0

«Η ανεξάντλητη διατροφική παράδοση των Ρωµιών της Πόλης, όπως και οι αντίστοιχες παραδόσεις και μνήμες των Μικρασιατών, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επισιτιστικών παραδόσεων μιας τεράστιας σε έκταση γεωγραφικής περιοχής, όπου έζησε και πρόκοψε ο Ελληνισμός αδιάλειπτα επί χιλιετίες. Μετά την καταστροφή του 1922 και τη συνθήκη της Λωζάνης (1924), οι Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες. Παρά τις κακουχίες, την απόρριψη και την υποτίμηση που βίωσαν τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, μετέφεραν στην Ελλάδα μια πλούσια πολιτισμική παράδοση, εμπειρίες, γνώσεις και πρακτικές πρωτόγνωρες για την τότε νεοελληνική πραγματικότητα, αναζωογονώντας την µε νέα έθιμα, συνταγές και συμπεριφορές γύρω από την ιεροτελεστία του τραπεζιού. Αναµφισβήτητα, η Πολίτικη κουζίνα µε τις τοπικές κουζίνες της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, εµπλούτισε, µετά το 1922-1924, τον κορµό της λιτής νεοελληνικής κουζίνας µε νέες πρωτόγνωρες γεύσεις».

Αυτά αναφέρει η λαογράφος, ερευνήτρια, συγγραφέας Σούλα Μπόζη, για το νέο πόνημά της.

«O γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας» είναι ένα πολυσέλιδο (479 σελ.) ιστορικό, λαογραφικό, γευστικό πανόραμα της μοναδικής διατροφικής παράδοσης της Πόλης, της Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου διανθισμένο με πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Η συγγραφέας «ειδικεύεται» στα «Πολίτικα» ζητήματα, καθότι είναι γέννημα θρέμα Κωνσταντινουπολίτισσα. Μάλιστα αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Πόλης. Η λαογραφική έρευνα της με θέματα -γαστρονομικά και όχι μόνο- που σχετίζονται με τον τόπο που γεννήθηκε ξεκινά λίγο μετά τα μισά της δεκαετίας του ’60. Πολλές οι βιβλιογραφικές καταγραφές της που κυκλοφορούν και στα τουρκικά σε δική της μετάφραση. Δεν είναι τυχαίο πως επιλέχθηκε ως ειδική σύμβουλος στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα», ως σύμβουλος τουρκολογίας στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, και ως σύμβουλος λαογραφίας στις τηλεοπτικές παραγωγές «Τα παιδιά της Νιόβης», «Οι μάγισσες της Σμύρνης» και «Τα ματωμένα χώματα» του Κώστα Κουτσομύτη. Όπως και το ότι από το 1993 διευθύνει το Κέντρο Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών «Βοσπορίς», το οποίο καταγράφει τον υλικό και πνευματικό βίο των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάσει με προσοχή τα άρθρα της στο περιοδικό Gourmet που κυκλοφορούσε με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

πηγή: ogdoo

You may also like

Comments

Leave a reply