0

Σύσκεψη για το ζήτημα των ζημιών σε καλλιέργειες σταφίδας και σε αμπελώνες, έγινε στο δημαρχείο της Νεμέας, με αφορμή τις συνεχείς βροχοπτώσεις και την υγρασία των τελευταίων ημερών. Σε περιπτώσεις όπου το σταφύλι έχει ωριμάσει και παρουσιαστούν φαινόμενα υψηλής υγρασίας, δημιουργείται τις επόμενες μέρες το λεγόμενο «στεφανάκι» και η ηρτημένη παραγωγή πλέον σαπίζει, όντας βορά για σφήκες και λοιπά έντομα.

«Οι αρχικές εκτιμήσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν. Φαίνεται αυτές να κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα συγκαλείται σύσκεψη στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Θα εξεταστούν οι αναφορές των ζημιών, ενώ θα αναζητηθεί και ο τρόπος κάλυψης των παραγωγών σύμφωνα και με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Στην προκαταρκτική σύσκεψη της Νεμέας, συμμετείχαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης – Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος της περιοχής, Κώστας Φρούσιος, γεωπόνοι της Περιφέρειας, αλλά και στελέχη του ΕΛΓΑ.

Στις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η αυτοψία από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στους τοπικούς αμπελώνες παρουσία του τοπικού βουλευτή Χρίστου Δήμα, με το μέγεθος της ζημιάς να είναι εμφανές.

«Το ζήτημα είναι η άμεση καταγραφή (τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες καταγραφές) και οι γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το επιτραπέζιο σταφύλι και την Κορινθιακή σταφίδα όπου θα συζητήσουμε τόσο για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που προκάλεσαν ζημιά όσο και για τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας», σημείωσε σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο βουλευτής Κορινθίας και υφυπουργός Ανάπτυξης.

πηγή: agronews

You may also like

Comments

Leave a reply