0

Όποιος έχει επισκεφτεί τα υπέροχα Ζαγοροχώρια στο νομό Ιωαννίνων δεν υπάρχει περίπτωση να μην μείνει μαγεμένος από τις πανέμορφες εικόνες που αντικρίζει σε αυτά. Γραφικά, πέτρινα χωριουδάκια και οικισμοί -χαρακτηριστικά δείγματα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής- παραδομένα στο άγριο και επιβλητικό τοπίο των ορεινών όγκων της περιοχής κλέβουν τις εντυπώσεις.

Ανάμεσά τους και το Μεγάλο Πάπιγκο, το οποίο με το μικρό «αδερφάκι» του, Μικρό Πάπιγκο, συγκαταλέγονται στους πιο ονειρικούς προορισμούς ολόκληρης της Ηπείρου.

Αν, λοιπόν, κανείς θέλει να πάρει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πώς μοιάζουν τα περίφημα Ζαγοροχώρια, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το Μεγάλο Πάπιγκο. Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ το περιβάλλον ολόγυρά του στην κυριολεξία συγκλονίζει.

Άλλωστε βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου– Αώου με την πλούσια βλάστηση των φυλλοβόλων δέντρων που το «αγκαλιάζουν» να του δίνουν διαφορετικό χρώμα και όψη αναλόγως την εποχή. Παρόλη την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει, το χωριό διατηρεί στο ακέραιο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, με πανέμορφα πέτρινα σπίτια, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και περίτεχνες πέτρινες βρύσες να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Όλα αυτά με φυσικό φόντο τους επιβλητικούς πέτρινους όγκους της Αστράκας που υψώνονται θεόρατοι πάνω από το χωριό και «επιβλέπουν» τα πάντα αφ’ υψηλού. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής οι περίφημες Κολυμπήθρες, οι φυσικές πισίνες στα κοιλώματα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων στο Πάπιγκο, που έχουν δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού.

πηγή: newsbeast

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ