0

Με 5 ευρώ την τιμή παραγωγού και λιγότερα έξοδα, ήταν καλύτερη στο παρελθόν η κατάσταση, λένε οι παραγωγοί.

Εξαιρετικά μεγάλα κόστη αντιμετωπίζουν και οι εκτροφείς γαλοπούλας, όπως αναφέρουν, ωστόσο δεν μπορούν να πουλήσουν ψηλά, καθώς το εμπόριο δυσφορεί και ο καταναλωτής δυσκολεύεται. Κατά τα άλλα, όπως λέει το ρεπορτάζ, οι σφαγές έχουν αρχίσει εδώ και δυο ημέρες και η ζήτηση -όσο πλησιάζουν οι γιορτές-ανεβαίνει κατακόρυφα. Πέρσι, ο καταναλωτής είχε πληρώσει γύρω στα 7 με 8,5 ευρώ τη γαλοπούλα, αλλά φέτος προβλέπονται ανατιμήσεις, τουλάχιστον 15-20%.

Ο κ. Θανάσης Καρακόλης εκτρέφει μαζί με την αδερφή του Άννα στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, γαλοπούλες εδώ και πολλές δεκαετίες. Ζήτηση, όπως μας ανέφερε ο κ. Καρακόλης, υπάρχει αλλά τα τελευταία χρόνια φθίνει. Στις γιορτές, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το πράγμα ανεβαίνει. Φέτος ανοδικά πάνε και οι τιμές που πουλάει ο παραγωγός και κυμαίνονται στα 6 ευρώ το κιλό. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα έξοδα είναι πάρα πολλά για την εκτροφή, όμως πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία στην τιμή γιατί υπάρχει δυσχέρεια στον κόσμο. Η ΒΑΚ FARM λειτουργεί από το 1947 και πλέον διαθέτει γαλοπούλα σε μαγαζιά, μικρά, μεγάλα και σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον κ. Καρακόλη, βασικό πρόβλημα για τους εκτροφείς γαλοπούλας, δεν είναι άλλο, από την ακρίβεια στις ζωοτροφές, που πληρώνονται διπλές, σε σχέση με ένα 2 χρόνια πριν και ιδίως το καλαμπόκι που έχει ξεφύγει.

Ο κ. Δημήτρης Τάψας έχει εκτροφή γαλοπούλας ελευθέρας στην περιοχή του δήμου Ελασσόνας και όπως λέει, οι τιμές παραγωγού μπορεί να έχουν ανέβει, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα, που να καλύπτουν τα υπέρογκα κόστη. Μόνο το καλαμπόκι, λέει ο ίδιος, έχει πάει πάνω 100% σε σύγκριση με δυο χρόνια πριν, ενώ γενικώς το κόστος έχει ανεβεί 60-70%. Σύμφωνα με τον κ. Τάψα η τιμή παίζει στα 6 ευρώ με διαπραγμάτευση για 10-20 λεπτά επιπλέον, αλλά το εμπόριο διστακτικό. Βέβαια, ερωτηματικό είναι πόσο θα πληρώσει τελικά ο καταναλωτής τη γαλοπούλα στο κρεοπωλείο ή στο μάρκετ, καθώς με το μανδύα της ακρίβειας, έχουν πάει όλα στο… Θεό. Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει ο κ. Τάψας, ζήτηση υπάρχει. Αξιοσημείωτο είναι πως στην περιοχή της Ελασσόνας από τους 10 εκτροφείς που υπήρχαν παλιότερα, έχουν απομείνει μόνο τρεις…

Πωλήσεις νωρίς λόγω κόστους ζωοτροφών

Ο κ. Σταμάτης Σιώτος εκτρέφει γαλοπούλες στην περιοχή του Κουτσοποδίου Αργολίδος, αλλά όπως λέει, λόγω της ζήτησης, έδωσε νωρίς τις γαλοπούλες που εξέθρεψε φέτος, με αποτέλεσμα, τώρα, πριν τις γιορτές, να μην έχει διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τον κ. Σιώτο, στην απόφασή του αυτή, δηλαδή να πουλήσει το φθινόπωρο νωρίς, συνετέλεσε και η συγκυρία με τα αυξημένα κόστη εκτροφής (κυρίως οι ζωοτροφές), τα οποία πιέζουν τις μονάδες.

πηγή: agrotypos

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ