0

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι χάνουν κάτω από την επιφάνεια ενός πολυσύχναστου καναλιού στην «πρωτεύουσα της κρουαζιέρας», το Μαϊάμι.

Ακριβώς κάτω από τις καρίνες των τεράστιων πλοίων, μια υποβρύχια κάμερα δίνει ζωντανή εικόνα από έναν άλλο κόσμο, καταγράφοντας τη θαλάσσια ζωή που προσπαθεί να αντισταθεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτή η κάμερα στο Government Cut του Μαϊάμι είναι μόνο ένα από τα πολλά εγχειρήματα ενός θαλάσσιου βιολόγου κι ενός μουσικού. Η κάμερα βρίσκεται σε 15ετή αποστολή, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τους ετοιμοθάνατους κοραλλιογενείς υφάλους, συνδυάζοντας την επιστήμη και την τέχνη, για να φέρει την υποθαλάσσια ζωή στην ποπ κουλτούρα.

Η εταιρεία τους, η Coral Morphologic, φέρνει στο φως εκπληκτικές εικόνες, συγκεντρώνει υπέροχα κοντινά πλάνα πλασμάτων που ζουν στον βυθό, στα social media, και φανερώνει λαμπερά κοράλλια.

«Δεν είμαστε τέχνη. Δεν είμαστε επιστήμη. Δεν είμαστε τεχνολογία. Είμαστε μια αλχημεία», είπε ο Κόλιν Φούρντ, ο οποίος ξεπερνά έναν τυπικό επιστήμονα, με μπλε μαλλιά τόσο αιχμηρά που φαίνεται σαν να τον έχει χτυπήσει ρεύμα. Αυτός και ο συνεργάτης του J.D. McKay έδειξαν τη δουλειά τους στο Associated Press.

«Η ζωντανή ροή των βίντεο έχει ήδη αποκαλύψει ότι το staghorn και άλλα είδη κοραλλιών μπορούν να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν ακόμη και σε ένα εξαιρετικά αστικοποιημένο υποθαλάσσιο περιβάλλον, μαζί με 177 είδη ψαριώνδελφινιών, και άλλης θαλάσσιας ζωής, σημείωσε ο Φούρντ.

«Έχουμε αυτά τα πολύ ανθεκτικά κοράλλια που αναπτύσσονται εδώ. Ο πρωταρχικός στόχος της βιντεοσκόπησης ήταν να δείξουμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει τόση πολλή θαλάσσια ζωή στην πόλη μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τελευταία παραγωγή των δυο συνεργατών, «Coral City Flourotour», θα παρουσιαστεί στο New World Center Wallscape μέσα στην εβδομάδα καθώς το Aspen Institute φιλοξενεί ένα σημαντικό συνέδριο για το κλίμα στο Miami Beach.

Ο Φούρντ μίλησε σε ένα πάνελ για το πώς τα οικοσυστήματα του ωκεανού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μάθουν να καταπολεμούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο τίτλος της ομιλίας; «Ο Ωκεανός είναι ένας υπερήρωας».

«Νομίζω ότι όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια και ότι όλα είναι αλληλένδετα, τότε μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην χρειάζεται να ζουν σε έναν κόσμο με πυρκαγιές, λιωμένους πάγους και νεκρούς ωκεανούς», είπε ο Φούρντ στο Associated Press.

Η αποστολή των κοραλλιών είναι επείγουσα: Μετά από 500 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, αυτά τα είδη δέχονται επίθεση από την κλιματική αλλαγή. Η θέρμανση των ωκεανών προκαλεί τη λεύκανση των κοραλλιών και αυξάνει τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν μαζικές καταστροφές στα κοράλλια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Οι ισχυρότερες καταιγίδες και οι αλλαγές στη σύσταση του νερού μπορούν να καταστρέψουν τις δομές των υφάλων, ενώ τα αλλοιωμένα ρεύματα παρασύρουν τρόφιμα και προνύμφες.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων», δήλωσε η NOAA σε πρόσφατη έκθεση. «Το λιμάνι είναι ένα ανεκτίμητο μέρος για έρευνα για τα κοράλλια», είπε ο Φούρντ. «Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τα οικοσυστήματα μας όπως ήταν πριν από 200 χρόνια. Οι επιλογές που μας μένουν πρέπει να είναι ριζοσπαστικές».

Πέρα από την επιστήμη, υπάρχουν τα ρούχα. Η Coral Morphologic πουλά μια σειρά σερφ και μαγιό με σχέδια από ανεμώνες λουλουδιών και κοράλλια και χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά βιώσιμα υλικά, όπως ένα είδος νάιλον που ανακυκλώνεται από παλιά δίχτυα ψαρέματος.

«Βλέπουμε τη δύναμη της τεχνολογίας που συνδέει τους ανθρώπους με τη φύση. Είμαστε τυχεροί ως καλλιτέχνες και τα κοράλλια επωφελούνται», είπε ο Φούρντ.

πηγή: cnn

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ