3

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, 18:15

O Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και το Ziria Festival σας προσκαλούν στο οροπέδιο της Ζήρειας σε μια μαγευτική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Για μια και μοναδική παράσταση:

“ΙΧΝΕΥΤΑΙ” Σοφοκλή
Μιχαήλ Μαρμαρινός
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΖΗΡΕΙΑΣ

Η παράσταση είναι παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με πρεμιέρα στις 23 Ιουλίου 2021, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στις 31 Ιουλίου θα μεταφερθεί και θα προσαρμοστεί σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό, στο οροπέδιο της Ζήρειας. Στον ίδιο ακριβώς τόπο που κατά τον μύθο, ο Ερμής κατασκεύασε την πρώτη λύρα, εκεί που για πρώτη φορά ακούστηκε η μουσική!

Μετά το μύθο, θα ακολουθήσει μια ιστορική, ιαματική μουσική συνεύρεση, Πετρολούκας Χαλκιάς – Βασίλης Κώστας «THE SOUL OF EPIRUS»

Petroloukas Chalkias & Vasilis Kostas

H μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί ως ” The World’s Most Beguiling Folk Music” από τους New York Times. Χρησιμοποιεί το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της για να εκφράσει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα να γιορτάσει την ίδια τη ζωή και τη φύση. Σε αυτή την παράσταση, όπως και στον ομώνυμο δίσκο, το επίκεντρο είναι ένας καινούριος, εντυπωσιακός διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων.

Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου, την οποία ο Πετρολούκας Χαλκιάς διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του. Αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσπαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο από τον Βασίλη Κώστα.

Ο Πετρολούκας λέει, χαρακτηριστικά, για τη συνάντησή του με τον Βασίλη Κώστα: Γνώρισα τον Βασίλη στη Βοστώνη τον Νοέμβριο του 2015 … Δεν τον ήξερα πιο πριν, αν και οι δύο καταγόμαστε από την περιοχή του Πωγωνίου στην Ήπειρο. Μόλις τον άκουσα να παίζει τον ‘Σκάρο’, ακριβώς με τις ίδιες φράσεις που τον παίζω και εγώ, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα…Οι μουσικοί μπήκαμε σε ένα χάος το οποίο δεν τελειώνει ποτέ, αλλά η κάθε καινούρια γενιά μπορεί να βάλει και από ένα πετραδάκι σε αυτά που βρήκε από τους παλιότερους με τον ίδιο τρόπο που έκανε και η δική μου η γενιά. Παλιότερα, ο Κίτσος Χαρισιάδης ήταν εκείνος ο μουσικός που δημιούργησε τη δική του φιλοσοφία και ένα νέο ύφος παιξίματος στα σολιστικά Ηπειρώτικα κομμάτια, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας.
Έπειτα, αναλάβαμε εγώ και ο Βασίλης να βάλουμε το δικό μας πετραδάκι σε κάθε φράση του Κίτσου. Δεν χαλάσαμε τις κολώνες της Ακροπόλεως, παρά μόνο ενισχύσαμε ό,τι παραλάβαμε πριν από μας ώστε να το βρει η επόμενη γενιά και να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο.

Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους αλλά να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Κώστα:
Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλς των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen.

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης, ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην Ελληνική παραδοσιακή, αλλά και στη Τζαζ μουσική. Η προσέγγισή του βασίζεται στη μελέτη του τρόπου παιξίματος του Πετρολούκα Χαλκιά, στη συνεργασία του με τον ζωντανό αυτό θρύλο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς και στη χρήση των εργαλείων του τζαζ αυτοσχεδιασμού μέσα από το λαούτο. Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται στη Βοστώνη διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πολλά μέρη της Αμερικής, αλλά και διεθνώς. Μόλις τιμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το βραβείο «40 under 40» από τοΕλληνικό Ίδρυμα Αμερικής. Η αριστεία και η φιλανθρωπία είναι δύο ιδανικά που υποστηρίζονται στη δήλωση αποστολής του Ελληνικού Ιδρύματος Αμερικής και “οι Σαράντα Under 40” νικητές είναι η επιτομή και των δύο…
Μαζί τους ο Πέτρος Παπαγεωργίου στα κρουστά και ο Θανάσης Βόλλας στο λαούτο. Το album «The Soul of Epirus» πήρε την πρώτη θέση στο Top 10 Albums of 2019 at the Balkan World Music Chart!

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Ticket services: https://www.ticketservices.gr/event/ixneftai-tou-sofokli-oropedio-zireias/?lang=en

PUBLIC
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Flaskis Travel, Βιβλιοπωλεία(Επίκεντρο, Αδαλάκης, Αναλόγιον, Τριτάκης) & Δημαρχείο, Λυκ Φραντζή 2

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΟΙΝΟΥ μετ’ επιστροφής: Αναχώρηση στις 16.00 από το Δημαρχείο Ξυλοκάστρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων και τιμές μπορείτε να καλέσετε στο 2743026470.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε ζεστά ρούχα και κλειστά παπούτσια.
 • Θα βρισκόμαστε στα 1550 μέτρα υψόμετρο και κάνει κρύο το βράδυ στη Ζήρεια.
 • Αν θέλετε μπορείτε να φέρετε καρεκλάκι αλλά να γνωρίζετε πως θα καθίσετε πίσω από την «πλατεία» ή περιμετρικά, ώστε να μην ενοχλούνται όσοι κάθονται κάτω.
 • Για να έλθετε, από την Εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών βγαίνετε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο-Τρίκαλα και αμέσως συνεχίζετε για Τρίκαλα. Περνάτε τα Τρίκαλα και συνεχίζετε προς το Χιονοδρομικό Kέντρο Ζήρειας. Όλοι οι δρόμοι είναι πολύ καλοί όπως και η οδική σήμανση.
 • Όταν φθάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο, οι άνθρωποί μας θα σας κατευθύνουν.

Το πρωί και το μεσημέρι της επομένης, 1ης Αυγούστου το διήμερο συνεχίζεται με

 • ξενάγηση στο σπήλαιο που γεννήθηκε ο Ερμής, και στη συνέχεια στα Τρίκαλα:
 • περίπατο σε πανέμορφο μονοπάτι στα Τρίκαλα με συνοδεία αρχαίων αυλών και κιθάρας από το μουσικό σχήμα “Ευτέρπη”,
 • έκθεση με αρχαία όργανα,
 • συναυλία με αρχαία και όχι μόνο όργανα από τους “PAUSIS” με καλεσμένη την Αλεξάνδρα Σιετή και
 • μια πολύ σημαντική ζωντανή συζήτηση με τίτλο “αναζητώντας την πρώτη νότα”, με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Βασίλη Κώστα και τον γνωστό παραγωγό και μουσικολόγο Κρίστοφερ Κινγκ σε ζωντανή σύνδεση από την Αμερική, με συντονίστρια την Κατερίνα Καφετζή.

Η διοργάνωση γίνεται από το Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και το Ziria Festival.
Η εκτέλεση της παραγωγής από τη ΖΗΡΕΙΑ ΑΕ.

You may also like

3 Comments

 1. […] αφορμή την παράσταση  «Ιχνευταί» (δείτε ΕΔΩ) του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού  και μια […]

 2. […] αφορμή την παράσταση  «Ιχνευταί» (δείτε ΕΔΩ) του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού  και μια […]

 3. […] Απόλλωνα κι όχι τον Ερμή σαν θεό της Μουσικής. Τους  «Ιχνευταί» (δείτε ΕΔΩ) σκηνοθετεί εμπνευσμένα ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, […]

Leave a reply