0

Τo να υιοθετήσεις ένα ζωάκι από το δρόμο ή το καταφύγιο είναι η υπέρτατη πράξη φιλοζωίας, την οποία συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Πριν όμως πάρετε αυτή την απόφαση θα πρέπει να είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Γιατί μπορεί ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι να είναι μεγάλη χαρά, να είναι παρέα και να φέρει ζωντάνια στο σπίτι σας, όμως δεν παύει να είναι και ένας ζωντανός οργανισμός. Όπερ σημαίνει  φροντίδα και υπευθυνότητα. Χρειάζεται υπεύθυνους γονείς, δηλαδή εσάς.

Ένα κατοικίδιο δεν είναι αξεσουάρ, δεν είναι μόδα. Είναι μέλος της οικογένειας και αυτό έχει ευθύνες, τις οποίες δεν πολυσκεφτόμαστε από πριν. Για να κάνουμε λοιπόν και τη ζωή του εύκολη αλλά και τη δική μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα Do και τα Don’t μιας υιοθεσίας. Τα Do λίγο πολύ τα γνωρίζουμε. Ποια είναι όμως αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε;

  • Μην επιλέξετε κάποιο με βάση τη ράτσα του

Ένα από  τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε πριν την υιοθεσία. Μη χάσετε το χρόνο σας σκεπτόμενοι ποια ράτσα θα ήταν καλύτερη. Είναι άδικο για τα ζώα να τα βλέπουμε σαν ράτσα και όχι σαν όντα με ψυχή. Ξοδέψτε το χρόνο σας με το να σκεφτείτε πώς θα είναι ο χαρακτήρας του, η ηλικία του, το μέγεθός του και όχι τι θα είναι.

Βεβαίως οι ράτσες έχουν κάποια χαρακτηριστικά που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Τα Golden Retrievers είναι φιλικά, οι γερμανικοί ποιμενικοί προστατευτικοί, τα Bulldogs εύκολα στον χαρακτήρα. Όμως αυτά δεν είναι κανόνες και συνήθως έχοντας μόνο αυτά στο μυαλό απογοητευόμαστε.

Επισκεφτείτε ένα καταφύγιο και γνωρίστε τα σκυλάκια που ζουν εκεί. Κάντε τα μια βόλτα, παίξτε μαζί τους, μιλήστε με αυτούς που τα φροντίζουν για να σας πουν λεπτομέρειες για αυτά. Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς θα συμπεριφερθεί ένα ζώο στο νέο του περιβάλλον, οπότε το καλύτερο είναι να δείτε αν ταιριάζετε μεταξύ σας, αν υπάρχει χημεία ανάμεσά σας. Θα δείτε ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από όλα τα άλλα.

  • Μην υποτιμήσετε την περίοδο προσαρμογής

Όσο καλύτερο και αν είναι το νέο τους περιβάλλον, δηλαδή το σπίτι σας, από εκεί που ζούσαν πριν, δεν παύει να έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Και το πιο προσαρμοστικό σκυλί χρειάζεται το χρόνο του για να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον. Μην υποτιμήσετε αυτόν το χρόνο. Είναι πολύ σημαντικός για τη μελλοντική σας σχέση και την κοινή σας ζωή.

Στην αρχή θα είναι δύσκολα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζετε. Δώστε του χρόνο και επιμείνετε. Πολλοί  απογοητεύονται νωρίς και καταθέτουν τα όπλα. Κάποια ζωάκια προσαρμόζονται σε λίγες μέρες. Κάποια άλλα όμως αργούν και ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε έναν ειδικό για να σας συμβουλέψει. Μπορεί να κάνετε κάποιο λάθος και να μην το ξέρετε. Ο χρόνος προσαρμογής δεν έχει να κάνει ούτε με την ηλικία ούτε με το φύλο ενός ζώου. Μπορεί ένα μεγάλο στην ηλικία να προσαρμοστεί πιο εύκολα από ένα μικρό. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ο μέσος όρος προσαρμογής είναι ένας μήνας. Μετά από αυτόν θα έχετε μια εικόνα για το τι πρέπει να κάνετε.

  • Μην υιοθετήσετε ένα μωρό αν δουλεύετε όλη μέρα

Το πιο βασικό λάθος που κάνουμε. Όλοι θέλουν να υιοθετήσουν ένα μικρό ζωάκι. Πολλοί όμως από αυτούς δεν πρέπει. Αν δουλεύετε όλη μέρα, ένα μικρό θα φρικάρει στο σπίτι και θα αρχίσει τις ζημιές. Απολύτως λογικό καθώς θα θέλει παρέα και θα φοβάται μόνο του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν ένα μωρό και νομίζουν ότι θα τους περιμένει πότε εκείνοι θα γυρίσουν για να πάει τουαλέτα. Ότι θα τους περιμένει για να παίξει, για να τρέξει. Και βλέπουν την κατάσταση και το επιστρέφουν πίσω.

Αν έχετε περίεργο πρόγραμμα, με τρελά ωράρια, επιλέξτε ένα μεγαλύτερο ζώο που δεν έχει τόσες ανάγκες με ένα μικρό. Τα μικρά θέλουν να αφιερώσετε χρόνο για αυτά ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν πράγματα. Αν όμως εσείς δεν έχετε αυτόν το χρόνο;

  • Μην παραλείψετε την επίσκεψη στον κτηνίατρο

Από τη μεγάλη μας χαρά που φέραμε σπίτι ένα ζωάκι συχνά αναβάλλουμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Κοιτάμε να του μάθουμε τα πρώτα πράγματα, να το εκπαιδεύσουμε λίγο και αφήνουμε το θέμα υγείας. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε τις επόμενες μέρες. Να δούμε τη γενική εικόνα του ζώου, να το εμβολιάσουμε, να το στειρώσουμε, να το αποπαρασιτώσουμε. Αν είναι μικρότερο από 6 μήνες, η στείρωση θα περιμένει. Τα άλλα όμως είναι σημαντικά. Μην τσιγκουνευτείτε τα χρήματα. Γιατί μπορεί στο μέλλον να τα πληρώσετε διπλά. Και να κινδυνέψει φυσικά και η υγεία του ζώου.

  • Μην το αφήσετε ελεύθερο στο σπίτι

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, καλό θα ήταν τον πρώτο καιρό να το περιορίσετε σε ένα χώρο όταν θα λείπετε από το σπίτι. Ένα μεγάλο crate είναι η καλύτερη λύση. Για να μπορείτε να ελέγχετε τις κινήσεις του μέχρι να το εκπαιδεύσετε και να προσαρμοστεί στο σπίτι σας. Πολλά ζωάκια, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους, καταπίνουν διάφορα, όπως φάρμακα και άλλα αντικείμενα.

  • Μην υιοθετήσετε κάποιο ζώο αν δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να υιοθετήσετε

Σκεφτείτε το καλά πριν πάρετε αυτή την απόφαση. Και αφήστε λίγο καιρό για να το δουλέψετε στο μυαλό σας. Όχι Δευτέρα το σκέφτηκα, Τρίτη πηγαίνω να το πάρω. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σκεφτόμαστε πρώτα τις δυσκολίες του να έχουμε ζώο και μετά τις χαρές. Γιατί πολλοί στις δυσκολίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Μια ασφαλής κίνηση είναι η φιλοξενία. Σε συμφωνία με τη φιλοζωική παίρνετε ένα ζωάκι για λίγο χρονικό διάστημα στο σπίτι σας. Και βλέπετε πώς τα πάτε και αν μπορείτε να τα καταφέρετε. Και στη συνέχεια το υιοθετείτε. Γιατί όλα καλά είναι στη θεωρία. Στην πράξη όμως; από τη Μυρτώ Τζώρτζου

πηγή: petpet

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE