0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Των Σωματείων Εργαζομένων στη Σχολική Καθαριότητα όλης της χώρας για την πρωτοφανή δίωξη συμβασιούχου σχολικής καθαρίστριας από μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου Αχαρνών.

Αθήνα, 8.12.2022

Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Κτιρίων όλης της χώρας καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε το περιστατικό κατάχρησης εξουσίας στο Δήμο Αχαρνών, όπου μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι προέβησαν σε παράνομη αντιποίηση της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου αντιδημάρχου, με σκοπό να απολύσουν στα «μουλωχτά» συμβασιούχο σχολική καθαρίστρια, όταν η ίδια διαμαρτυρήθηκε για παράνομες εντολές τους.

Συγκεκριμένα, υπάλληλοι του Δήμου Αχαρνών, εισηγήθηκαν την απόλυση τρίωρης συμβασιούχου καθαρίστριας των 300 ευρώ, μητέρας ανηλίκου παιδιού και μονογονεϊκής οικογένειας. Η εισήγηση, εν ριπή οφθαλμού, προωθήθηκε στο προϊστάμενο τμήμα του Δήμου και η απόλυση ανακοινώθηκε ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ στην εργαζόμενη με τη ρητή εντολή ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ που εργάζεται! Χωρίς καν να της έχει κοινοποιηθεί κανένα χαρτί της απόλυσης.

Τι ακριβώς συνέβη; Η συναδέλφισσα σχολική καθαρίστρια, που συνέχεια την αποσπούσαν παράνομα από το σχολείο όπου είχε τοποθετηθεί και με πρωτοφανή μεροληψία την έστελναν καθημερινά δεξιά κι αριστερά σε αλλότριες από τα καθήκοντά της εργασίες, διαμαρτυρήθηκε για αυτή την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά όταν το ποτήρι της αυθαιρεσίας ξεχείλισε. Την έστειλαν να πραγματοποιήσει οικοδομικές εργασίες και να πετάξει βαρύ φορτίο με μπάζα από ταβάνι που είχε καταρρεύσει πρόσφατα, δίπλα απ’ τα κεφάλια μαθητών και προσωπικού, στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.

Αντί συνεργείου εργατών, οι ανάλγητοι υπεύθυνοι του Δήμου Αχαρνών έστειλαν μια καθαρίστρια εσωτερικών χώρων να πραγματοποιήσει βαριά εργασία και να κουβαλά τα μπάζα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γενικά, βολεμένοι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Αχαρνών Οι εύλογες διαμαρτυρίες ενόχλησαν φαίνεται τους υπάλληλους του αρμοδίου τμήματος του Δήμου, οι οποίοι κίνησαν αυθαίρετα και με πρωτοφανή ταχύτητα τις διαδικασίες απόλυσης της εργαζόμενης, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας και κάθε νόμιμης διαδικασίας.

Μάλιστα σε επικοινωνία που είχε ο Διευθυντής του σχολείου όπου εργάζεται η εργαζόμενη διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι ενήργησαν αυτοβούλως, χωρίς να γνωρίζει τίποτα η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας. Όπως απεδείχθη, κάποιοι μόνιμοι υπάλληλοι, από τη θέση της δικής τους ασφάλειας, έβγαλαν όλο το μένος και την εκδικητικότητά τους σε μια αδύναμη γυναίκα που παλεύει ολομόναχη να ζήσει αξιοπρεπώς ένα ανήλικο παιδί.

Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι βαρύτατη. Με τη δική της ανοχή επιτρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ελεεινές και τρισάθλιες ενέργειες απ’ τους υπαλλήλους της, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Μόνιμοι υπάλληλοι και Δημοτική Αρχή, αρνούνται να χορηγήσουν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στις εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα, ενώ παραβιάζουν κατ εξακολούθηση τη νομοθεσία, ζητώντας -κατά παράβαση της Κ.Υ.Α που αφορά τους όρους πρόσληψής τους- να εργαστούν οι σχολικές καθαρίστριες ακόμα και την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα που τα σχολεία είναι κλειστά και οι σχολικές καθαρίστριες απαγορεύεται με βάση το νόμο να εργαστούν διότι βρίσκονται σε κανονική άδεια.

Στο Δήμο Αχαρνών φαίνεται ότι κυοφορούνται τριτοκοσμικές συνθήκες και κάποιοι υπάλληλοι, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής φαίνεται ότι ονειρεύονται «φεουδαρχικού» τύπου καταστάσεις, με το μόνιμο προσωπικό να εντέλει και το συμβασιούχο προσωπικό να εκτελεί αδιαμαρτύρητα.

Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει άμεσα την επαίσχυντη απόλυση της συναδέλφισσας μας, διαφορετικά το λόγο θα έχει ο Εισαγγελέας και οι κινητοποιήσεις κάθε μέρα εκτός και εντός του Δημαρχείου.

Καλούμε τα χιλιάδες μέλη μας σε όλη τη χώρα, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση διότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μέσα στην εορταστική περίοδο να κινητοποιηθούμε μαζικά προς υπεράσπιση της εργαζόμενης. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ &
  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ» (Σωματειακές
  Επιτροπές Καθαριότητας Αττικής και Μαγνησίας)
 3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
 5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ &
  ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ
  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ
 7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
  ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
  ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
 10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
 11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
 12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ
  ΕΛΛΑΔΑΣ
 13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
 14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν.
  ΠΙΕΡΙΑΣ
 15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
 16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
  ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
 17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ
  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
 18. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
 20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ -ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
  -ΛΥΚΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΑΝΤΙΑ»
 22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο
  «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
 23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»
 24. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ
  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
 27. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»
 29. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
 30. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
 31. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΙΑΤΟΥ
 32. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ