0

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» επιφύλαξε το Εφετείο Θεσσαλονίκης για τις 1.114 οικογένειες καπνοπαραγωγών από όλη τη χώρα, που εδώ και πέντε χρόνια ταλαιπωρούνται με δικαστικούς αγώνες για να ξεμπλέξουν το κουβάρι της υπόθεσης που προκάλεσε η κατάρρευση της «Καπνική Μιχαηλίδη», παλεύοντας για το αυτονόητο, να εξοφληθούν ένα ποσό κοντά 4,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην παραγωγή τους.

Από το βράδυ της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες η πολύχρονη «ομηρεία» των καπνοπαραγωγών φαίνεται πως οδεύει, πλέον, σε αίσιο τέλος, καθώς η «Έδρα» γνωστοποίησε την απορριπτική απόφασή της, επί του σκεπτικού της έφεσης που είχαν καταθέσει οι αντίδικοι και η οποία εκδικάστηκε το καλοκαίρι του 2021.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν το «μπλοκ» των ελληνικών και ξένων τραπεζών (σ. σ. Εθνική, Attica Bank, Πειραιώς, Deutsche Bank, FBN) και η ασφαλιστική ΠΑΕΓΑ δεν «κυνηγήσουν» και άλλο την υπόθεση, με μια ενδεχόμενη νέα προσφυγή, αυτή τη φορά στον Άρειο Πάγο, ο κύκλος της δικαστικής ταλαιπωρίας των 1.114 οικογενειών και των μελών τους, κλείνει οριστικά και αμετάκλητα και ανοίγει ο δρόμος για τις πληρωμές.

«Περιμένουμε την απόφαση να καθαρογραφεί και εφόσον δεν έχουμε κάποια νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο, θα κάνουμε αγώνα ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα, τα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, που είναι κατατεθειμένα στο Παρακαταθηκών και Δανείων της Δράμας, να μοιραστούν, ανάλογα με το τί αντιστοιχεί στην κάθε περίπτωση, στις 1.114 οικογένειες, που χωρίς να φταίνε βρέθηκαν να μην μπορούν να απολαύσουν το κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς», τόνισε ο Βασίλης Μελενεκλής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την αίσια έκβαση στο Εφετείο.

Από τη θέση του διαχειριστή της ΙΚΕ, που είχαν συστήσει οι παραγωγοί, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν το δίκαιό του, ο συνομιλητής μας κάνει λόγο για έναν «επίπονο, μακρύ και πρωτόγνωρο δικαστικό αγώνα που μέχρι στιγμής μετρά, στα τελευταία πέντε χρόνια, τη δικαίωση των καπνοπαραγωγών σε 32 δικαστήρια, προσωρινά, τακτικά, αλλά και το Εφετείο. Που δείχνει ότι όταν οι αγρότες προσεγγίζουμε τα προβλήματα με μια άλλη ματιά, μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα. Γιατί πρέπει να πούμε πως στην αρχή αυτής της υπόθεσης, κανείς δεν πίστευε πως απέναντι σε αυτούς τους αντιδίκους, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε».

Η «ομηρεία» των παραγωγών ξεκίνησε μετά τη συγκομιδή της σοδειάς του 2016, η οποία είχε πωληθεί στην κραταιά μέχρι τότε μεταποιητική βιομηχανία «Καπνική Μιχαηλίδη», που αποδείχθηκε, ωστόσο, πως είχε ξύλινα πόδια. Η πτώχευση που ακολούθησε, οδήγησε σε δέσμευση των καπνών της και χρειάστηκε μια «έξυπνη» κίνηση των καπνοπαραγωγών προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους περίπου 1.300 τόνους καπνών, τους οποίους στη συνέχεια φύλαξαν και συντήρησαν σε αποθήκες που ενοικίασαν με δικά τους έξοδα, μέχρι να δουν τί θα πράξουν.

Περίπου 18 μήνες μετά, τα αποθηκευμένα καπνά πωλήθηκαν αλλά τα χρήματα από τη συναλλαγή, με δεδομένο ότι εκκρεμούσαν δικαστήρια με αμφίβολη την έκβασή τους, κατατέθηκαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Η προοπτική είναι, αν όλα πάνε καλά, να αποδεσμευτούν πολύ σύντομα, ίσως και πριν τις γιορτές, δίδοντας έναν επιπλέον λόγο για να χαρούν στις 1.114 οικογένειες ανά τη χώρα, οι οποίες, όπως σημειώνει ο κ. Μελενεκλής αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια υποχρεώθηκαν σε έναν Γολγοθά έλλειψης ρευστότητας και προσωπικών στερήσεων, χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη, αλλά πλέον φαίνεται πως δικαιώνονται για το αυτονόητο.

πηγή: agronews

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in ΕΛΛΑΔΑ