0

Ο Τίτος Πατρίκιος, ο σπουδαίος αυτός ποιητής, το βράδυ του Σαββάτου, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και δίχως περιστροφές στο μείζον θέμα των τελευταίων ημερών, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο σημαντικός ποιητής σημείωσε πως αποτελεί μια πολλαπλή προσβολή αυτή η κίνηση της Τουρκίας, μια προσβολή του σύγχρονου πολιτισμού. Ο ίδιος τόνισε πως με όλες τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ερντογάν επιδιώκει σαφώς την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με ενέργειες που στρέφονται ενάντια στην Ευρώπη. Επίσης, υπογράμμισε πως, όπως έχει γράψει η Ιστορία, οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια αντίστοιχου κράτους, για επιβολή απέναντι σε άλλες χώρες, οδηγεί πάντα σε κατάρρευση της πατρίδας που ξεκίνησε την πρόκληση.

(Δείτε τη συνέντευξη όπως μεταδόθηκε από το Open Tv)

Η Αγία Σοφία είναι πια τέμενος…

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος: «Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς»

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι πρωτοφανή και μικρόψυχη, η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του. Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων έναντι μιας χώρας που λειτουργεί ως τοπικός ταραχοποιός»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β: «Το γεγονός αυτό δεν θλίβει μόνο εμάς ως Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά τόσο όλους τους χριστιανούς, όσο και όλους τους ανθρώπους που σέβονται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και την πολιτισμική δημιουργία»

Δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου:

(video AMNAwebTV)

Τζούντιθ Χέριν  ομότιμη καθηγήτρια στο King’s College του Λονδίνου: «Η επαναφορά ενός τέτοιου οικοδομήματος σε τόπο λατρείας απειλεί την ανοικτή πρόσβαση σε ένα εκπληκτικό κτήριο αλλά και στον ανεκτίμητο ψηφιδωτό διάκοσμο που υπάρχει εκεί. Περιορίζοντας την πρόσβαση στην μεγαλύτερη ιστορική παρακαταθήκη της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν επιτίθεται στις κοσμοπολίτικες παραδόσεις, που καθιστούν την πόλη αυτή αλλά και αυτή καθαυτή την Τουρκία ένα σταυροδρόμι του κόσμου. Πρόκειται για πράξη πολιτιστικής κάθαρσης. Πρόκειται για την απόφαση ενός τυραννικού δυνάστη που νιώθει ότι πολιορκείται και έχει ως κίνητρο την επιθυμία του να τιμωρήσει του κατοίκους της Κωνσταντινούπολης που τον καταψήφισαν. Ο Ερντογάν επιθυμεί να διατρανώσει τη θέση του, προκαλώντας σεχταριστική εχθρότητα μεταξύ των ευσεβών οπαδών του και εκείνων που συνδέονται με κοσμικές παραδόσεις. H Αγία Σοφία ανήκει στον κόσμο. Η μοίρα της δεν συνιστά απλά ένα γεγονός που άπτεται της τουρκικής κυριαρχίας, όπως επιμένει αμυνόμενος ο Ερντογάν»

 

You may also like

Comments

Leave a reply