0

Αρχαίοι θησαυροί του Αιγαίου από την Κέρο και το Δασκαλιό, πρώιμες κυκλαδίτικες νησιωτικές τοποθεσίες που άκμασαν από το 3200-2100 π.Χ., μπορεί να δει κανείς -για πρώτη φορά- σε έκθεση που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα.

“Des Apenanti – Ένας οικισμός στην Κέρο πριν από 4.500 χρόνια” παρουσιάζεται τώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών στην περιοχή του Μεταξουργείου με αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2019.

Περιλαμβάνει αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν από τη μακροχρόνια ανασκαφή του Πανεπιστημίου του Cambridge στα νησάκια νοτιοανατολικά της Νάξου, την Κέρο και το Δασκαλιό, μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κουφονησίων.

Το έκθεμα αναδεικνύει την έναρξη της αστικοποίησης και τα θαλάσσια εμπορικά δίκτυα για πρώτες ύλες και αγαθά στο Αιγαίο Πέλαγος κατά την προϊστορική εποχή. Μια ενότητα παρουσιάζει πτυχές της καθημερινής ζωής και του εμπορίου και μια άλλη παρέχει μια ματιά στις αρχαιολογικές μεθόδους και την τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών αιχμής της εποχής.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο αρχαιολόγος και επιμελητής Στέφανος Κεραμιδάς και ο έφορος Δημήτρης Αθανασούλης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Κέρος: Ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς χώρους παγκοσμίως

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τα πολυάριθμα αντικείμενα που βρέθηκαν σε τόσο μικρές τοποθεσίες και για αρχαιολογικές πληροφορίες που “θα χρειάζονταν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες βιβλία για να καταγραφούν πλήρως”.

“Πριν από 4.500 χρόνια το Δασκαλιό δεν ήταν ξεχωριστό νησί, αλλά το νοτιοδυτικότερο ακρωτήριο της Κέρου”, είπε η κ. Μενδώνη.

“Σε αυτό το ακρωτήριο, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό, έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς χώρους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον λόρδο Κόλιν Ρένφριου“, πρόσθεσε, αναφερόμενη στον πρωτοπόρο ειδικό σε θέματα προϊστορικού Αιγαίου που έχει σκάψει εκεί.

“Ήταν σαφώς το σημαντικότερο τελετουργικό κέντρο των Κυκλάδων στο κέντρο του Αιγαίου από τις αρχές του 3000 π.Χ., και σίγουρα σχεδόν 500 χρόνια νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο τελετουργικό κέντρο στο προϊστορικό Αιγαίο, σύμφωνα με τον άλλο ανασκαφέα του, Μάικλ Μπόιντ”, πρόσθεσε η υπουργός.

Ακμάζον κέντρο παραγωγής μετάλλων

Το ακατοίκητο σήμερα νησί της Κέρου ήταν, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ο τόπος του αρχαιότερου ναυτικού ιερού στον κόσμο και ένα ακμάζον κέντρο παραγωγής μετάλλων, με μνημειακή αρχιτεκτονική, παρέχοντας πολλά στοιχεία για κρίσιμες εξελίξεις στην αρχιτεκτονική.

Ο χώρος έγινε για πρώτη φορά γνωστός τη δεκαετία του 1960, όταν ο Colin Renfrew και ο Χρήστος Δούμας (χωριστά) επισκέφθηκαν τον χώρο και ανακάλυψαν ότι μέρος είχε υποστεί λεηλασία. Η λεηλατημένη περιοχή ερευνήθηκε για πρώτη φορά αρχαιολογικά το 1963 από τον Δούμα.
Όπως σημειώνει το Keros Project του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, τρία μεγάλα διεθνή συνεργατικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί από τότε στον Κέρο. Τα έργα αυτά έχουν μετασχηματίσει πλήρως την κατανόησή μας γι’ αυτό που προηγουμένως θεωρούνταν κυκλαδικό αίνιγμα.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν καθόρισαν την περιοχή ως κεντρική στα δίκτυα της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, ως κέντρο συνάθροισης μακροχρόνιων πανκυκλαδικών τελετουργικών πρακτικών, καθώς και ως κέντρο εξουσίας, όπου τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά εγχειρήματα της εποχής στέγαζαν κεντρικές βιοτεχνικές πρακτικές, σε ένα τοπίο εντατικοποιημένων γεωργικών καινοτομιών και δορυφορικών οικισμών, αναφέρει το Πρόγραμμα.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ