0

Περιορισμοί τίθενται σε Πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς σε όλο τον κόσμο,καθώς πολλές χώρες αγωνίζονται να περιορίσουν την αύξηση νέων κρουσμάτων σε περιπτώσεις κοροναϊού.

Τα πυροτεχνήματα και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις ακυρώθηκαν από το Σίδνεϊ μέχρι και στη Νέα Υόρκη.Οι εκδηλώσεις γίνονται ιδιαίτερα πιο “σιγανές” στην Ευρώπη,εν μέσω φόβων για ένα νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος της νόσου.

Η Γαλλία έχει κινητοποιήσει 100.000 αστυνομικούς για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις και τα πάρτυ,την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση.Περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει με τον ιό σε όλο τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας πριν από ένα χρόνο.Έχουν αναφερθεί περισσότερες από 81 εκατομμύρια περιπτώσεις.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Στη Γαλλία,η κυβέρνηση διέταξε μια ορατή παρουσία ασφαλείας στις αστικές περιοχές από τις 20:00 (19:00 GMT) την Πέμπτη,όταν άρχισε η απαγόρευση της κυκλοφορίας.Στο Παρίσι,οι μισές γραμμές του μετρό είναι κλειστές.Η Γαλλία είχε δύο lockdown και έτσι μπαρ, εστιατόρια και πολιτιστικά αξιοθέατα θα παραμείνουν κλειστά και το νέο έτος.Στην ομιλία του για την Πρωτοχρονιά,ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν προσπάθησε να ασκήσει κριτική για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού στη Γαλλία,δεσμεύοντας να αποφύγει «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Στην Αγγλία όπου το νέο στέλεχος κοραναϊού εξαπλώνεται γρήγορα και 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι,ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν συναντάμε φίλους ή συγγενείς σε εσωτερικούς χώρους,εκτός εάν βρίσκονται στο ίδιο νοικοκυριό ή οικογενειακό περιβάλλον και να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις οποιουδήποτε είδους“,είπε την Τετάρτη.

Οι δρόμοι του Λονδίνου ήταν ήσυχοι κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αφού η αστυνομία εκεί προειδοποίησε τους ανθρώπους να γιορτάσουν στο σπίτι.Αντί των συνηθισμένων εορτασμών μπροστά από το London Eye,πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με τεράστια πυροτεχνήματα και παράσταση φωτός σε διάφορες τοποθεσίες στην πρωτεύουσα.

Η Ιρλανδία πέρασε στο υψηλότερο επίπεδο περιορισμών την Πέμπτη,απαγορεύοντας όλες τις επισκέψεις σε σπίτια,κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής και περιορίζοντας τα ταξίδια στα 5 χιλιόμετρα (τρία μίλια).

Η Γερμανία βρίσκεται υπό lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου.Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πώληση πυροτεχνημάτων και έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συγκεντρωθούν σε κοινό χώρο.Σε ό,τι αναμενόταν να είναι η τελευταία παραμονή της Πρωτοχρονιάς ως καγκελάριος καθώς σκοπεύει να παραιτηθεί σε εννέα μήνες,η Άνγκελα Μέρκελ είχε στόχο τους θεωρητικούς συνωμοσίας.Κάνοντας μια σπάνια εμφάνιση συναισθήματος,είπε ότι μπορούσε μόνο να φανταστεί πως να αισθάνονται εκείνοι που είχαν χάσει τους αγαπημένους τους από τον ιό,με τα κυνικά και επικίνδυνα ψέματά που διαδίδουν.

Στην Ιταλία,επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 22:00 και τα μπαρ,τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά.Εν τω μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ηγείται των εκκλησιαστικών λειτουργιών της Πρωτοχρονιάς στη Ρώμη μετά από υποτροπή χρόνιου πόνου στο ισχίο.

Η Ολλανδία βρίσκεται επίσης σε lockdown,το οποίο θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου.Η συνήθης αντίστροφη μέτρηση πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Άμστερνταμ.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα τετραήμερο lockdown.

Και οι ΗΠΑ;

Αξιωματούχοι έχουν θέσει περιορισμούς στις γιορτές σε πολλές πολιτείες και πόλεις.Στη Νέα Υόρκη,λίγοι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να μπουν στην Times Square για να παρακολουθήσουν τη διάσημη πτώση της μπάλας τα μεσάνυχτα,κυρίως εργαζόμενοι πρώτης γραμμής,πρώτοι ανταποκριτές και οι οικογένειές τους.Διάσημοι έπαιξαν ως συνήθως στην τηλεοπτική εκδήλωση.

Τα πυροτεχνήματα έχουν ακυρωθεί σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λας Βέγκας.

Σε μια νέα ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter,ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την ταχεία δημιουργία εμβολίων ως «ιατρικό θαύμα» και αποτίμησε φόρο τιμής στο έργο της Επιχείρησης Warp Speed,του αμερικανικού προγράμματος που αποσκοπούσε στην παραγωγή και παράδοση εμβολίων.Αλλά απέτυχε να αναφέρει ότι σχεδόν 350.000 Αμερικανοί είχαν πεθάνει με τον ιό.

Πώς έχουν επηρεαστεί οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού;

Ένα από τα πρώτα έθνη που υποδέχτηκαν το Νέο Έτος ήταν η Αυστραλία.Η επίδειξη πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ προχώρησε,αλλά δεν επιτρέπεται να συγκεντρωθούν πλήθη στο λιμάνι της πόλης για να το απολαύσουν.

“Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εκδηλώσεις με μεγάλη εξάπλωση ατόμων την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς”,δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας,Γκλάντις Μπερείκικλια.

Πολλοί κάτοικοι του Σίδνεϊ απλώς παρακολούθησαν τα πυροτεχνήματα στην τηλεόραση στο σπίτι,όπου οι συγκεντρώσεις περιορίζονται σε πέντε επισκέπτες.

Στην Κίνα,η ετήσια εκπομπή φωτός της Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα του Πεκίνου είχε διακοπεί.Οι εορτασμοί μειώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.Αλλά στο Γουχάν,όπου πιστεύεται ότι προήλθε η πανδημία,χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να γιορτάσουν καθώς απελευθεύρωσαν μπαλόνια στον αέρα.

Η Ιαπωνία ακύρωσε μια παραδοσιακή εκδήλωση της Πρωτοχρονιάς στην οποία ο αυτοκράτορας Naruhito και άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας έπρεπε να χαιρετίσουν τους ανθρώπους.

Στην Ινδία,το Δελχί και πολλές άλλες πόλεις επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση και άλλους περιορισμούς για την αποτροπή μεγάλων συγκεντρώσεων της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο,στη Νέα Ζηλανδία,όπου το αυστηρό lockdown και το κλείσιμο των συνόρων έχουν εξαλείψει τον Covid,γιορτές της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκαν ως συνήθως.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ