35΄ «fun» με απεριόριστη νοστιμιά και απλά υγιεινά συστατικά, #menoumespiti-ANZAC cookies!

Share:

 Μια εύκολη συνταγή για cookies (μπισκότα βρώμης) που είναι νόστιμα, θρεπτικά, με απλά και υγιεινά συστατικά και χωρίς μεγάλη θερμιδική επιβάρυνση. Αλλά έχει κι’ άλλα πλεονεκτήματα η συγκεκριμένη ιδέα. Τα #menoumespiti-cookies είναι μια συνταγή που θέλει μόνο 15’ προετοιμασία και 20’ ψήσιμο, και μπορείτε να την κάνετε με τα παιδιά σας, ως «fun», δημιουργική απασχόληση!

Η ιδέα της συνταγής είναι βέβαια απ’ τη Σόφη που μου ανέφερε τα ANZAC  cookies ως μια ιδανική εύκολη συνταγή μπισκότων για να φτιάξει κανείς σπίτι σε λίγο χρόνο, παρέα με τα παιδιά του. Το όνομα ANZAC αναφέρεται στο Australia and New Zealand Army Corps που ήταν η δύναμη που έστειλαν οι δυο χώρες στην Ευρώπη κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Λέγεται λοιπόν ότι οι  σύζυγοι που έμειναν πίσω, άρχισαν να ψήνουν αυτά τα cookies που βασίζονταν σε πολύ απλά υλικά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι και να τα πουλάνε, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για να στηρίξουν οικονομικά το στρατιωτικό σώμα που είχε πάει στην Ευρώπη. Πολλές επίσης έστελναν τα cookies αυτά στους στρατιώτες στο μέτωπο για να τους εμψυχώσουν.

Μια και αυτές τις μέρες ζούμε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο της πανδημίας  σκεφτήκαμε λοιπόν να μετονομάσουμε τα ANZAC cookies ή biscuits σε #menoumespiticookies για να αποτελέσουν μια ευχάριστη νότα στη καθημερινότητά μας, ειδικά όσων έχουν παιδιά στο σπίτι.  Η αυθεντική συνταγή ANZAC είχε μέσα καρύδα, αλλά εμείς κάναμε και παραλλαγές με πορτοκάλι και με σοκολάτα, και γενικώς σας προτρέπουμε να παίξετε, όπως θα δείτε πιο κάτω.
Ας μείνουμε σπίτι με #menoumespiticookies για να βγούμε απ’ αυτό, όλοι καλά και με υψηλό το ηθικό!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που σας δίνει εξαιρετικά σπιτικά cookies σε λίγο περισσότερο από μισή ώρα, με απλά , καθημερινά υλικά που μάλλον ήδη έχετε στο σπίτι. Η συνταγή αποτελεί βάση για εμπλουτισμό της γεύσης με διάφορα δευτερεύοντα υλικά που δίνουν γευστικό τόνο, όπως καρύδα, πορτοκάλι ή σοκολάτα που σας δείχνουμε εμείς, αλλά η λίστα εύκολα μεγαλώνει με λεμόνι, βανίλια, κανέλα , τζίντζερ κλπ. Απλά όχι όλα μαζί, ένα –ένα για να υπάρχει μια σαφήνεια στη γεύση.  Σας δίνεται η δυνατότητα έτσι, να χωρίσετε τη ζύμη βάσης σε 2-3 μπολ και να βάλετε στο καθένα το υλικό που επιλέγει ο καθένας και στη συνέχεια να πλάσετε τα κουλουράκια και να τα ψήσετε όλα μαζί σε διαφορετικές σειρές ή και να τα μπλέξετε δολίως, ώστε να είναι έκπληξη η γεύση που θα δοκιμάσετε κάθε φορά. Μένοντας σπίτι άλλωστε, χρειάζεται κανείς κάποιες μικροεκπλήξεις για να αποσείσει την αναπόφευκτη βαρεμάρα.

Υλικά

125 γρ. βούτυρο Lurpak
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. μαγειρική σόδα λιωμένη σε ζεστό νερό
90 γρ. νυφάδες βρώμης
100 γρ. ζάχαρη
190 γρ. αλεύρι
35 γρ. καρύδα (προαιρετικό)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικό)
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα (προαιρετικό)

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Λιώνετε το βούτυρο

Λιώστε τη σόδα μέσα σε 15-20 ml. ζεστό νερό. Λιώστε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε ήπιο μάτι και με το που λιώνει προσθέστε τη σόδα με το νερό της και το μέλι και ανακατέψτε καλά. Αφαιρέστε απ’ το μάτι. Βάλτε τον φούρνο σε προθέρμανση στους 150°C πάνω-κάτω.

2. Φτιάχνετε τη ζύμη

Σε μπολ ρίχνετε τις νυφάδες βρώμης, τη ζάχαρη και το αλεύρι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και πάλι ανακατεύετε να πάει παντού. Στη συνέχεια με τα χέρια σας πλάθετε τη ζύμη να γίνει ενιαία. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό.

3. Προσθέτετε ή όχι, έξτρα γεύσεις και πλάθετε τα cookies

Σ’ αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε είτε το ξύσμα από πορτοκάλι, είτε τη καρύδα. Οι ποσότητες αντιστοιχούν στη συνολική ποσότητα ζύμης, αλλά θα μπορούσατε να κάνετε τα μπισκότα σας μισά-μισά, οπότε χρησιμοποιείστε τις μισές ποσότητες. Πάντως όχι και τα δύο μαζί, γιατί τα μπλέκουμε! Αφού ζυμώσετε την έξτρα γεύση που θέλετε, πλάθετε τα cookies σαν μικρά κεφτεδάκια ή σαν μπισκότα και τα βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα σε σειρές με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν λίγο.

4. Ψήστε τα cookies

Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε τα στους 150°C για 20’. Βγάλτε τα και τοποθετείστε τα πάνω σε σχάρα, να κρυώσουν και να αποκτήσουν τη σωστή υφή, ελαφρά τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα.

5. Προαιρετικό βήμα: βάλτε τους σοκολάτα

Αν θέλετε να βάλετε σοκολάτα στα cookies μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα στα μικροκύματα με προσοχή και σταδιακά ή σε μπαιν μαρί στο μάτι και να τα βουτήξετε να πάρουν σοκολάτα στο μισό τους όγκο. Στη συνέχεια μπορείτε να τα βάλετε να στεγνώσουν λίγο πάνω στη σχάρα και μετά σε ένα πιάτο στο ψυγείο για 20’ να δέσει η σοκολάτα.

πηγή: caruso

 

Share:

Leave a reply