0

Με νέο καθεστώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης ενώ οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα καταστήματα λειτουργούν ως εξής:

Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

  • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (covid free) στο 85% της χωρητικότητάς τους.
  • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
  • Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης.
  • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης μόνο με self test και δήλωση γονέα στους αμιγείς χώρους.

Ένα από τα βασικά σημεία στο νέο καθεστώς λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας στους οποίους θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά εμβολιασμένοι και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, είναι οι έλεγχοι που θα διενεργούνται στα πιστοποιητικά των θαμώνων καθώς επίσης η αποφυγή πλαστοπροσωπίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο εξέταζε το ενδεχόμενο η ταυτοποίηση να γίνεται από τον καταστηματάρχη αμέσως μετά τον έλεγχο γνησιότητας των εγγράφων μέσω της ειδικής εφαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν και το πρόστιμο εάν σε έναν έλεγχο που θα γίνει εκ των υστέρων από τις αρμόδιες αρχές διαπιστωθεί το συγκεκριμένο αδίκημα. Επιπλέον, δεν έχουν διευκρινιστεί τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους θαμώνες σε περίπτωση που παραβιάσουν τους κανόνες.

Covid Free GR: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο του εμβολιασμού

Πάντως, σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους θαμώνες σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR», η οποία είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

Τα τρία σήματα στους κλειστούς χώρους

Τα τρία νέα σήματα τα οποία θα πρέπει να τοποθετήσουν όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, και τα οποία αφορούν τους κλειστούς χώρους. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων όλης της χώρας θα πρέπει να έχουν στην είσοδο τα εξής σήματα, από τις 16 Ιουλίου:

«Χώρος Covid Free» – Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.

«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test).

πηγή: cnn

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ