0

Στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης των πρώην Υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων “AIACE 2022” συμμετείχε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος το πρωί.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους συνέδρους και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ,ανάμεσα τους ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης και Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υφυπουργός Έρευνας – Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργός και Βουλευτής Κορινθίας κ. Σταύρος Δήμας, σημείωσε την αξία του συνεδρίου στις ιδιαίτερα κρίσιμες εξελίξεις που καταγράφονται στην Ευρώπη, εξήρε την παρουσία του κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίχως να παραλείψει να αναφερθεί στην σπουδαιότητα του τόπου που αυτή τη χρονιά φιλοξενεί το συνέδριο.

Η Ομιλία του Δημάρχου Κορινθίων

Κυρίες και κύριοι

Σας καλωσορίζω στην Κόρινθο, στην πόλη που ο Απόστολος των εθνών Παύλος έστειλε δυο από τις πιο σημαντικές επιστολές οι οποίες ως κείμενα με βαθύτερα νοήματα και θρησκευτικό περιεχόμενο διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν την Ευρώπη και τους θεσμούς. Εδώ κατασκεύασε ο Αμινοκλής την τριήρη το πλοίο που άλλαξε τον κόσμο στις θαλάσσιες μεταφορές και τις πολεμικές επιχειρήσεις για αιώνες. Την πόλη όπου αναπτύχθηκε ο κορινθιακός ρυθμός ο κίονας που κοσμεί δημόσια κτίρια σε όλη τη γη. Την πόλη της εξωστρέφειας με σήμα τον Πήγασο το φτερωτό άλογο της μυθολογίας .

Τη σύγχρονη πόλη που με υποδομές αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση, τη διώρυγα της Κορίνθου, την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό για οικονομική ανάπτυξη.

Σας καλωσορίζω στην Κόρινθο την πόλη με την μεγάλη ιστορία όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις αιώνες πριν.

Εδώ στην Αρχαία Κόρινθο έγινε η συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών της Ελλάδος και αποφασίστηκε η συνένωση όλων των Ελλήνων στην εκστρατεία κατά των Περσών, ορίστηκε επικεφαλής του στρατού ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας από την Ελλάδα μέχρι τις Ινδίες και η μεταφορά του Ελληνικού πολιτισμού και επιστημών στο σύνολο του τότε γνωστού κόσμου. Άλλαξε η πορεία του κόσμου και ο Αλέξανδρος έγινε Μέγας .

Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση συνένωσης κρατών με κοινό σκοπό έχει πολλά κοινά με την απόφαση της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία βέβαια επιτεύχθηκε με ειρηνικά πλέον μέσα και συνεχίζει να εξελίσσεται. Εμπνευσμένοι ηγέτες κατάφεραν με διακρατικές συνθήκες να δημιουργήσουν μια ένωση οικονομική κατ’ αρχήν και να αποφύγουν πολέμους στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες .

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη νομίζω της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης στο πρότυπο των ΗΠΑ για να υπάρξει ευημερία στους λαούς .

Ο τελευταίος πόλεμος στην Ουκρανία ζημιώνει μόνο την Ευρωπαϊκή ένωση, κερδισμένη είναι και η Αμερική και η Ρωσία μέχρι τώρα. Αν θέλουμε οι Ευρωπαίοι την πρόοδο των λαών πρέπει να έχουμε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και την κρίση να κάνουμε ευκαιρία .

Πολλοί φοβούνται ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία των κρατών και ότι θα κυβερνούν οι Γερμανοί. Η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί είναι ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής ο κ Μαργαρίτης Σχοινάς που είναι σήμερα μαζί μας. Η Ευρώπη είχε πάντα στην λειτουργία της τη δημοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες και υπάρχει η ωριμότητα πλέον της συνύπαρξης των λαών της συνεργασίας και του συμφέροντος για όλους. Έλληνες επίτροποι υπάρχουν σε κάθε θητεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Δεν θα είναι εύκολη η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά υπάρχει και το προηγούμενο της χώρας μας. Όταν είπαν στον αείμνηστο Κωσταντίνο Καραμανλή πρωθυπουργό τότε της χώρας ότι δεν είναι έτοιμη η Ελλάδα για να μπει στην ευρωπαϊκή ένωση απάντησε. Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα και θα μάθουν να κολυμπούν, και αυτό έγινε. Μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή ένωση και τα καταφέραμε να παραμείνουμε και να προοδεύσουμε. Αν δεν είχαμε μπει τότε οι συνθήκες οικονομικές και άλλες θα ήταν πολύ χειρότερες για όλους μας.

Εσείς ως υπάλληλοι για πολλά χρόνια σε καίριες θέσεις γνωρίζετε πολύ καλά τι έγινε στην ευρωπαϊκή πορεία και τι μπορεί να γίνει. Η πολύτιμη γνώμη σας σε σημαντικά ζητήματα είναι μεγάλη βοήθεια και τη θέλουμε είτε προβλέπεται θεσμικά είτε όχι.

Εσείς δεν έχετε να σκεφθείτε πολιτικό κόστος και μπορείτε να λέτε το σωστό και να διαμορφώνετε το κλίμα και την κοινή γνώμη κατάλληλα για να γίνουν πιο εύκολα οι απαραίτητες αλλαγές. Σας εύχομαι καλή διαμονή στην περιοχή μας και επιτυχία τις εργασίες της γενικής σας συνέλευσης. Ελπίζω να σας ξαναδούμε σύντομα.»

𝞣𝞸 𝞼𝞾𝞶έ𝞭𝞺𝞲𝞸 𝞿𝞲𝞴𝞸𝞷𝞮𝞶𝞮ί𝞽𝞪𝞲 𝞳ά𝞱𝞮 έ𝞽𝞸ς 𝞼𝞮 𝞭𝞲𝞪𝞿𝞸𝞺𝞮𝞽𝞲𝞳ή 𝟀ώ𝞺𝞪 𝞽𝞰ς 𝞔.𝞔 𝞬𝞲𝞪 10-12 𝞰𝞵έ𝞺𝞮ς 𝞳𝞪𝞲 𝞼𝞾𝞬𝞳𝞮𝞶𝞽𝞺ώ𝞶𝞮𝞲 𝞹𝞴έ𝞸𝞶 𝞽𝟂𝞶 300 𝞼𝞾𝞶έ𝞭𝞺𝟂𝞶. Αναπόσπαστο κομμάτι της συνεδριακής εμπειρίας είναι η γνωριμία με τον τόπο φιλοξενίας, τον πολιτισμό και την ιστορία του!

Βραβείο Διοίκησης και Καινοτομίας για τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο

Με το βραβείο διοίκησης και καινοτομίας τιμήθηκε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στην διάρκεια των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου “Επενδυτικός Αναπτυξιακός Προγραμματισμός και Διοίκηση Οικονομικών Αξιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση” της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων «Κλεισθένης» το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη της Ξάνθης το τριήμερο 12-15 Μαΐου 2022.

«Αποτελεί για εμένα τιμή αυτό το βραβείο» ανέφερε ο Δήμαρχος ευχαριστώντας τους διοργανωτές και παρομοιάζοντας την διοίκηση με την κατάληψη της Τροίας η οποία όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δεν «έπεσε» από το θάρρος του Αχιλλέα αλλά από την εξυπνάδα του Οδυσσέα.

«Παραλαμβάνω αυτό το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο για λογαριασμό των συνεργατών μου και των υπαλλήλων του δήμου που βοήθησαν να υλοποιήσουμε τους στόχους την περασμένη χρονιά. Την Τροία δεν την κατέλαβε ο Αχιλλέας με την ανδρεία του αλλά ο Οδυσσέας με το μυαλό του και θέλω να πω με αυτό πως τα αποτελέσματα τα φέρνουν οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε προσπάθεια και σ αυτούς επενδύουμε».

Ο Δήμος Κορινθίων στα πλαίσια του συνεδρίου έλαβε ένα ακόμα βραβείο αυτό της δια βίου μάθησης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στην Ξάνθη για τις εργασίες του συνεδρίου βρέθηκε τόσο ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορινθίων και Αντιπρόεδρος της Ένωσης του «Κλεισθένη» Νεκτάριος Σπηλιόπουλος. O κ. Γενικός εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Κορινθίων με την λήξη των εργασιών του συνεδρίου προσέφερε στον οικοδεσπότη Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, αντίγραφο του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου “ΚΟΡΙΝΘΟΣ – 1η Πρωτεύουσα των Ελλήνων”, ευχαριστώντας τον για την άψογη διοργάνωση & φιλοξενία.

Το συνέδριο του «Κλεισθένη» αποτελεί θεσμό για την αυτοδιοίκηση της χώρας και προσφέρει μέσα από τις εργασίες του ενημέρωση και κατάρτιση σε αιρετούς και στελέχη των ΟΤΑ. Η Κόρινθος φιλοξένησε τις εργασίες του πέρυσι τον Ιούλιο στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση πανελλαδικά μετά την πανδημία, αποκομίζοντας διθυραμβικά σχόλια για την οργάνωση και διεξαγωγή του από αιρετούς, στελέχη των ΟΤΑ, εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, κυβερνητικά στελέχη.

You may also like

Comments

Leave a reply