0

Τις ημερομηνίες που υπεγράφη το υπεργολαβικό συμφωνητικό που αφορά το έργο της πλατείας «Π.Τσαλδάρη» έδωσε στην δημοσιότητα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων κ.Γιώργος Πούρος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Οι απαντήσεις προκλήθηκαν από τις συνεχείς αναφορές περί ολιγωριών της παρούσας δημοτικής αρχής, αναφορές οι οποίες στερούνται αληθείας, αφού σύμφωνα με τον κ. Πούρο  «Προχωρήσαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες όταν επίσημα ενημερωθήκαμε για την υποκατάσταση εργολάβου. Η υπογραφή του συμφωνητικού από τη εταιρία που ανέλαβε το έργο έγινε στις 20/07/2018, επί θητείας Πνευματικού».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών παρέθεσε το χρονικό των ενεργειών οι οποίες οδήγησαν στην αποκάλυψη της ύπαρξης του υπεργολαβικού συμφωνητικού αλλά και των μετέπειτα ενεργειών του δήμου πει έκπτωσης του εργολάβου. «Τον Ιούνιο του 2018 η δημοτική αρχή Πνευματικού ανέθεσε  το έργο στην εταιρία MAC CONSTRUCTION .H εταιρία, όπως  αποδείχτηκε εκ των υστέρων, υπέγραψε λίγες ημέρες μετά υπεργολαβικό συμφωνητικό. Αυτό πότε αποδείχτηκε; Όταν αρχές Αυγούστου ήρθε στο πρωτόκολλο του δήμου καταγγελία υπεργολάβου πως δεν έχει πληρωθεί. Η τεχνική υπηρεσία, ως όφειλε, ερεύνησε με κατεπείγουσες επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες την εγκυρότητα και ισχύ των καταγγελλόμενων εγγράφων. αφού μιλάμε για υποκατάσταση εργολάβου που δεν είχε δηλωθεί και άρα είναι παράνομη, στις διαδικασίες έκπτωσης εργολάβου. Όταν ήρθαν, στην Τεχνική υπηρεσία, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, άμεσα η ΤΥ προέβη στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες.  Η Αναθέτουσα αρχή είναι η οικονομική επιτροπή του Δήμου η οποία θα στείλει την απόφαση που θα λάβει στο Τεχνικό Συμβούλιο και τον Υπουργό. Αυτά ορίζει ότι πρέπει να γίνουν ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ. Η απόφαση που θα ληφθεί εκεί θα έρθει εκ νέου στην Οικονομική επιτροπή για την τελική απόφαση. Ο Δήμος έπραξε όσα ορίζει ο νόμος. Και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έπρεπε να ξέρουν και να μην εκτίθενται» σημείωσε ο κ.Πούρος απευθύνοντας ωστόσο και ερωτήματα προς τους καταγγέλλοντες και διαμαρτυρόμενους: «Πόσο καιρό γνώριζαν και δεν μιλούσαν; Μήπως το γνώριζαν 2 χρόνια και το έβγαλαν τώρα για να εκτεθεί ο Βασίλης Νανόπουλος; Δεν μπορεί να εκτεθεί ο Δήμαρχος γιατί η υπογραφή και η υποκατάσταση έχει γίνει τον Ιούνιο του 2018! Έγινε επί θητείας Πνευματικού, το αποδεικνύουν  οι ημερομηνίες.»

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο ύψος της έκπτωσης το οποίο παρουσιάζεται ως το «αγκάθι» στην μη ολοκλήρωση του έργου εγκαίρως:  «Λένε ότι φταίει το ύψος της έκπτωσης . Θέλω να σας πω ότι ακόμα 4-5 έργα στο δήμο με τέτοια έκπτωση έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν είναι πρόβλημα λοιπόν η έκπτωση αλλά ο εργολάβος.»

 Απαντήσεις δόθηκαν  για τα μάρμαρα και τα φωτιστικά της πλατείας με τον κ.Πούρο να σημειώνει πως η παρούσα Δημοτική Αρχή εκτελεί πιστά την μελέτη που παρέλαβε. «Η μελέτη εφαρμόζετε κατά γράμμα από εμάς. Τι έλεγε η μελέτη; Ότι θα χρησιμοποιηθούν μάρμαρα που βγαίνουν όπως αποδείχτηκε τελικά, από ένα μοναδικό εργοστάσιο στον κόσμο! Αυτό έλεγε η μελέτη αυτό κάναμε. Τα δε φωτιστικά είχαν περιγραφεί έτσι ώστε, κατά τύχη, ένα εργοστάσιο στην Ιταλία να τα έχει μόνο. Όλα αυτά έγιναν από την προηγούμενη αρχή και τον μελετητή. Εμείς δεν πειράξαμε ούτε ένα γράμμα από τη μελέτη.  Η μελέτη φωτισμού, γιατί κατηγορούμαστε ότι δεν φωτίζουν τα φώτα, η μελέτη εντάσεως φωτισμού δεν άλλαξε ούτε στο χιλιοστό! Λέει ψέματα ο κ.Πνευματικός ότι άλλαξε!. Εάν δεν μας ικανοποιεί η επάρκεια της, θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα.»

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο μέλλον του έργου και την ολοκλήρωσή του αφού στόχος παραμένει η παράδοση του. «Είναι προσωπικό στοίχημα της δημοτικής αρχής και ο Δήμαρχος έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να τελειώσει η πλατεία. Δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτό το πρόβλημα αλλά ούτε αυτό δεν μας αναγνωρίζουν. Εμείς προχωράμε και πιέζουμε τον εργολάβο να ολοκληρώσει για να παραδοθεί η πλατεία στον κόσμο. Η πλατεία θ ανοίξει, τα επιμέρους θέματα θα τα δούμε !»

Αυστηρό μήνυμα προς όλους εκείνους που μεθοδεύουν την μη ολοκλήρωση της πλατείας Π.Τσαλδάρη έστειλε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Μιλώντας στους εκπροσώπους τύπου ο Δήμαρχος θέλησε να ενημερώσει τους Κορίνθιους για όλα όσα συμβαίνουν και αφορούν το έργο, την εξέλιξη των εργασιών, τον καθημερινό αγώνα το έργο να τελειώσει αλλά και τις κινήσεις των όψιμων τιμητών που επιχειρούν η πλατεία να «παγώσει» εκ νέου για 3 χρόνια με την έκπτωση του εργολάβου. «Θέλω να σας βεβαιώσω πως ο Δήμαρχος, οι συνεργάτες του, οι υπάλληλοι του δήμου δίνουμε καθημερινό αγώνα να τελειώσει η πλατεία το συντομότερο δυνατό γιατί αυτό θέλουν οι Κορίνθιοι. Υπάρχουν  βέβαια και εκείνοι που επιδιώκουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ έκπτωση του εργολάβου και δεν το λένε, αλλά αυτό έχει ως συνέπεια, να καθυστερήσει η πλατεία, να γίνει διακοπή εργασιών για 3 χρόνια. Όσοι λοιπόν, ο κ.Πνευματικός και όσοι συμπλέουν μαζί του λένε ότι πρέπει να γίνει τώρα αμέσως  η έκπτωση του εργολάβου, δεν λένε ότι επιδιώκουν να σταματήσουν τα έργα  στην πλατεία και με δικαστικές διαμάχες για 3 χρόνια η πλατεία να μείνει ημιτελής.

Αυτό θέλω να το ξέρουν οι  Κορίνθιοι! Οι Κορίνθιοι που έχουν δώσει εντολή στο Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να τελειώσει η πλατεία και να τους αποδοθεί  για χρήση! Η δημοτική μου αρχή παρέλαβε  την πλατεία σταματημένη για ένα χρόνο και περισσότερο. Παραλάβαμε από τον κ.Πνευματικό και  την δημοτική του αρχή μια σύμβαση η οποία ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Το είχαμε πει πολλές φορές στο ΔΣ και προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε  τα λάθη του κ.Πνευματικού ο οποίος έχει πολλές ευθύνες και δεν του επιτρέπεται σήμερα να παριστάνει τον τιμητή. Για τις παραλείψεις του! Για τα λάθη του που μας οδήγησαν στο σημείο που είναι η πλατεία σήμερα.

Η πλατεία θα τελειώσει!

Το σχέδιο  του κ.Πνευματικού και όσων συμπλέουν μαζί του είναι να μην πληρωθεί ο εργολάβος για έργα που έχει κάνει. Με τις καταγγελίες και τις προσφυγές που έχουν γίνει επηρεάζεται η οικονομική υπηρεσία και δεν πληρώνει έργα που έχουν γίνει! Επιδιώκουν να υπάρχουν ποινικές ρήτρες με σκοπό ο εργολάβος να σταματήσει από μόνος του το έργο. Επιδιώκουν την  έκπτωσή του με ότι αυτό σημαίνει! Αλλά το σχέδιο του αυτό, δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει σε ότι μας αφορά!

Η υποκρισία περισσεύει γιατί  ήξερε πολύ καλά ο κ.Πνευματικός τον υπεργολάβο τον οποίον τώρα καταγγέλλει. Το χω πει και στο ΔΣ το έχει  ομολογήσει και ο ίδιος. Ήταν γνωστοί από το 1982 σαν συνδικαλιστές και οι 2 στο ΠΑΣΟΚ.  Ήξερε λοιπόν ποιος είναι ο υπεργολάβος και όφειλε να ξέρει τη σχέση που υπήρχε με τον εργολάβο. Εγώ δεν το ήξερα αλλά αυτός το ήξερε και όφειλε να το πει και στο Δ.Σ.

Προεξοφλεί ο κ.Πνευματικός πως δεν θα γίνει η πλατεία! Ενδεχομένως μεθοδεύει διάφορα! Αλλά πρέπει να πει στους Κορίνθιους. Θέλει ή δεν θέλει να τελειώσει η πλατεία. Ξεκάθαρα πράγματα! Όχι  μισές αλήθειες!

Ποιο είναι το έγκλημα του εργολάβου; Γιατί λέει ότι ο εργολάβος έχει κάνει έγκλημα. Ποιο είναι; Είπε ότι δεν θα ορίσει υπεργολάβο και παρέβη αυτήν του την δέσμευση, αν το είχε δηλώσει δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το τι θα γίνει, εάν θα καταστεί έκπτωτος ή όχι θα το πουν τα αρμόδια όργανα και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.  Ανεπίτρεπτο όμως είναι σήμερα από εκείνους που κάνουν τους τιμητές να δημιουργούν εμπόδια καθημερινά στη δημοτική αρχή για να μην τελειώσει η πλατεία. Κι αυτό οι Κορίνθιοι πρέπει να το ξέρουν!

 

 

 

You may also like

Comments

Leave a reply