0

Ένα μουσικοποιητικό έργο των Νίκου Ξυδάκη και Διονύση Καψάλη, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την επανάσταση, παρουσιάζεται 7 και 8 Μαΐου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Μάρθα: Μία ιστορία από το Μεσολόγγι». Η μορφή της Μάρθας, της μάνας που «έπαψε να ζηλεύει το πουλάκι που βρήκε ένα μικρό σπόρο και τραγούδησε» από τα σχεδιάσματα του Διονύσιου Σολωμού για τους Ελεύθερους πολιορκημένους, βρίσκεται στο κέντρο αυτής της μουσικοποιητικής σύνθεσης που επιχειρεί να αποδώσει ένα από τα κορυφαία επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης, την πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου την άνοιξη του 1826 – ιδωμένη, αυτή τη φορά, από την πλευρά των εγκλωβισμένων γυναικών.

Στηριγμένη σε δυο πηγές που ακροβατούν με δημιουργικό τρόπο ανάμεσα στο λαϊκό και το λόγιο, τα ανεκτίμητα Ενθυμήματα του αγωνιστή του 1821 και ιστορικού Νικόλαου Κασομούλη, στον οποίο οφείλουμε την από πρώτο χέρι αφήγηση των γεγονότων της πολιορκίας, και τη σπαρακτική ποιητική μετουσίωση των ιστορικών συμβάντων από τη μεγαλοφυΐα του Σολωμού, η δημιουργική σύμπραξη του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, γνωστού και δημοφιλούς για την επιδέξια γεφύρωση των λαϊκών και ανατολίτικων ακουσμάτων με την έντεχνη τραγουδοποιία, και του βραβευμένου ποιητή Διονύση Καψάλη θέτει επί σκηνής τις ιστορικές μορφές του Ποιητή (Σολωμού) και του Αφηγητή (Κασομούλη) ως φορείς του ίδιου λόγου και αποπειράται να σκιαγραφήσει τη συνειδησιακή υπέρβαση και το ηθικό μέγεθος των επαναστατημένων, θυσιαζόμενων γυναικών του Μεσολογγίου μέσω μιας μουσικοθεατρικής γλώσσας που συνδυάζει πολύτροπα τα εργαλεία της ποίησης, της μουσικής και της αφήγησης.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Σύνθεση: Νίκος Ξυδάκης
Λιμπρέτο: Διονύσης Καψάλης
Βίντεο – Οπτικό υλικό: Βασίλης Κεχαγιάς

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δερέμπεη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Φωνητικό σύνολο Πλειάδες , POLIS Ensemble
Συμμετέχουν: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο, φωνή) και Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο)
Συντονιστείτε στο tv.nationalopera.gr

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ/ ΜΑΡΘΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ / ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ – ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΞΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΨΑΛΗ, 7, 8 Μαΐου 2021

πηγή: iefimerida

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.