- Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, ο 37χρονος ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Την επομένη κιόλας μέρα ξεσπά ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης με πανελλαδική εμβέλεια, που οδηγεί σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές.
Το βάρβαρο περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές πόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από όργανο της τάξης, συνέπεσε και με μια μεταιχμιακή περίοδο για την ελληνική κοινωνία, η οποία μόλις ερχόταν αντιμέτωπη με τα ενδεχόμενα και τη σημασία της οικονομικής κρίσης.
Η γενιά των 700 ευρώ αλλά και αρκετά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που έμειναν ατιμώρητα, αποτέλεσαν τις αιτίες να παραμείνει ο κόσμος στους δρόμους για τουλάχιστον έναν μήνα.
Μάλιστα, με αφορμή και το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ξεκίνησαν κιόλας από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου οι συγκρούσεις και τα επεισόδια.
Το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας που δεν θα ξεχάσει κανείς
Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Αρχικά, υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Έπειτα, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου.
Προς στιγμή ήταν υπάκουοι στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επέστρεψαν πεζοί στην οδό Τζαβέλα, όπου βρίσκονταν οι νεαροί.
Ανάμεσά τους ήταν και ο Νίκος Ρωμανός, που έχει απασχολήσει έκτοτε τις αρχές και τη δημοσιότητα με την αναρχική του δράση.
Ο Κορκονέας βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο, ενώ εξελισσόταν η φραστική αντιπαράθεση, και πυροβολεί τρεις φορές.
Μία από τις σφαίρες χτυπά τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον αφήνει άπνου. Διακομίζεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του.
Αμέσως μετά, οι δυο ειδικοί φρουροί ενημερώνουν την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς. Αυτό αποτελεί και το σενάριο που διακινεί η αστυνομία τις πρώτες ώρες.
Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση της οικογένειας του Αλέξανδρου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφεραν ότι οι δύο ειδικοί φρουροί για αρκετή ώρα μετά το συμβάν περιφέρονταν ανενόχλητοι, χωρίς να συλληφθούν έγκαιρα.
Εντύπωση προκαλούν τα λόγια των δραστών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι εκείνο το βράδυ απλώς θα αργήσουν λίγο να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αποδεικνύοντας ότι δεν πίστευαν ότι έκαναν κάτι που άξιζε να πάρει διαστάσεις.
Στις ανακοινώσεις της η αστυνομία κάνει λόγο για εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού παιδιού.
Στη συνέχεια, οι δυο ειδικοί φρουροί συλλαμβάνονται και τίθενται σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη του οποίου ανήκαν.
Στην πρώτη του κατάθεση ο δράστης υποστήριξε ότι πυροβόλησε τρεις φορές, δύο στον αέρα και μία στο έδαφος.
Ωστόσο, οι αυτόπτες μάρτυρες τον διέψευσαν, καθώς κατέθεσαν ότι πυροβόλησε κατευθείαν προς την πλευρά των νεαρών, οι οποίοι δεν προκάλεσαν τους δύο αστυνομικούς.
Το πολιτικό σκηνικό
Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός του, Παναγιώτης Χηνοφώτης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για λόγους ευθιξίας, ο οποίος δεν τις έκανε αποδεκτές.
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του 15χρονου μαθητή, διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.
Ανακοινώσεις για το αιματηρό συμβάν εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Από την πλευρά της, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα και για απλή συνέργεια στον Βασίλη Σαραλιώτη.
Η εξέγερση
Λαοθάλασσα πλημμύρισε τους δρόμους με διαδηλώσεις, κυρίως από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα.
Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σε όλη τη χώρα και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και μνημεία. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.
Η ελληνική πρωτεύουσα «δονείται» από οργισμένες φωνές, με συνθήματα όπως «Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», «Στον δρόμο, στον δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο», «Με ΜΑΤ και βία, δεν γίνεται παιδεία».
Οι ειδικοί, οι οποίοι εκ των υστέρων εξέτασαν το κύμα οργής που προκλήθηκε αστραπιαία, και που ήταν έτοιμο να γίνει τσουνάμι από τον σεισμό που προκάλεσε η είδηση της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Αλέξη, το απέδωσαν στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να την εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.
Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2019 με το επιχείρημα του «πρότερου σύννομου βίου», «έσπασαν» τα ισόβια. Τον Ιούνιο του 2022, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά (των Δικαστών Εφετών), αναγνωρίστηκε τελικά το ελαφρυντικό.
Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που κάνει λόγο για παραγκωνισμό της στο δικαστήριο.
Οι συνήγοροι της οικογένειας έκαναν λόγο για κακοστημένη δίκη, καταγγέλλοντας όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και περιγράφοντας ως προδιαγεγραμμένο κατά απαίτησης της υπεράσπισης Κορκονέα, το αποτέλεσμα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου έντιμου βίου» στον δολοφόνο, που τον οδηγεί εκτός φυλακής.
Δεκαπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία που διέπραξε, ο Κορκονέας παραμένει εκτός φυλακής, μετά την αναβολή της εκδίκασης στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, για τις 9 Ιανουαρίου του 2024.
Comments