0

Στην λίμνη Στυμφαλίας βρέθηκε το πρωί ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Νίκος Ταγαράς,για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων στο καλαμιώνα.

Αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από τη Στυμφαλία ο Νίκος Ταγαράς,ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί την λίμνη,προκειμένου να σχηματίσει προσωπική γνώμη για την καταστροφή που συντελέστηκε εκεί από τις δύο μεγάλες φωτιές που μπήκαν την περασμένη εβδομάδα.Ο Ν. Ταγαράς μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για εμπρησμό κι έκανε λόγο για «συμφέροντα και σκοπιμότητες» που με την πράξη τους διατάραξαν την βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία σε έναν βιότοπο που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ταγαράς χαρακτήρισε απαράδεκτες αυτές τις ενέργειες και ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα θα γίνει μια συνάντηση στην περιοχή παρουσία όλων των φορέων για να καταλήξουν σε ότι χρειάζεται για να μπει μια τάξη και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν και θα ανατεθούν οι ρόλοι για την προστασία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Ελλάδα ενώ μία από αυτές αφορά την Στυμφαλία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη.Πάνω από το 1/3 της παραλίμνιας επιφάνειας έχει καεί,ενώ οι φωτιές,σύμφωνα με όσα ακούστηκαν εκεί μπήκαν σε πολλά σημεία ταυτόχρονα.Εκτός από την Πυροσβεστική ενέργειες θα συντελεστούν και από την δικαιοσύνη (ο εισαγγελέας ήδη συγκεντρώνει στοιχεία) και από την πολιτεία.

Το δυστύχημα γι αυτούς που έβαλαν την φωτιά είναι ότι η στάχτη από την φωτιά που έχει καλύψει και την παραλίμνια επιφάνεια,αλλά και τον πυθμένα της λίμνης δεν θα επιτρέψει σε τίποτα άλλο να φυτρώσει,παρά μόνο στα καλάμια,που διατηρούν ακέραιο το ριζικό τους σύστημα και θα…επιστρέψουν δριμύτερα.Με άλλα λόγια θα τα βρουν μπροστά τους.

πηγή: brakenews

You may also like

Comments

Leave a reply