0

Ένα lockdown που «χαλαρώνει»  με τα νέα μέτρα να αφορούν κυρίως στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, τις μετακινήσεις με το SMS 6, αλλά και το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Το παρών στην ενημέρωση -εκτός από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη- έδωσε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος και ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα, το οποίο ήρθε… μετά βασάνων, καθώς η ενημέρωση άλλαξε ώρα δυο φορές.

Ασφυκτιά το ΕΣΥ

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα. Σταθερά στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 4 στο 6,5. Η ίδια επεσήμανε πως το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά, αναφέροντας πως την περασμένη εβδομάδα γίνονταν πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία, με την Αττική να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση (σ.σ. στα νοσοκομεία της νοσηλεύονται περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορονοϊό). Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης και στο ότι η Αττική δεν «παίρνει ανάσα» παρά τα -εδώ και εβδομάδες εν ισχύ- μέτρα, με κυριότερη αιτία τον πληθυσμό. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε όλους για τήρηση των μέτρων από εδώ και στο εξής, αποφεύγοντας τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. «Ας κρατήσουμε τα μέτρα όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και με τους στενούς συγγενείς και φίλους», συμπλήρωσε.

Χαλάρωση με… μέτρο

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε και τόνισε πως αναζητήθηκε η χρυσή τομή με μέτρα που θα αποσυμπιέσουν μεν τους πολίτες, αλλά δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας αναφορά και στο μαζικό testing που έρχεται, ειδικά για τους εργαζόμενους. Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος απηύθυνε αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για τις αντοχές και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν. Στην συνέχεια μίλησε για μια «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» παρουσιάζοντας μια νέα δέσμη δράσεων της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

Ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για όλους

Μίλησε για στόχο από 300.000 τεστ την εβδομάδα σε -δυνητικά- 10.000.000 τεστ την εβδομάδα, καθώς ο κάθε πολίτης θα διαθέτει από το τέλος Μαρτίου ένα δωρεάν τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, με τον ΑΜΚΑ του και στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Επίσης έκανε λόγο για υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία.

 

Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:

  • Η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας πανελλαδικά έως τις 21.00 το βράδυ.
  • Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.
  • Η λειτουργία των κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.
  • Η διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

Ακολούθως μίλησε για τα επόμενα βήματα του εμβολιασμού όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως στόχος των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της τήρησης των μέτρων.

Και παρουσίασε τα νέα μέτρα

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.
  • Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.
  • Τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.
  •  Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

 

πηγή: newsit

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ