0

Ένα εντυπωσιακά διατηρημένο ψηφιδωτό ρωμαϊκής εποχής, περίπου 1.600 ετών, ανακαλύφθηκε στη Συρία από αρχαιολόγους. Το μωσαϊκό περιλαμβάνει απεικονίσεις πολεμιστών του Τρωικού Πολέμου, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν το εύρημα ως ένα από τα σπανιότερα που έχουν ποτέ βρεθεί. 

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στη Χομς της βόρειας Συρίας, την οποία η κυβέρνηση της Δαμασκού ανακατέλαβε από τους αντάρτες το 2018.

Σε αυτό διακρίνονται στρατιώτες που κρατούν σπαθιά και ασπίδες με τα ονόματα Ελλήνων ηγετών που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, δήλωσε ο Χαμάμ Σάαντ, επικεφαλής των αρχαιολογικών μελετών στη Γενική Διεύθυνση Μουσείων της Συρίας.

«Δεν είναι το παλαιότερο του είδους του, αλλά είναι το πιο πλήρες και το πιο σπάνιο», τόνισε ο ειδικός.

Το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε κάτω από ένα κτήριο έχει μήκος περίπου 20 μέτρων και πλάτος έξι μέτρων, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο, θεωρείται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται. 

Η Συρία πριν τον εμφύλιο πόλεμο αποτελούσε τον «παράδεισο» της αρχαιολογικής έρευνας.

Ωστόσο, καθώς οι εχθροπραξίες μαίνονται εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η έρευνα πήγε πίσω ενώ πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καταστράφηκαν. Χαρακτηριστική είναι η ισοπέδωση της αρχαίας πόλης της Παλμύρας το 2015 από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης του ISIS. 

πηγή: lifo

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ