0

ΕσωΘέατρο

 «Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ  ΚΥΡΙΑΣ ΑΝΚΑ»
του Ιόν Λ. Καρατζιάλε 
σε διασκευή-σκηνοθεσία Τάσου Προύσαλη

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

«Ο Σκοτεινός κόσμος της κυρίας Άνκα» ονομάζεται η νέα θεατρική παραγωγή του ΕσωΘεάτρου, διασκευή του έργου ‘Napaste’ του σημαντικού Ρουμάνου θεατρικού συγγραφέα Ιόν Λουκά Καρατζιάλε.
Η κυρία Άνκα με  διλήμματα, εσωτερικές συγκρούσεις κι ένοχα μυστικά είναι η  φιγούρα που δεσπόζει σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο όπου άνδρες απόντες, παρόντες  και αιφνιδίως εμφανιζόμενοι γίνονται αιτία κι αφορμή για να σκοτεινιάσει ακόμα περισσότερο ο μέσα κόσμος της.

Παίζουν: Μέλανι Μαρχάινε, Τάσος Προύσαλης, Γιάννης Δεμάρης, Θάνος Παπαθανάσης, Φλωρεντία Νταή. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνικά: Αντώνης Ξαγοράρης
Κοστούμια: Λίτσα Τρωϊάνου
Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ναταλία Τζήμα
Ζωγραφ. σκηνικού: Στράτος Σαραντίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Φλωρεντία Νταή
Καλλιτ. επιμέλεια εντύπων: Γιώργος Γεωργιάδης

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

  • Σάββατο: 21:15
  • Κυριακή: 20:15

Τιμές εισιτηρίων:

  • Γενική είσοδος: 12 €
  • Φοιτητικό : 10 €

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Ορισμένα επιπλέον στοιχεία:
Στον ‘Σκοτεινό Κόσμος της Κυρίας Άνκα’, παρακολουθούμε την αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου ενός εγκλήματος που τελέστηκε πριν από χρόνια και για το οποίο είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί άδικα ένας αθώος. Η μακροχρόνια προσμονή για εκδίκηση και δικαίωση γίνεται πλέον σχέδιο που υφαίνεται αριστοτεχνικά και θα οδηγήσει στην τιμωρία τον δράστη. Το ψυχολογικό αυτό δράμα του Καρατζιάλε με τη ‘νουάρ’ ατμόσφαιρα,  συγκρίνεται συχνά από κριτικούς με το ‘Έγκλημα και Τιμωρία’ του Fydor Dostoyevsky και τη ‘Δύναμη του σκοταδιού’ του Tolstoy.

Ο συγγραφέας:
Ο Ιόν Λούκα Καρατζιάλε γεννήθηκε το 1852 στην τότε Βλαχία από οικογένεια ελληνικής καταγωγής. Θεωρείται ο εθνικός συγγραφέας της Ρουμανίας καθώς  υπηρέτησε σχεδόν όλα τα είδη γραπτού λόγου, γράφοντας θέατρο, μυθιστορήματα, ποίηση, κριτικές ενώ υπήρξε και συγγραφέας, πολιτικός σχολιαστής αλλά και πολιτικός ο ίδιος. Τα θεατρικά του έργα αποτελούν τον κορμό του ρεπερτορίου των θεάτρων της χώρας του. Έγραψε κυρίως κωμωδίες («Ένα χαμένο γράμμα», «Ο κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση», «Τα αποκριάτικα αστεία» κά) και ένα μόνο δράμα, το Napaste, το οποίο υπό τον τίτλο ο ‘Σκοτεινός Κόσμος της Κυρίας Άνκα’ παρουσιάζεται φέτος στο Εσωθέατρο. Είναι η δεύτερη μόλις φορά που παρουσιάζεται το συγκεκριμένο έργο στην Ελλάδα, ύστερα από το πρώτο ανέβασμά του το 1933.

You may also like

Comments

Leave a reply