0

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά την Τετάρτη, καθώς οι traders αξιολογούν την ασφάλεια του χειμερινού εφοδιασμού την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Στην πιο πρόσφατη κίνηση για τη διασφάλιση του εφοδιασμού, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα εθνικοποιήσει την Uniper και θα αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού κλάδου ενόψει χειμώνα. Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως βάζει από τον ερχόμενο μήνα ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου για τις επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι λιγότερο από το μισό της τιμής που ισχύει στην αγορά, ώστε να χαλαρώσει η πίεση από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τον χειμώνα παραμένουν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε “μερική επιστράτευση” στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να προσαρτήσει τα εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει οι δυνάμεις του, αυξάνοντας το διακύβευμα του επτάμηνου πολέμου. Ένας παρατεταμένος πόλεμος φέρνει την απειλή περαιτέρω διαταραχών στον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο, ιδίως κατά μήκος της εναπομείνασας κύριας οδού μέσω της Ουκρανίας.

“Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα γεωπολιτική κρίση σήμερα το πρωί με τις δηλώσεις του Πούτιν”, δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S. Αυξάνονται “οι ανησυχίες για την εναπομένουσα ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη”.

Η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει διατηρήσει τις τιμές πάνω από επτά φορές υψηλότερα από τα τυπικά εποχικά τους επίπεδα, έχει ήδη φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης. Τα κράτη λαμβάνουν ιστορικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής παροχή ενέργειας με την επίσημη περίοδο θέρμανσης να ξεκινά τον επόμενο μήνα. 

Ένα θετικό στοιχείο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η σταθερή πλήρωση των αποθεμάτων, με τις αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 86%, πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό παρέχει κάποιο “μαξιλάρι” σε περίπτωση που η ρωσική προσφορά μειωθεί περαιτέρω. Οι ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνέβαλλαν επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου. Όμως ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας θα μπορούσε γρήγορα να εξαντλήσει αυτά τα αποθέματα. Η αναπλήρωσή τους θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την Ευρώπη το επόμενο έτος, επειδή θα μείνει χωρίς τις συνήθεις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 7,6% στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, “άγγιξε” κέρδη 10% στα 213 ευρώ η μεγαβατώρα.

πηγή: capital

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ