- Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός, για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν από τον Daniel, αλλά και την στήριξη λόγω απώλειας εισοδήματος από την ακαρπία της Ελιάς
Ο βουλευτής μετά από επισκέψεις σε καταστραμμένες καλλιέργειες και συναντήσεις με παραγωγούς αμπελοειδών, οπωροκηπευτικών, δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών της Κορινθίας, φέρνει στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που αφορά συνολικά στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα του Νομού.
Γι’ αυτό το λόγο, με την Επίκαιρη Ερώτησή του, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να χορηγηθούν άμεσα και δίκαια οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Κορινθίας που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης από τις τεράστιες ζημιές του “DANIEL”, καθώς και τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου για την στήριξη των παραγωγών για μη καλυπτόμενες ζημιές από τον ΕΛΓΑ, όπως η ακαρπία της ελιάς που αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για την αγροτικό κόσμο της Κορινθίας.
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κορινθίας, ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων του Daniel από τον ΕΛΓΑ αλλά και στήριξης για την ακαρπία της Ελιάς.
Ο Νομός Κορινθίας, όπως πολλές φορές σας έχουμε επισημάνει, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από διαφορετικά κλιματικά φαινόμενα. Ανομβρία, άκαιρες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι, έχουν εκμηδενίσει το εισόδημα των παραγωγών.
Τη φετινή άνοιξη επικράτησαν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τα αμπελοειδή. Συνεχόμενες ασθενείς βροχές τον Απρίλιο και τον Μάιο διατήρησαν την ατμοσφαιρική υγρασία σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του περονόσπορου.
Οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια, καθώς και η κορινθιακή σταφίδα υπέστησαν μεγάλες ζημιές, παρά τους απανωτούς ψεκασμούς που έκαναν οι αμπελοκαλλιεργητές.
Οι καύσωνες του καλοκαιριού, οι άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας “DANIEL”, ήρθαν να αποτελειώσουν ότι σώθηκε.
Οι παραγωγοί αμπελοειδών, δενδρωδών, οπωροκηπευτικών και άλλων καλλιεργειών υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.
Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη μείωση της παραγωγής, το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και η εκμηδένιση του εισοδήματος των παραγωγών.
Παράλληλα, ο ήπιος και άνυδρος χειμώνας του 2022-2023, οδήγησε σε τεράστια μείωση της δεύτερης σε έκταση και εισόδημα καλλιέργειας του Νομού, της ελαιοκαλλιέργειας. Η ακαρπία στην ελιά ήταν πρωτοφανής τη χρονιά που πέρασε.
Επειδή, η αμπελοκαλλιέργεια έχει τεράστια οικονομική σημασία για το νομό Κορινθίας και η καταπολέμηση του περονόσπορου ήταν λόγω των καιρικών συνθηκών, πρακτικά αδύνατη, παρά τους συνεχόμενους ψεκασμούς,
Επειδή, οι καύσωνες ήταν συνεχείς και εξαιρετικά καταστροφικοί και η κακοκαιρία “DANIEL” κατέστρεψε ότι σώθηκε από τις προηγούμενες θεομηνίες για όλες τις καλλιέργειες του Νομού,
Επειδή, το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
Επειδή, την οικονομική καταστροφή των κορίνθιων αγροτών ολοκλήρωσε η ακαρπία της ελιάς.
Επειδή, λόγω της οικονομικής ζημιάς, της εκμηδένισης των εισοδημάτων και της μη καταβολής, ακόμα, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί αδυνατούν να υλοποιήσουν τα προγράμματα του ΠΑΑ στα οποία έχουν ενταχθεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την στήριξη των παραγωγών που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης από τις τεράστιες ζημιές του “DANIEL” και άλλα αίτια και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ;
Προτίθεστε να δώσετε παράταση στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ, για ικανό διάστημα μετά την καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και να προβλέψετε στην αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίζει τους παραγωγούς για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές, όπως η ακαρπία της ελιάς που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους παραγωγούς της Κορινθίας;
Comments