ορεινό χωριό με 406 κατοίκους και ανήκει στον Δήμο Πύλης του νομού Τρικάλων.

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων. Η απόσταση Ελάτη – Αθήνα είναι 360 χλμ και το ταξίδι με αμάξι διαρκεί περίπου τρεισήμισι ώρες.

Αντίστοιχα, η απόσταση Ελάτη Θεσσαλονίκη είναι 247 χλμ και θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες για  να φτάσετε. Από τα Τρίκαλα χρειάζονται περίπου 40 λεπτά για να ανέβετε στο χωριό.

Η Ελάτη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 921 μέτρων στο όρος Κόζιακας. Το χωριό απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το Περτούλι και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Το πανέμορφο φυσικό τοπίο, η αξέχαστη θέα, το ορεινό κλίμα, η εγγύτητα με το χιονοδρομικό κέντρο, οι προσεγμένοι ξενώνες και το καλό φαγητό, έχουν συντελέσει στην μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η Ελάτη τα τελευταία χρόνια και επισκεψιμότητα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Είναι ορμητήριο για πολλές εκδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών. Ψηλά, απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού ανάμεσα στα έλατα, δεσπόζει ο ασβεστολιθικός κόκκινος βράχος.

Είναι προσβάσιμος από βατό μονοπάτι σε 15 λεπτά, κι από την κορυφή του η θέα του χωριού είναι πανοραμική. Εδώ υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο. Αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Ελάτη κατοικήθηκε λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα διάφορα Βυζαντινά ευρήματα.

Τα πετρόχτιστα σπίτια της παλιάς Τύρνας είχαν κατασκευαστεί από Ηπειρώτες μαστόρους, με χαρακτηριστικό τους τα υπέρθυρα. Η σημερινή θέση του χωριού είναι νέα. Το χωριό πριν το 1943 βρισκόταν δυτικότερα και προς το ποτάμι. Τον χρόνο αυτόν κάηκε από τους Γερμανούς Ναζί.

Το Περτούλι είναι ένας αυθεντικός οικισμός που θα σας μαγέψει! Η περιοχή της Παλαιοκαρυάς, με τους δημοφιλείς καταρράκτες, είναι ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς όπου θα περάσετε ποιοτικό χρόνο δίπλα στην φύση.

Η Πύλη Τρικάλων διαθέτει το ξακουστό και γραφικό τοξωτό γεφύρι, όπου είναι τόπος φωτογράφισης για όλους τους ταξιδιώτες που περνάνε από την περιοχή.

Όσα είδαν τα μάτια σου σε αυτό το βίντεο και όσα μοναδικά θα ζήσεις όταν το επισκεφτείς καταφέρνουν να σε συνεπάρουν! Και τότε αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο και πάλι. Στην ορεινή Θεσσαλία υπάρχει τόση ομορφιά και ενέργεια που οι μπαταρίες σου θα γεμίσουν στο φουλ.

Κι εσύ θα ανασάνεις ξέγνοιαστος, δίχως άγχος, στενοχώριες και σκέψεις.

πηγή: youtube

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA