0

Ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος, γεννηµένος στη Νέα Υόρκη και µε καταγωγή από τον Ισαρη Ορεινής Αρκαδίας, τη Σπάρτη και την Αµοργό, είναι ένας από τους βασικούς επικεφαλής στον σχεδιασµό του «Ingenuity». Το μικρό αυτό ελικόπτερο, μόλις 1,8 κιλών σε μέγεθος µπάλας σόφτµπολ και κόστους 85 εκατ. δολαρίων είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει µια ελεγχόμενη πτήση διάρκειας 90 δευτερολέπτων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη την ερχόμενη Κυριακή 11 Απριλίου.

Το πρώτο και κρίσιμο τεστ έδειξε ότι το «Ingenuity» άντεξε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη, έχοντας πρώτα αποκολληθεί από την «κοιλιά» του διαστημικού ρόβερ «Perseverance».

«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία. Επιβιώσαμε. Αντέξαμε τις θερμοκρασίες», δήλωσε αμέσως μετά τον επιστημονικό θρίαμβο, σε βίντεο από το εργαστήρι της ΝΑSΑ, ο υπεύθυνος σχεδιασμού του «Ingenuity», Θοδωρής Τζανέτος, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξή του είχε πει ότι στόχος του ρομποτικού ελικοπτέρου είναι να αποδείξει ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη και να ανοίξουμε την πόρτα σε μελλοντικές πλατφόρμες εξερεύνησης.

«Στις επόμενες 30 “Αρειανές ημέρες” θα ολοκληρωθεί η αποστολή μας. Κατά την πρώτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ελέγχων των συστημάτων πτήσης του Ingenuity. Ύστερα απ’ αυτό, θα επιχειρηθούν πέντε συναρπαστικές πτήσεις, η καθεμία με αυξανόμενη πολυπλοκότητα και διάρκεια 90 δευτερολέπτων. Η πρώτη πτήση θα είναι κάθετη απογείωση, δηλαδή προσγείωση στην αρχική θέση», είχε επισημάνει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, αποκαλύπτοντας τον βασικό σχεδιασμό της ομάδας του.

Στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube αμέσως μετά την ανακοίνωση της NASA, ότι το «Ingenuity» άντεξε την πρώτη του νύχτα, στους μείον 90 βαθμούς Κελσίου, ο Θοδωρής Τζανέτος πρόσθεσε ότι «Αποδεικνύεται πως το “Ingenuity” πράγματι μπορεί και επιβιώνει στον σκληρό κόσμο του Άρη και πρόκειται να περάσει τις επόμενες δύο ημέρες συλλέγοντας δεδομένα».

Παρά λοιπόν τις αντιξοότητες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, όπως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η αραιή ατμόσφαιρα, το μικροσκοπικό αυτό drone επέδειξε αντοχή, βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους δημιουργούς του στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήρι της ΝΑSA, το JPL.

Στην παρούσα συγκυρία, το στοίχημα για το Ingenuity δεν είναι η άμεση εξερεύνηση εξωγήινης ζωής, αλλά να αντέξει στην Αρειανή ατμόσφαιρα που αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα. Όπως εξήγησε, παράλληλα, ο νεαρός επιστήμονας, το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο διαθέτει την απαιτούμενη ενέργεια ούτως ώστε να επιβιώσει στις κρύες νύχτες του Άρη.

«Η πτήση του Ingenuity στον Άρη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε την επόμενη εξερεύνηση και τις επιστημονικές αποστολές για τον Άρη. Στο εργαστήριο του JPL εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ποιες θα ήταν οι μελλοντικές αποστολές», είχε υπογραμμίσει εξάλλου στη συνέντευξή του στο protothema.gr δίνοντας μια γεύση για το μέλλον των νέων προκλήσεων όσον αφορά στις διαστημικές αποστολές.

Όνειρο ζωής του μια θέση στη NASA

Από την ηλικία των 10 ετών ο Θοδωρής Τζανέτος, αισθανόταν έλξη για την επιστήμη, κάτι που του εμφύσησε ο πατέρας του, ο οποίος τον βοήθησε να συναρμολογήσει τον πρώτο του υπολογιστή.

Η στόφα του πρακτικού του µυαλού δεν τον εγκατέλειψε, απεναντίας τον οδήγησε σε ασφαλή επιστημονικά µμονοπάτια. Οι σκέψεις και οι επιθυμίες του µμαθητή που κατακτούσε µε εντυπωσιακή ταχύτητα την επιστημονική κατάρτιση δεν χάθηκαν στη σφαίρα των παιδικών ονείρων.

Η ακαδημαϊκή εξέλιξη του Θοδωρή ήταν εντυπωσιακή. Και σε µια χώρα όπου κανείς άξιος δεν χάνεται, άνοιξε αυτόματα µια θέση στη δουλειά των ονείρων του: στη Μέκκα των τεχνολογικών επιτευγμάτων, τη NASA, εκεί όπου καταφέρνει να προσφέρει µια άλλη οπτική στη μελέτη της εξωγήινης ζωής.

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον Θοδωρή Τζανέτο από τις διακοπές του στην Αμοργό, εκεί όπου ξοδεύει τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής του, λένε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να δουλέψει σε οποιονδήποτε πολυεθνικό κολοσσό επιθυμούσε και μάλιστα τονίζουν ότι ο δρόμος για εκείνον ήταν ήδη στρωμένος µε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, δυσθεώρητα µπόνους και πολυτελή αυτοκίνητα, ωστόσο ο ρομαντισμός του και οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν εκεί όπου ονειρευόταν να φτάσει από μικρός: στην Αμερικάνικη Διαστημική Υπηρεσία.

Το 2012 αποφοίτησε από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), µε πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και στη Μηχανική και το 2013, µετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στη Μηχανική από ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ξεκινά να εργάζεται στη Μασαχουσέτη, συγκεκριμένα στο εργαστήριο MITLL, που ειδικεύεται στις υψηλές τεχνολογίες και συμβάλλει στην επίλυση εθνικών προβλημάτων ασφαλείας. Λίγο αργότερα, το 2017, θα περάσει το κατώφλι της NASA.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο μόλις 30 ετών Τζανέτος θεωρείται, αν µη τι άλλο, ένας από τους πολλά υποσχόμενους επιστήμονες στην Καλιφόρνια, όπου και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εργαστήριο αεριώθησης της NASA, JPL.

πηγή: protothema

You may also like

Comments

Leave a reply

More in Tech