0

Με μεγάλη ζήτηση και ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις εξελίσσεται η συγκομιδή βιομηχανικής ντομάτας στους κάμπους της χώρας, με τα χωράφια να αποκλίνουν σημαντικά από το τονάζ στο οποίο έχουν συνηθίσει παραγωγούς και βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.

Η εικόνα της συγκομιδής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ζητήματα εξασφάλισης των απαιτούμενων ποσοτήτων πρώτης ύλης από τη μεταποίηση, με τους παράγοντες που ώθησαν σε αυτήν την κάμψη της παραγωγής να εκτείνονται από τις εισροές μέχρι και την πορεία του καιρού.

Αν και δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που επέλεξαν να παίξουν άμυνα φέτος με τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτεί η βιομηχανική ντομάτα, το πρόβλημα των χαμηλών αποδόσεων υφίσταται και σε έμπειρους και συνεπείς παραγωγούς, οι οποίοι όπως μεταφέρουν στην Agrenda, πρώτη φορά φέτος μετρούν αποδόσεις της τάξης των 7 με 8 τόνων το στρέμμα έναντι των 10-11 τόνων που συγκόμιζαν άλλες χρονιές.

Ψυχρή άνοιξη, χαμηλά επίπεδα υγρασίας κατά τις πρώτες καλοκαιρινές εβδομάδες και στη συνέχεια μπόρες και χαλάζια έπαιξαν οπωσδήποτε το ρόλο τους, όπως διαπιστώνουν οι παραγωγοί, που ανησυχούν πλέον και για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Θέμα αποζημιώσεων βάζει ο ΘΕΣΤΟ

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης ανασκόπησε την εξέλιξη των ζημιών που έπληξαν την καλλιέργεια το 2022 σε συνάντηση που είχε προ ολίγων ημερών με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, και  ανέδειξε ως ζημιογόνα αίτια τις εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις και τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις. Στην ίδια συνάντηση, μίλησε για επισφαλείς συνθήκες για το μέλλον της καλλιέργειας λόγω και του πολύ αυξημένου κοστολογίου της, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα και ζητώντας από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο ξεκάθαρη θέση επί των αιτημάτων που αναφέρονται σε αυτό και αφορούν:

  • Να αναγνωριστεί το σύνολο της ζημιάς που αναγγέλθηκε στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας, ως προερχόμενη από ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Να ανακοινωθούν έγκαιρα οι τελικές εκτιμήσεις ζημιών.
  • Να αποσταλούν το αργότερο εντός του έτους οι καταστάσεις ζημιάς στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε για να γίνει έγκαιρα και ο συνυπολογισμός της ζημιάς στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
  • Να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι τοματοπαραγωγοί μας.

Από την πλευρά της η ηγεσία του ΕΛΓΑ, διαβεβαιώνει ότι στα πορίσματα θα συνυπολογιστούν όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια και προβλέπονται από τον υφιστάμενο κανονισμό και ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

πηγή: agronews

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ