0
  • Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ:

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα – και τα πολλά άλλα θύματα – της άνευ προηγουμένου, υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα – και τα πολλά άλλα θύματα – της άνευ προηγουμένου, υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης.
Η φετινή Ημέρα τιμάται εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης του αντισημιτισμού.
Από τη φονική επίθεση σε συναγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως τη βεβήλωση των εβραϊκών νεκροταφείων στην Ευρώπη, αυτό το αιώνιο μίσος όχι μόνο εξακολουθεί να είναι ισχυρό , αλλά όλο και χειροτερεύει.
Βλέπουμε τον πολλαπλασιασμό των νεοναζιστικών ομάδων και των προπαθειών να ξαναγραφτεί η ιστορία και να διαστρευλωθούν τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος
Βλέπουμε το φανατισμό να κινείται με ταχύτητα φωτός στο Internet.
Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος απομακρύνεται και ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση.
Και όπως ο πρώην αρχιραβίνος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Jonathan Sacks, δήλωσε τόσο αξιοσημείωτα: «Το μίσος που αρχίζει με τους Εβραίους δεν τελειώνει ποτέ με τους Εβραίους».
Πράγματι, βλέπουμε την μισαλλοδοξία να εισέρχεται στην κυρίαρχη πολιτική, στοχεύοντας τις μειονότητες, τους μουσουλμάνους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και αξιοποιώντας τον θυμό και το άγχος ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, ας ενωθούμε στον αγώνα για τις Οικουμενικές Αξίες και ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο Ισότητας για όλους.

You may also like

Comments

Leave a reply