0

Νέα σελίδα στην ωτολογία ανοίγει η χρήση βλαστοκυττάρων και πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) στην αποκατάσταση των διατρήσεων της τυμπανικής μεμβράνης του αυτιού μετά από χρόνια ωτίτιδα!

Η χρήση έχει επιτυχή εφαρμογή και σε ποσοστό άνω του 95% βοηθά στην ανάκτησης της ακοής μέσα από την αποκατάσταση των διατρήσεων της τυμπανικής μεμβράνης. Τα θετικά αποτελέσματα πολλών επιστημονικών μελετών σε Κίνα και Ινδία τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνουν ότι ακόμη και η επικουρική χρήση του PRP έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τα οφέλη που διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τις μελέτες στις δυο αυτές χώρες που γίνεται η χρήση των βλαστοκυττάρων, είναι ποικίλα.

  • Ο χρόνος της επέμβασης είναι πολύ μικρότερος,
  • Η επούλωση ταχύτερη,
  • Η αποκατάσταση της ακοής συντομότερη,
  • Δεν εμφανίζονται επιπλοκές η παρενέργειες,
  • Δεν έχουμε μετατόπιση ή τη συρρίκνωση του μοσχεύματος, ειδικά σε υγρά μοσχεύματα.

ΤΥΜΠΑΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Σύμφωνα με τους χειρουργούς Ω.Ρ.Λ. η αποκατάσταση των διατρήσεων της τυμπανικής μεμβράνης του αυτιού μετά από χρόνια ωτίτιδα, γίνεται με τυμπανοπλαστική. Μια χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιεί διάφορα μοσχεύματα, όπως η κροταφική περιτονία, το περιχόνδριο, η φλέβα, το λίπος και το περιόστεο.

Μέχρι σήμερα το ποσοστό αποδοχής του μοσχεύματος και αποκατάσταση της ακοής στην τυμπανοπλαστική ποικίλλει και δεν έχει απόλυτη επιτυχία όσον φορά στην ανάκτηση της ακοής, ενώ και με τη χρήση βλαστοκυττάρων εκτοξεύει το ποσοστό επιτυχία πάνω από 95%.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Σε μια από τις πολλές μελέτες στην Ινδία συμμετείχαν 90 ασθενείς με μέση ηλικία 42χρόνων (από 15 έως 50χρόνων). Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε τυμπανοπλαστική συμπληρωμένη από πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, για να εκτιμηθεί το κέρδος (η αύξηση) της ακοής. Στους τρείς πρώτους μήνες της μετεγχειρητικής περιόδου εμφάνισαν σημαντική ακουστική βελτίωση σε σύγκριση με την προ εγχειρητική αξιολόγηση της ακοής τους.

Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η ηλικία και το φύλο δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση με τη μετεγχειρητική βελτίωση της ακοής, κάτι που συμφωνεί με τα αποτελέσματα πολλών άλλων μελετών. Παρά τη μεγαλύτερη προεγχειρητική απώλεια ακοής σε διατρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους, η μετεγχειρητική αύξηση της ακοής ήταν ως επί το πλείστον καλύτερη με διατρήσεις μικρότερου μεγέθους. Η εξήγηση για την καλύτερη βελτίωση της ακοής σε διατρήσεις μικρότερου μεγέθους, ειδικά εάν σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια της νόσου, ίσως είναι η μικρότερη έκταση των παθολογικών αλλαγών στο μέσο αυτί.

«Η χρήση του αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια βοηθά στην επαρκή στεγανοποίηση-σφράγιση του υλικού του μοσχεύματος μαζί με τις νεαροποιημένες άκρες της διάτρησης, επιταχύνοντας έτσι την πρόσληψη του μοσχεύματος, προάγοντας την ταχύτερη επούλωση και τη βελτίωση της ακοής» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ και προσθέτει:

«Το PRP δημιουργείται λαμβάνοντας αίμα από τον ασθενή και τοποθετώντας το σε μια ειδική φυγόκεντρο. Εκεί επιτυγχάνεται υψηλή συμπύκνωση αιμοπεταλίων, συνήθως 3 – 5 φορές η κανονική τους συγκέντρωση. Στη συνέχεια, αυτό το «πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα» εγχέεται στο αυτί που ο ασθενής έχει το πρόβλημα. Μετά την έγχυσή τους, τα αιμοπετάλια ξεκινούν να εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες και να προσελκύουν βλαστοκύτταρα για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρήση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια έχει τεκμηριωθεί σε πολλούς τομείς, όπως η ορθοπαιδική, η οδοντιατρική, η αισθητική και η πλαστική χειρουργική.

You may also like

Comments

Leave a reply