0

Λιχτενστάιν, φορολογικός παράδεισος, χειμερινός παράδεισος ή παράδεισος εικόνων; Το (τουριστικά) άγνωστο πριγκιπάτο βρίσκεται στρυμωγμένο ανάμεσα σε Αυστρία και Ελβετία κάτω από το βλέμμα των χιονισμένων Άλπεων. Έχει 40.000 κατοίκους και καταλαμβάνει έκταση 160 τ. χλμ., ενώ μπορείτε να το διασχίσετε σε μόλις 20 λεπτά! Μπορεί να είναι μικρό, όμως διαθέτει τοπία φυσικής ομορφιάς, απίστευτης ηρεμίας αλλά και μια εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Και πώς θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο όταν μιλάμε για τη χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο;! Εδώ το χρήμα δεν αποτελεί πρόβλημα. Γι’ αυτό και τα πολυτελή αυτοκίνητα κάνουν παρέλαση στους δρόμους μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Τότε η χώρα ερημώνει τόσο γρήγορα λες και κατέβηκε αυτόματα ο γενικός. Ο κόσμος σταματάει να περπατάει και τα μαγαζιά κατεβάζουν ρολά!

Τι να την κάνεις όμως τη νύχτα όταν η μέρα σου χαρίζει τόσο ξεχωριστές εικόνες; Σημειώστε τι θα δείτε.. Μικρά χωριουδάκια σκαρφαλωμένα σε ύψος 1.000+ μέτρων με θέα την κοιλάδα του ποταμού Ρήνου και τις Ελβετικές Άλπεις, ξύλινες γέφυρες που ενώνουν και χωρίζουν δύο χώρες (Λιχτενστάιν-Ελβετία), λόφους με κάστρα στο κέντρο χωριών και ατελείωτες εκτάσεις πράσινου θα κλέψουν πολύ χρόνο, αλλά θα δώσουν πολλά κλικ στην φωτογραφική σας!

Μικρό, όμορφο και σαγηνευτικό.. αυτό είναι το Λιχτενστάιν!

Info Λιχτενστάιν

α) Eίναι το μόνο κράτος που εκτείνεται αποκλειστικά μέσα στις Άλπεις, ενώ η ψηλότερη κορυφή είναι το Grauspitz (2599μ).
β) To 40% των κατοίκων (ενήλικες & παιδιά) είναι γραμμένοι σε έναν αθλητικό σύλλογο!
γ) Είναι η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο αφού δεν έχει αναφερθεί δολοφονία ή βιασμός για πάνω από 20 χρόνια!
δ) Αναζητήστε το ιστορικό Κόκκινο σπίτι με τους αμπελώνες στη γειτονιά Mitteldorf της Vaduz (παραπάνω φωτογραφία).
ε) Λιχτενστάιν ονομάζεται επίσης ένα χωριό στην Γερμανία!

Τι να κάνεις στο Λιχτενστάιν

1) Πεζοπορικές διαδρομές

Το Λιχτενστάιν είναι η χαρά όσων αγαπούν τις πεζοπορικές/ορειβατικές διαδρομές, αφού διαθέτει 75 χλμ. μονοπατιών! Οι περισσότερες διαδρομές γίνονται στις Άλπεις και ξεκινούν από χαμηλής δυσκολίας, οι οποίες είναι κατάλληλες για όλους. Μπορούν όμως να φτάσουν σε πολύ δύσκολο επίπεδο! Σκεφτείτε ότι μπορεί να κάνετε ακόμη και αναρρίχηση για να συνεχίσετε στο μονοπάτι!

Mini Tip: Από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Απριλίου πολλές διαδρομές είναι απαγορευμένες.

2) Χωριό Gaflei

Το Gaflei είναι ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι, με φόντο τις Ελβετικές Άλπεις! Όμορφα σπιτάκια σε καταπράσινες αμφιθεατρικές εκτάσεις σε ύψος έως 1.500 μέτρων θα σας χαρίσουν πολύ δυνατές εικόνες που θα θυμάστε για μια ζωή!

Mini tip: Ανεβείτε στο παρατηρητήριο του Gaflei (1.700μ.) & απολαύστε τη θέα (Φωτό)!

3) Βαντούζ

Η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, η Βαντούζ, είναι σίγουρα ένα από τα μέρη στα οποία αξίζει να αφιερώσετε χρόνο. Βρίσκεται στην καρδιά του πριγκιπάτου και προσφέρει αρκετές επιλογές για φαγητό και βόλτα, ενώ διαθέτει αρκετά μουσεία και αξιοθέατα.

4) Ξύλινη γέφυρα

Η κλειστή ξύλινη γέφυρα με την όμορφη κατασκευή ενώνει και ταυτόχρονα χωρίζει το Λιχτενστάιν με την Ελβετία. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα σύνορα βρίσκονται στο μέσο της! Εσείς δεν έχετε παρά να τη διασχίστε και να περπατήστε στην Ελβετική πλευρά του Ρήνου.

5) Balzers

Το Balzers είναι το πιο νότιο χωριό του Λιχτενστάιν. Έγινε γνωστό για τον λόφο που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό. Στην κορυφή του λόφου θα δείτε το κάστρο του Γουτεμβέργιου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, ενώ από κάτω θα βρείτε την επιβλητική εκκλησία Αγίου Νικολάου καθώς και αρκετούς αμπελώνες.

6) Κάστρο Βαντούζ

Το κάστρο της Βαντούζ είναι ένα από τα πιο must αξιοθέατα στο Λιχτενστάιν. Σήμερα αποτελεί την πριγκιπική κατοικία και δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο. Όμως οι διαδρομές γύρω από αυτό και οι φωτογραφίες με αυτό, χαρίζουν εικόνες σπάνιας ομορφιάς (σε συνδυασμό πάντα με τις καταπράσινες εκτάσεις και τις χιονισμένες Άλπεις).

Mini info: Μια φορά τον χρόνο οι κάτοικοι προσκαλούνται για να απολαύσουν ένα δροσερό ποτό στον κήπο του κάστρου.

7) Χιονοδρομικό Malbun

Το χιονοδρομικό του Malbun είναι ο κυριότερος λόγος επίσκεψης στο Λιχτενστάιν κατά τη χειμερινή περίοδο (και όχι μόνο). Βρίσκεται στην καρδιά των Άλπεων (κομμάτι του Λιχτενστάιν) ανάμεσα στα 1.600 και 2.000 μέτρα και διαθέτει πίστες σκι όλων των δυσκολιών, συνολικού μήκους 23 χλμ. Στο χωριό θα βρείτε αρκετά μαγαζιά, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

8) Βόλτα στον πεζόδρομο Städtle

Ο πεζόδρομος Städtle βρίσκεται στη Βαντούζ και αποτελεί την καλύτερη επιλογή για βόλτα στην πόλη. Περιποιημένος, καθαρός και όμορφος ο μήκους 500μ. πεζόδρομος φιλοξενεί πολλά εστιατόρια, μαγαζιά, μουσεία, το Δημαρχείο αλλά και το Κοινοβούλιο!

9) Triesenberg

To Triesenberg είναι το κατάλληλο μέρος για να χαλαρώσετε! Παρέα σας η ανεμπόδιστη θέα στην κοιλάδα του Ρήνου και στις Άλπεις. Στο αμφιθεατρικό χωριό ξεχωρίζουν η καθολική εκκλησία (Pfarrkirche Triesenberg) με τον υπέροχο τρούλο και το μουσείο με την ιστορία, τα έθιμα και τη ζωή των κατοίκων (Walser Museum).

10) Trekking με Λάμα – Αλπάκα

Πρόκειται ίσως για την πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στο Λιχτενστάιν! Το Trekking με Λάμα – Αλπάκα βρίσκεται λίγο έξω από το Triesenberg και ξεκινάει από δύο ώρες ενώ μπορεί να φτάσει έως και τις δύο μέρες (με διαμονή σε σκηνή)! Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα αγαπήσουν από την πρώτη στιγμή τα φιλικά ζώα και θα ανακαλύψουν την ύπαιθρο με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

11) Πόλη Schaan

Η πόλη Schaan είναι η συνέχεια της Βαντούζ, προς τον Βορρά. Παρόλο που είναι το βιομηχανικό κέντρο του Λιχτενστάιν, έχει ένα πρόσωπο αρκετά φιλικό και γραφικό. Τα πιο όμορφα σημεία της Schaan είναι η εκκλησία του Αγ. Λαυρέντιου και τα πολύχρωμα σπίτια στα βόρεια της πόλης.

12) Ποδηλασία Λιχτενστάιν

Η ποδηλασία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σπορ στο Λιχτενστάιν. Θα δείτε πολλούς ανθρώπους πάνω σε ένα ποδήλατο, να πηγαίνουν στη δουλειά τους, να ανεβαίνουν βουνά (για προπόνηση) ή να ακολουθούν κάποια από τις αμέτρητες ποδηλατικές διαδρομές. Νοικιάστε κι εσείς ένα e-bike και ξεχυθείτε στα βουνά και στα λιβάδια του Λιχτενστάιν..

13) Hofkellerei

Ετοιμαστείτε για ένα οινοτούρ στα πριγκιπικά αμπέλια Hofkellerei, της Βαντούζ. Μετά από μία βόλτα στους αμπελώνες, σειρά έχει η γευστική δοκιμή με αρκετές πληροφορίες τόσο για την ιστορία του οινοποιείου όσο και για τις τοπικές ποικιλίες και γεύσεις.

14) Πάρκο Ruggeller

Το πάρκο Ruggeller είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης. Εκτείνεται σε μια έκταση 90 εκταρίων στην οποία υπάρχουν λίμνες, ατελείωτα λιβάδια, φράγματα, δέντρα καθώς και αρκετά απειλούμενα ζώα και φυτά.

Mini tip: Υπάρχουν πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές που θα σας βοηθήσουν να το γνωρίσετε καλύτερα.

15) Αγάλματα της Βαντούζ

Η Βαντούζ είναι γεμάτη με αγάλματα και γλυπτά σύγχρονης τέχνης! Κάντε μία βόλτα στην πόλη για να ανακαλύψετε τα περισσότερα από αυτά..

16) Μουσείο Μοντέρνας τέχνης Βαντούζ

Πρόκειται για το καλύτερο μουσείο στην χώρα. Στο εσωτερικό την παράσταση κλέβουν οι πίνακες και οι μεγάλοι φωτεινοί χώροι, ενώ έξω από αυτό θα βρείτε μία Gorda που συμβολίζει την κοιμώμενη ψυχή. Φιλότεχνοι, σπεύσατε !

Φαγητό Λιχτενστάιν

Το φαγητό στο Λιχτενστάιν είναι κάτι που θα σας δυσκολέψει αρκετά αφού οι επιλογές είναι λίγες και οι τιμές βρίσκονται στα ύψη! Η κουζίνα είναι βαθιά επηρεασμένη από την Αυστριακή, Γερμανική και Ελβετική, ενώ η σχέση ποιότητας τιμής δεν είναι η καλύτερη. Παρόλα αυτά μην φύγετε από το Λιχτενστάιν χωρίς να δοκιμάσετε Kaesknoepfle (χειροποίητα μακαρονάκια με τοπικό ξινό τυρί) και Rehpfeffer mit spätzle (κρέας ελαφιού με γλυκόξινη, πηχτή σάλτσα). Για ένα γεύμα δύο ατόμων θα πληρώσετε 70-80€ χωρίς κρασί.

Da Noi (Schaan): Το Da Noi σερβίρει αυθεντικές Ιταλικές γεύσεις με καλή ποιότητα και λογικές τιμές. Προτιμήστε το μενού ημέρας (συμφέρει).
Restaurant Vogeli (Malbun): Αξίζει να επισκεφτείτε το Malbun για ένα γεύμα σε αυτό το εστιατόριο. Τα πλεονεκτήματά του είναι οι μεγάλες μερίδες, η ευγενική εξυπηρέτηση και οι λογικές τιμές.
Altenbach – Restaurant & Bar (Vaduz): Το μαγαζί αυτό απευθύνεται σε όσους αναζητούν την ποιότητα στο φαγητό.. με το ανάλογο κόστος. Βρίσκεται στον πεζόδρομο της πρωτεύουσας και διαθέτει υπέροχο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Restaurant Forum (Schaan): Μεγάλες μερίδες, λογικές τιμές και ευχάριστο περιβάλλον είναι όσα προσφέρει το Restaurant Forum.
Cafe Guflina (Triesenberg): Μοναδική θέα στις Άλπεις και στο Λιχτενστάιν, πρωινές λιχουδιές και ευχάριστη εξυπηρέτηση και είναι όσα θα βρείτε σε αυτόν τον φούρνο/καφέ!

Βrasserie Burg (Vaduz): Πρόκειται για το μοναδικό μαγαζί στη χώρα που είναι ανοιχτό 365 μέρες τον χρόνο έως αργά το βράδυ. Η ποιότητα είναι καλή, οι τιμές ανεβασμένες και η εξυπηρέτηση μέτρια.
Gasthof Au (Vaduz): Όμορφος εσωτερικός χώρος και περιποιημένη αυλή στην οποία μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα, σε ελαφρώς ανεβασμένες τιμές.
SPAR Supermarkt (Triesen): Πρόκειται για την οικονομικότερη επιλογή που θα λύσει τα χέρια κάθε ταξιδιώτη με χαμηλό μπάτζετ.
Mündle Bakeries AG (Mauren): Ένας οικονομικός φούρνος με αρκετά καλή ποικιλία για να πάρετε πρωινό ή να πιείτε τον καφέ σας.

Mini tips: α) Τα εστιατόρια κλείνουν αρκετά νωρίς β) Το ωράριο τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εποχή και τις μέρες γ) Τα 500ml νερού στα εστιατόρια κοστίζουν έως και 10€! δ) Πολλά εστιατόρια δουλεύουν με ημερήσια μενού που είναι ολοκληρωμένα και οικονομικά (προτιμήστε τα).

Μετακίνηση Λιχτενστάιν

Για την καλύτερη μετακίνηση στο Λιχτενστάιν προτιμήστε να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να δείτε την εξοχή, τα βουνά και τα πάρκα του (ότι αξίζει δηλαδή σε αυτήν τη χώρα).

Στο Λιχτενστάιν (εκτός από αυτοκίνητο) μπορείτε να φτάσετε με τρένο/λεωφορείο και όχι με αεροπλάνο, αφού στην χώρα δεν υπάρχει αεροδρόμιο! Για μετάβαση με τρένο-λεωφορείο: Αν είστε στην Ελβετία θα κατεβείτε (από το τρένο) στις πόλεις Sargans ή Buchs, ενώ αν είστε στην Αυστρία στο Feldkirch και θα πάρετε ένα από τα λεωφορεία LIEmobil.

Εσωτερική Μετακίνηση

Τα χωριά συνδέονται με τα ηλεκτροκίνητα πράσινα λεωφορεία LIEmobil (www.liemobil.li) που κατά τη διάρκεια της μέρας περνάνε αρκετά συχνά. Εισιτήρια θα βρείτε μέσα στα λεωφορεία και ισχύουν για τις ζώνες 1, 2 και 3. Κόστος από 3 έως 10 CHF. Τα ωράρια θα τα βρείτε αναρτημένα σε κάθε στάση.

Στην πρωτεύουσα επίσης θα βρείτε το τουριστικό τρενάκι για μία σύντομη αλλά ευχάριστη ξενάγηση, με πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Τέλος, αξίζει να πούμε ότι μπορείτε να γυρίσετε κάθε πόλη με τα πόδια, αφού οι αποστάσεις είναι κοντινές.

Δείτε στα Tips Λιχτενστάιν (παρακάτω) όλα όσα πρέπει να προσέχετε για την μετακίνησή σας.

Διαμονή Λιχτενστάιν

Το κρατίδιο του Λιχτενστάιν δε θα μπορούσε από το να παρέχει περιορισμένες επιλογές για διαμονή, που ωστόσο είναι αξιόλογες. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται κυρίως έξω από την πρωτεύουσα Βαντούζ, ενώ πολλά από αυτά να περιλαμβάνουν στην τιμή το πρωινό. Η μέση τιμή κυμαίνεται από 100 έως 140€ ανά βραδιά (high season).

Park-Hotel Sonnenhof (Vaduz): Πρόκειται για το καλύτερο ξενοδοχείο στο Λιχτενστάιν, το οποίο προσφέρει υπέροχη θέα, ησυχία και ποιότητα παροχών σε ανάλογες τιμές. Κόστος διαμονής: 300-350€ ανά βραδιά.
Schaan-Vaduz Youth Hostel (Schann): Το Hostel αυτό βρίσκεται σε μία καταπράσινη έκταση και έχει σαν όπλα του την ησυχία, την ποιότητα και τις χαμηλές τιμές. Κόστος διαμονής: 70-80€ ανά βραδιά.
Hotel-Gasthof Löwen (Αυστρία): Βρίσκεται στην μεριά της Αυστρίας, μόλις 1.5 χλμ. από το Λιχτενστάιν, και αποτελεί μία αξιόλογη οικονομική επιλογή για διαμονή. Κόστος διαμονής: 80-100€ ανά βραδιά.
Familien & Sporthotel TURNA Malbun Superior (Malbun): Αποτελεί μονόδρομο για τους φίλους του Σκι. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό του Malbun και έχει όλα όσα χρειάζεται ο επισκέπτης. Κόστος διαμονής: 100-120€ ανά βραδιά.
b_smart hotel (Bendern): Κάντε μία έξυπνη επιλογή και μείνετε στο πιο ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο του Λιχτενστάιν. Ετοιμαστείτε να μείνετε σε κάποιο από τα μοντέρνα δωμάτια με διακόσμηση.. γραμματόσημου! Κόστος διαμονής: 150-170€ ανά βραδιά.

Tips Λιχτενστάιν

  • Επισκεφτείτε το γραφείο Τουρισμού στη Βαντούζ και κάντε στάμπα στο διαβατήριο σας με 3€.
  • SOS: Κλείστε τα δεδομένα! Το Λιχτενστάιν δεν ανήκει στην Ε.Ε. με αποτέλεσμα να μην ισχύει το Roaming.. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 1 MB κοστίζει 12€ !!
  • Το νόμισμα της χώρας είναι το Ελβετικό Φράγκο (CHF) με αναλογία περίπου 1,1 προς 1 , (με το Ευρώ €).
  • Αν δεν έχετε συνάλλαγμα (Ελβετικά Φράγκα CHF) προτιμήστε να πληρώσετε με κάρτα. Η ισοτιμία είναι πιο συμφέρουσα.
  • Το κόστος ζωής, προϊόντων, φαγητού και διαμονής είναι υψηλό καθώς συμβαδίζει με τους υψηλούς μισθούς του κράτους.
  • Η καταλληλότερη εποχή να το επισκεφτείτε είναι τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου.
  • Η μέση θερμοκρασία είναι 10 Cº.
  • Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στη χώρα. Τα πιο κοντινά διεθνή αεροδρόμια είναι από 1 έως 3 ώρες μακριά.
  • Στα υπαίθρια πάρκινγκ και στις θέσεις στάθμευσης (δρόμος) η πρώτη ώρα είναι δωρεάν (βάλτε την ώρα στο Parking Disc).
  • Προσοχή στις πεζοπορικές διαδρομές. Οι περισσότερες έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

  • Στα πάρκιγκ που θα βρείτε στο κέντρο κάθε πόλης μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας έως 2 με 3 ώρες (ανάλογα με το μέρος).
  • Τα καταστήματα τις καθημερινές κλείνουν 18:30 ενώ τα εστιατόρια στις 21:00!
  • Η συγκοινωνία είναι συχνή τις πρωινές ώρες, ενώ το απόγευμα αραιώνει αρκετά.
  • Στο γραφείο τουρισμού, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Βαντούζ, θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες για δραστηριότητες και δρώμενα που τρέχουν κάθε περίοδο στη χώρα.
  • Τα μουσεία κλείνουν στις 17:00.
  • Σε όλους του κάδους θα βρείτε σακουλάκια για τα περιττώματα του κατοικίδιου σας!
  • Οι τιμές των προϊόντων είναι έως και διπλάσιες από αυτές της Αυστρίας.
  • Εάν έχει χιονίσει μην ξεκινήσετε πεζοπορία καθώς το έδαφος κρύβει κινδύνους.
  • Αυτοκίνητο: Στο Λιχτενστάιν δεν υπάρχουν διόδια. Για να μπείτε όμως στη χώρα σημαίνει πως έρχεστε από Ελβετία ή Αυστρία. Για κάθε μια από αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχετε κολλημένο στην πάνω αριστερή γωνία του παρμπρίζ το Vignette, αυτοκόλλητο που αντικαθιστά τα διόδια. Ένα Vignette για δέκα ημέρες κοστίζει 10€, και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα περισσότερα βενζινάδικα, ή από τα σύνορα (Zoll). Το πρόστιμο είναι έως και 20 φορές πάνω.

πηγή: travelen

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ