0

Το κινεζικό ρομπότ Zhurong έστειλε πίσω στην Γη φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη.

Με τα ηλιακά πάνελ του σαν φτερά και τις δύο κάμερές του στο τέλος ενός μακριού «λαιμού», το ρομπότ που μοιάζει με τεράστιο πτηνό φωτογράφισε τον εαυτό του δίπλα στην πλατφόρμα προσγείωσής του, με μια ασύρματη κάμερα.

Αυτή η selfie αποτελεί αντικείμενο περηφάνιας της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας που ύψωσε την εθνική σημαία πάνω από το έδαφος του Άρη σε μια κοκκινωπή ατμόσφαιρα. Η υπηρεσία διοργάνωσε μια τελετή για τη δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων.

Μετά την προσεδάφισή του στα μέσα Μαΐου, μετά από ένα ταξίδι σχεδόν ενός έτους, το ρομπότ είχε φωτογραφήσει τα ίχνη των έξι τροχών του πάνω στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη. Είναι το «αποτύπωμα της Κίνας» στον Άρη, ανέφερε με προφανή ικανοποίηση η διαστημική υπηρεσία.

Με βάρος περίπου 240 κιλά, το Zhurong (ο θεός της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία) θα αναλύσει το έδαφος και την ατμόσφαιρα, χαρτογραφώντας τον κόκκινο πλανήτη κατά τη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του.

Η αποστολή του ρομπότ στον Άρη είναι μια πρωτιά για την ασιατική χώρα, που έγινε το δεύτερο κράτος στον κόσμο που στέλνει ρόβερ στον Κόκκινο Πλανήτη, μετά την NASA και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Χθες, το πανεπιστήμιο της Αριζόνα δημοσίευσε μια έγχρωμη φωτογραφία του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, με το Zhurong ορατό στην επιφάνεια.

πηγή: lifo

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Tech