0

Το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώθηκε για την Ουκρανία με τη χώρα να βρίσκεται επισήμως από το πρωί της Πέμπτης σε κατάσταση πολέμου. Είχε προηγηθεί, στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

Σειρήνες πολέμου ακούγονται από το πρωί, μαζί με αλλεπάλληλες εκρήξεις τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, αλλά και τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά και την Οδησσό στα νότια. Η κλιμάκωση της κατάσταση προκάλεσε την αυστηρή καταδίκη της δύσης, η οποία εκφράζει την αποφασιστικότητά της για άμεση αντίδραση. Χαρακτηριστική απάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» που ξημέρωσε στην Ευρώπη.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις και διαβεβαιώνουν πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή Ισπανία – Πορτογαλία
Τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία καταδίκασε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ουκρανία: Το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία

Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΥΠΕΞ: Οκτώ οι νεκροί από βομβαρδισμούς
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων. Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα εκρηκτική άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διαταράξει τις εισροές φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο.

Σύγκλιση ενόπλων δυνάμεων στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, θα συγκαλέσει τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σήμερα σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με την προεδρία.

Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Πούτιν προηχογράφησε το πολεμικό διάγγελμα
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να είχε πιθανότατα προηχογραφήσει την κήρυξη πολέμου ήδη από τη Δευτέρα.

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta διαπίστωσε ότι τα μεταδεδομένα στο αρχείο βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου δημιουργήθηκαν στις 7 το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου, σχεδόν τρεις ημέρες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει την έναρξη της στρατιωτικής του επιχείρησης, το πρωί της Πέμπτης.

Σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία

Συνεχώς ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Επικαλούμενο συνοριακές πηγές, το Reuters αναφέρει ότι ξεχωριστές ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα στις περιοχές Τσέρνιγκοφ, Χάρκοβο και Λουχάνσκ.

Ουκρανική αστυνομία: Έξι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η επίθεση έλαβε χώρα σε στρατιωτική μονάδα στο Ποντόλσκ, έξω από την Οδυσσό. Επτά ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκαεννιά αγνοούνται. Ένας ακόμη άνθρωπος πέθανε στην Μαριούπολη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα

Την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα ανέστειλε η Ρωσίας μέχρι νεωτέρας. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα. Στη Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα. «Όλα τα πλοία βρίσκονται στο ‘στοπ’ (στην Αζοφική Θάλασσα)», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Στα 1.942 δολάρια εκτοξεύθηκε ο χρυσός – Τα βλέμματα στην Ουκρανία
Στην εκτίναξη της τιμής του χρυσού οδήγησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι επενδυτές εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας στρέφονται σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Σε κατάρρευση το ρούβλι – Στα 86,9 ρούβλια η ισοτιμία έναντι του δολαρίου
Αναμενόμενες πιέσεις ασκούνται στο ρούβλι στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι επώδυνες για τη ρωσική οικονομία.

Ο χάρτης των New York Times που δείχνει τις πόλεις που δέχονται εισβολή στην Ουκρανία

Ουρές πολιτών στα ΑΤΜ του Κιέβου

«Ρωσική βαρβαρότητα»: Εκτόξευση πυραύλων σε κατοικημένες περιοχές

Ντράγκι: Αδικαιολόγητη η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Με δήλωση του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ντrάγκι καταδίκασε της ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι αδικαιολόγητη και “μη δικαιολογήσιμη”. Η Ιταλία είναι κοντά στον Ουκρανικό λαό και τους θεσμούς σε αυτή τη δραματική στιγμή. Εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να ανταποκριθούμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

Έντονη καταδίκη της ρωσικής εισβολής από τη Γαλλία
«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».

«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί μιας συνεδρίασης τους συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων (COBRA) προκειμένου να αποφασιστεί «η απάντηση» στις «φρικτές επιθέσεις» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Έλληνας της Ουκρανίας στο CNN Greece: Ο κόσμος από την Οδησσό φεύγει οδικώς προς Μολδαβία
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Οδησσό μίλησε στο CNN Greece ο κ. Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της πόλης.

Όπως αναφέρει αρχικά, ο ίδιος δεν άκουσε εκρήξεις, καθώς μένει στο κέντρο της πόλης, ωστόσο φίλοι και γνωστοί του στα social media αναφέρουν πως σημειώθηκαν και στην Οδησσό.

Κατάληψη δύο πόλεων ανακοίνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

Εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων και στους δρόμους των πόλεων

Οπτικό υλικό δείχνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει σημεία με πληθυσμό σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις παρά τους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικό εξοπλισμό. Εικόνες από την πόλη του Χάρκοβο δείχνουν τα υπολείμματα ενός πυραύλου σε πεζοδρόμιο της πόλης, κοντά σε μια ορθόδοξη εκκλησία.

To CNN Greece επικοινώνησε με Ουκρανούς πολίτες που μένουν στο Κίεβο. Όπως αναφέρουν, ακούγονται εκρήξεις από τις 5 τα ξημερώματα στην πόλη, ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, ενώ δεν έχουν ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Επίσης, έχουν μεγάλα προβλήματα με τη σύνδεση στο διαδίκτυο το οποίο πέφτει τακτικά.

πηγή: cnn

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ