0

Σημεία από την παρουσία του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra με τον Γ. Μελιγγώνη το βράδυ της Τετάρτης 5/10/2022. 

  • Για την ενεργειακή κρίση και το προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο από την Κομισιόν

Η κυβέρνηση δεν κινήθηκε εγκαίρως και επαρκώς όπως αντίστοιχα έκαναν άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, με την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, εξυπηρετώντας μικρά και μεγάλα συμφέροντα και όχι την ίδια την κοινωνική συνοχή. Είδαμε και τι έγινε στην Ιταλία, που όταν δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα για τη στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, έρχεται ένα άλλο μόρφωμα, ακροδεξιό και λαϊκίστικό να καλύψει τα κενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε κάνει αρκετά νωρίς παρεμβάσεις στην Βουλή αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να οδηγηθούμε σε συνολικά και αποτελεσματικά μέτρα που θα περιόριζαν τις ανισότητες και την ενεργειακή φτώχια αλλά και να ενίσχυαν την αξιοπιστία της ΕΕ. Όλες αυτές οι δυνάμεις της ακροδεξιάς που καλλιεργούνται έχουν φυγόκεντρες τάσεις και επιπτώσεις στη συνολική πολιτική της ΕΕ που μπορεί για παράδειγμα να αφορούν την μεταναστευτική πολιτική και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Αν και η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια, κάθε κυβέρνηση φέρνει μερίδιο ευθύνης σχετικά με τα μέτρα που οφείλει να πάρει και να δώσει λύσεις προς όφελος των πολλών. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί δυστυχώς αντίθετα και το βλέπουμε τόσο στη λειτουργία των νοσοκομείων με τη μελέτη Λύτρα, με το ενεργειακό, τους μικρομεσαίους, τους εργαζόμενους , με την συντήρηση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ ενέργειας. Η κυβέρνηση μετατρέπει την κοινωνία σε ζούγκλα επιβάλλοντας μια νεοφιλελεύθερη συνταγή και οδηγώντας την ελληνική κοινωνία στις συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης του 2012-2014.

  • Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της (ενεργειακής) κρίσης

Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ, προτείνουμε 1. τη δημιουργία 120 δόσεων σε οφειλές στο δημόσιο και διαγραφή μέρους τους όπως κάναμε και εμείς ως κυβέρνηση, 2. το πλαφόν και τις ρυθμίσεις στο ρεύμα καθώς και την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, 3.τους ακατάσχετους εμπορικούς λογαριασμούς, 4.μία αναπτυξιακή τράπεζα για χρηματοδότηση επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, 5.το αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες 6.την πραγματική αύξηση των μισθών των εργαζομένων και την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους μικρομεσαίους, 7.την προστασία της πρώτης κατοικίας, 8. την ενίσχυση των νοσοκομείων και γενικότερα του κράτους πρόνοιας

  • Κρατικές επενδύσεις και αναθέσεις

Η ΝΔ επιδίδεται σε απευθείας αναθέσεις με αποτέλεσμα για κάποιους τα λεφτά δεν τελειώνουν ποτέ ενώ για άλλους να έχουν ήδη τελειώσει. Αυτή η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, με το πληθωρισμό να έχει φτάσει το 12,1% και το κρατικό ομόλογο να έχει ξεπεράσει το 5% δημιουργούν μεγάλη ανησυχία. Ταυτόχρονα, η παραβίαση του κράτους δικαίου δεν αφορά μόνο την οικονομία αλλά και την καταστολή ( Εξάρχεια, ελευθερία τύπου, υποκλοπές, σκάνδαλα).

  • Κρατικός προϋπολογισμός 2023

Όπως γνωρίζει όλη η κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και δημιούργησε ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Από το 2018 και μετά τα επεκτατικά μέτρα της οικονομίας ήταν που οδήγησαν σε αύξηση μισθών και καλύτερο οικονομικό κλίμα, επομένως αυτή η επεκτατική πολιτική θα πρέπει όπως ανέφερε και ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ να ακολουθηθεί και σήμερα.

  • Προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιδίωξε να αναπτύξει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη Τουρκία υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της και πέτυχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επανεγκαταστάσεις, την αναλογική κατανομή και πολιτικές ένταξης. Προφανώς ο Ερντογάν εργαλειοποιεί το προσφυγικό, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να μεταφέρει αυτήν την ελληνοτουρκική σχέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνταχθεί με τις χώρες του νότου που ζητούν αναλογική κατανομή και υποχρεωτική αλληλεγγύη. Θα πρέπει η διαχείριση του προσφυγικού να γίνει με βάση τις αρχές του δικαίου ώστε να μην εκτίθεται η χώρα στα διεθνή μέσα με περικοπές κονδυλίων (περίπτωση ακτοφυλακής) από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και καταγγελίες. Τέλος, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά, με χρηματοδότηση για να παραμένουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και να μετατρέπει η κυβέρνηση την χώρα σε αποθήκες ψυχών στα νησιά και στον Έβρο.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ