0

Τα αποκαλυπτήρια της «νέας» πλατείας Ομονοίας.  πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με πλήθος κόσμου να συρρέει στο κέντρο της Αθήνας για να δει το φωταγωγημένο συντριβάνι. Όλα καλά και όμορφα για μία εποχή προ ή μετά πανδημίας (Covid-19), για την χθεσινοβραδινή όμως φιέστα κάποιοι θα πρέπει τελικά να ξεκαθαρίσουν σε όλους μας, γενικά και όχι à la carteτι ισχύει, τι δεν ισχύει. Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, θυσίες στις προσωπικές μας ελευθερίες, προτροπές και νόμοι, έλεγχοι και πρόστιμα, πολυδαίδαλα μέτρα καθημερινότητας, και όλα αυτά στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωναϊού και μέσα στην πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα και ουχί κανονικότητα… φιέστα “εκτός εποχής” που ευλόγως προκαλεί πολλές αντιδράσεις.

Με το εμβληματικό συντριβάνι να δεσπόζει η «νέα» πλατεία Ομονοίας ανακαινίστηκε και αποδίδεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας. Μετά τα έργα που έγιναν με την προσφορά σημαντικών δωρητών και με τον σχεδιασμό και τη φροντίδα των ανθρώπων του Δήμου, ήρθε η ώρα για τα αποκαλυπτήρια της πλατείας Ομονοίας.

(video: Sputnik Ellada)

Η ιστορική πλατεία απέκτησε και πάλι το εμβληματικό της συντριβάνι «ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη, με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα, ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων» όπως ανέφερε ο δήμος Αθηναίων. «Η Αθήνα και οι άνθρωποί της ανακτούν τον δημόσιο χώρο τους. Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και τον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια που επιστρέφει στους πολίτες, όχι ως κόμβος διέλευσης, αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Η Ομόνοια, όπως σημειώνει «είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος. Το συμπληρώνει και το αναδεικνύει. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου που αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους».

Νωρίτερα, ο κ. Μπακογιάννης είχε αναρτήσει και timelapse βίντεο που αποτυπώνει την ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας με το εντυπωσιακό συντριβάνι και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου:

 

You may also like

Comments

Leave a reply