0

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, που δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο όταν πρόκειται για οικονομικές προβλέψεις, δικαιολογώντας και την ανάγκη ερωτηματικού στον τίτλο. Ποιος εξάλλου θα μπορούσε να περιμένει το ξέσπασμα της πανδημίας και την πρωτοφανή ύφεση του 2020; Ποιος θα πόνταρε στα κοσμοϊστορικά γεγονότα της φετινής χρονιάς με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την απειλή κατάρρευσης της γερμανικής οικονομίας λόγω της διακοπής τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου;

Κι όμως, οι οικονομικές προβλέψεις είναι απαραίτητες για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί δίνουν το κλίμα της στιγμής και αξιολογούν τις προοπτικές που ανοίγονται ανάλογα με τα διαθέσιμα σενάρια. Μέσα, λοιπόν, στο τοξικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι αβεβαιότητες του 2022, υπάρχει και μία αισιόδοξη πρόβλεψη που θέλει την ελληνική οικονομία να αποφεύγει εντελώς την ύφεση, σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Την ώρα που το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία με την ύφεση να έχει ήδη ξεκινήσει από τη Γερμανία τον Ιούλιο, οι προβλέψεις της ING τοποθετούν την Ελλάδα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης για την τριετία 2022-2024. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ολλανδικής τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία, και με δεδομένο πάντα ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές εκπλήξεις, το ελληνικό ΑΕΠ θα πλησιάσει πολύ κοντά στο επίπεδο των 200 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από την εποχή που ξεκίνησαν τα μνημόνια.

Έως το 2024, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει σωρευτική ανάπτυξη άνω του 8%, μετά το εντυπωσιακό 8,3% του 2021 και το 7% στο α’ τρίμηνο του 2022. Πιο αναλυτικά, το ελληνικό ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 3,1% και 2% στο γ’ τρίμηνο και δ’ τρίμηνο του 2022, αντίστοιχα, ενώ σε ετήσια βάση θα αναπτυχθεί κατά 4,2% φέτος, κατά 1,7% το 2023 και κατά 2,3% το 2024. Αν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω εκτιμήσεις, τότε το ονομαστικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει το επίπεδο των 196 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2009 και θα φλερτάρει με το ορόσημο των 200 δισ. ευρώ.

Θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική «νίκη» για την ελληνική οικονομία, καθώς θα έχει προσθέσει πλούτο που θα πλησιάζει τα 20 δισ. μέσα σε μία περίοδο πρωτοφανών εξελίξεων και γεγονότων. Καταλύτες στην ανάπτυξη θα είναι φυσικά ο τουρισμός αλλά και οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι το υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα είναι τα 230 δισ. ευρώ το 2007. Από εκείνο το σημείο και μετά, το ελληνικό ΑΕΠ ακολούθησε πτωτική τροχιά έως τα 155 δισ. ευρώ το 2016, για να ανακάμψει στα 181 δισ. ευρώ το 2021.

Η πρώτη οικονομία της Ευρώπης που θα πέσει σε ύφεση αναμένεται να είναι η γερμανική, εμφανίζοντας βάσει των προβλέψεων συρρίκνωση του ΑΕΠ από τον Ιούλιο του 2022 έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2023 (-0,4% στο γ’ τρίμηνο, -0,7% στο δ’ τρίμηνο και -1,6% στο α’ τρίμηνο 2023). Ακολουθεί η γαλλική οικονομία με αρνητική επίδοση στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δείχνει να τη γλιτώνει η Ιταλία. Βέβαια, οι προβλέψεις για τη γειτονική μας χώρα έχουν ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας καθώς μεσολαβούν οι πολύ κρίσιμες εκλογές του φθινοπώρου.

Η Πορτογαλία είναι η χώρα με υψηλότερη σωρευτική ανάπτυξη από την Ελλάδα, αλλά με βασική επίδοση του 2022 όπου αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό 6,6% και να επιβραδύνει σημαντικά στη συνέχεια στο 1% το 2023 και στο 1,4% το 2024. Η Ιρλανδία εκτιμάται ότι επίσης θα αναπτυχθεί με πολύ εντυπωσιακό ρυθμό της τάξης του 9% το 2022 και μεγάλη επιβράδυνση στο 1,3% και 1,8% το 2023 και 2024, αντίστοιχα. Ωστόσο, αοτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση καθώς η ανάπτυξη είναι πλασματική και οφείλεται στους διεθνείς κολοσσούς που έχουν την έδρα τους στη χώρα.

πηγή: liberal

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ