0

Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης παραγωγής πλήρους κλίμακας ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα,«Electric Cars e.GO Made in Greece»,με την πρώτη επίσημη υπογραφή της «Επιστολής Πρόθεσης Συνεργασίας» από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. του Υπουργείου Εξωτερικών) και την γερμανική εταιρεία Next.e.GO SE.

Πρόκειται για τη μοναδική γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε διαδικτυακά παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,ενώ το έργο παρουσίασε ο πρωτεργάτης της συμφωνίας,υφυπουργός Εξωτερικών,αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία,Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος,υπέγραψε τη συμφωνία, μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Next.e.GO SE καθ. Ούλριχ Χέρμαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα 30.000-45.000 αυτοκίνητα ετησίως,ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης,εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά.

Οι έμμεσες θέσεις εργασίας στο ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα θα φτάσουν τις 5.500.

Η συμφωνία προβλέπει μία «κατ’ αρχήν συνεργασία» στο πλαίσιο της οποίας συστήνεται ομάδα εργασίας για την καταγραφή του πλαισίου και των προϋποθέσεων υλοποίησης της επένδυσης της,η οποία θα ενταχθεί στα έργα στρατηγικής σημασίας και το σχετικό πλαίσιο κινήτρων δεδομένου ότι,εκτός από τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων,η Next.e.GO SE θα επενδύσει στην ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην χώρα μας,με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Βάσει των εκτιμήσεων η πλήρης συμφωνία θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων 3-6 μηνών,ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων,την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση,την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Θα προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό και θα υπάρξει ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Άαχεν της Γερμανίας.Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Ο καθηγητής και διευθύνων σύμβουλος της Next.e. Go SE,δήλωσε ότι «ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει από την άλλη προσφέρουν στην Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.Η πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι η παραγωγή αυτή είναι μοναδική,και επισήμανε την αποφασιστικότητα της γερμανικής εταιρείας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Η Ελλάδα προσδοκά από την επένδυσηγια τα ηλεκτρικά οχήματα,την αύξηση της απασχόλησης,τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα σε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τομέα,καθώς και την ανάδειξη της Ελλάδας στην διεθνή αγορά ως ενός από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτροκίνηση,μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας.

πηγή: bestnews

You may also like

Comments

Leave a reply