0

H Νέα Καρβάλη είναι κωμόπολη του Νομού Καβάλας.Κατοικείται,σύμφωνα με την απογραφή του 2011,από 2.177 κατοίκους.Ανήκει στο δήμο Καβάλας από το 1997.Η Νέα Καρβάλη φημίζεται για τους νόστιμους κουραμπιέδες,οι οποίοι συνδέονται με ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής.Τα Χριστούγεννα φτιάχνεται ένας τάρανδος από κουραμπιέδες και καταλήγει στην πόλη της Καβάλας όπου γίνεται μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή!

Συστατικά

900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. βούτυρο,αιγοπρόβειο ή τύπου Κερκύρας
220 γρ. ζάχαρη άχνη
2 στικ βανίλια σε σκόνη
1 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο
200 γρ. αμύγδαλο φιλέ,ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο
1 κ.γ. ανθόνερο

Για το σερβίρισμα

300 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ανθόνερο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
  • Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βουτύρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει.Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα.
  • Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες,το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο.Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι,εκτός μίξερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
  • Η ζύμη πρέπει να σπάει,να είναι σαν τρίμμα,αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
  • Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.) και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα.Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
  • Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο.Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
  • Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
  • Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.

πηγή: akispetretzikis

You may also like

Comments

Leave a reply