0

Και κάπου εκεί τον Αύγουστο οι καταπράσινες συκιές ωριμάζουν τους σούπερ νόστιμους καρπούς τους. Έχω πολύ… σεβασμό να το πω… θαυμασμό να το πω… για την συκιά. Αν διαβάσεις αυτό εδώ θα καταλάβεις γιατί. Τώρα λοιπόν που τα σύκα είναι στην εποχή τους, υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείς να εξτρανοστιμίσεις με αυτά.

Εκτός λοιπόν από το να κάνω τα σύκα σάλτσα, ή να τα βάζω στην σαλάτα, ή να τα προσθέτω στην τυρόπιτα, ή στην πανακότα,ή στο cheesecake φτιάχνω κι αυτό εδώ το κέικ, το οποίο είναι φορτωμένο με υπέροχη γεύση.
Και καθώς σε αυτό το σπίτι υπάρχουν παιδιά, η προσθήκη βρώμης στο κέικ και η αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης σε καστανή καλύπτει και το θέμα «θρεπτικό κι υγιεινό».
Έτσι αυτό το κέικ ετοιμάζεται συχνά για πρωινό ή απογευματινό και για όσο υπάρχουν φρέσκα σύκα, στέλνεται και στο σχολείο (καλομελέτα κι έρχεται) για κολατσιό. Ιδανικό επίσης, για τις τελευταίες βραδιές της σεζόν στην αυλή ή στην βεράντα, πριν ο καιρός κρυώσει για τα καλά, συνοδεία μιας πικάντικης γραβιέρας ή κασεριού και ενός παγωμένου λευκού κρασιού.

Υλικά

150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα καστανή ζάχαρη
3 αυγά
1/2 κ γλ αλάτι
1 κ γλ βανίλια
1 & 1/2 κούπα γάλα
1 & 1/2 κούπα φαρίνα
1 κούπα νιφάδες βρώμης
1/2 κούπα σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια (για τη γέμιση)
2-3 σύκα κομμένα σε φέτες

Δες πως γίνεται το κέικ με βρώμη και σύκα

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη για μερικά λεπτά.
  2. Προσθέτω τα αυγά, το αλάτι και την βανίλια.
  3. Στη συνέχεια προσθέτω το γάλα και την φαρίνα. Σταματώ το μίξερ.
  4. Προσθέτω την βρώμη και τα κομμένα σύκα της γέμισης κι ανακατεύω απαλά με σπάτουλα.
  5. Ρίχνω το χυλό σε καλά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα.
  6. Τοποθετώ στην επιφάνεια τα κομμένα σε φέτες σύκα.
  7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

Σημείωση 1η: Στον μισό χρόνο σκέπασα το κέικ με αλουμινόχαρτο γιατί είχε πάρει αρκετό χρώμα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά δεν ήταν έτοιμο.
Σημείωση 2η: Στην υφή του, αυτό το κέικ μοιάζει με το κέικ μπανάνας, για αυτό να περιμένεις πως εσωτερικά θα είναι κάπως υγρό.
Σημείωση 3η: Μπορείς να αντικαταστήσεις την κλασσική φαρίνα με φαρίνα ολικής άλεσης.
Σημείωση 4η: Όταν δεν βρίσκεις φρέσκα σύκα, θυμήσου πως και τα αποξηραμένα θα κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.

πηγή: mamatsita

You may also like

Comments

Leave a reply