0

Το σύστημα EELS βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA με το μακρόστενο ρομπότ να έχει ως σκοπό να διασχίζει διαφόρων ειδών εδάφη χρησιμοποιώντας περιστρεφόμενους τροχούς κατά μήκος του «σώματός» του.

Πρώτος του προορισμός θα μπορούσε να είναι ο Εγκέλαδος, ένα μικρό παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου. Ωστόσο, το EELS θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και εδώ στη Γη, πραγματοποιώντας έρευνες σε ακραία περιβάλλοντα.

Όσον αφορά τον Εγκέλαδο, το εν λόγω φεγγάρι διαθέτει έναν ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό του. Οι πίδακες που υπάρχουν στην επιφάνεια χρησιμεύουν ως πύλες εισόδου στο νερό κάτω από τον πάγο προκειμένου να εξερευνηθούν ενδεχόμενες εξωγήινες μορφές ζωής.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οχήματα-ρομπότ, το EELS είναι σε θέση να ερευνήσει τέτοια περιβάλλοντα σέρνοντας το «σώμα» του και κολυμπώντας μέσα στο νερό. Το σύστημα χρησιμοποιεί καινοτόμες περιστρεφόμενες προωθητικές μονάδες που λειτουργούν ως ερπύστριες αλλά και υποβρύχιες προωθητικές μονάδες. Αυτό θα επιτρέψει στο ρομπότ να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν πίδακα του Εγκέλαδου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Μάρτιν Ρόμπινσον οραματίζεται ένα ρομπότ που θα μπορούσε να εξερευνήσει οποιαδήποτε τοποθεσία, ακόμη και να κατέβει σε σεληνιακούς σωλήνες λάβας. Η προσαρμοστικότητα του συστήματος ανοίγει δυνατότητες και για άλλους προορισμούς, όπως τα παγωμένα τμήματα του Άρη και οι σχισμές στους πάγους της Γης.

Το εν λόγω εργαστήριο της NASA συνεργάζεται επί του παρόντος με επιστήμονες για τον εντοπισμό επιστημονικών ερευνών υψηλής προτεραιότητας στον πλανήτη μας. Δοκιμές έχουν διεξαχθεί μέσα στον παγετώνα Athabasca του Καναδά και στο ηφαίστειο Mount Meager.

πηγή: lifo

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA