0

Λίγοι τραυματισμοί στα κατοικίδια ζώα είναι τόσο τραυματικοί, οδυνηροί και παραμορφωτικοί όπως ένα έγκαυμα. Σε αντίθεση με άλλους τραυματισμούς, το έγκαυμα, από την ίδια τη φύση του, προκαλεί βλάβη στους ιστούς, μερικές φορές και πλήρη βλάβη ιστών. Συχνά χρειάζεται χρόνος για να γίνει πλήρως αντιληπτή η έκταση της ζημιάς.

Τα εγκαύματα μπορεί να προκληθούν από πηγές θερμότητας, χημικά ή ακτινοβολία. Τα περισσότερα εγκαύματα στα κατοικίδια ζώα προέρχονται από μια καυτή επιφάνεια, συσκευή ή ουσία που βρίσκεται μέσα και γύρω από το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ένα σπίτι να είναι προστατευμένο για κατοικίδια για να αποφευχθεί η ζημιά αυτού του είδους.

Πώς συμβαίνουν τα περισσότερα εγκαύματα;

Τα εγκαύματα στα κατοικίδια ζώα μπορεί να προκύψουν από μια ποικιλία πηγών:

Θερμικά (σχετίζονται με τη θερμότητα) εγκαύματα

  1. Φλόγες
  2. Ηλεκτρικές θερμοφόρες
  3. Στεγνωτήρες θερμού αέρα
  4. Λάμπες θερμότητας
  5. Θερμές επιφάνειες μετάλλων όπως ξυλόσομπες,εξατμίσεις και καλοριφέρ
  6. Νερό που βράζει
  7. Καυτά ημι-υγρά,όπως πίσσα
  8. Ηλεκτρικά ρεύματα,κυρίως δάγκωμα ηλεκτρικών καλωδίων
  9. Ηλιακό έγκαυμα
  • Ισχυρές χημικές ουσίες
  • Ακτινοβολία
  1. Θεραπευτικές θεραπείες ακτινοβολίας
  2. Φούρνοι μικροκυμάτων

Πώς κατηγοριοποιούνται τα εγκαύματα;

Τα θερμικά και χημικά εγκαύματα γενικά τοποθετούνται σε μία από τις τρεις κατηγορίες:

1ου βαθμού: Επιφανειακές, μερικού πάχους πληγές – Αυτά τα εγκαύματα αφορούν μόνο το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Τα συμπτώματα συνήθως περιορίζονται σε ήσσονος σημασίας πόνο και ερυθρότητα. Ένα παράδειγμα ενός επιφανειακού εγκαύματος μερικού πάχους είναι το ήπιο ηλιακό έγκαυμα. Τα 1ου βαθμού εγκαύματα επουλώνονται γρήγορα και γενικά δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.
2ου βαθμού: Βαθιές πληγές μερικού πάχους – Αυτά τα εγκαύματα αφορούν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και παράγουν φουσκάλες στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι πιο επώδυνα, εισάγουν έναν κίνδυνο μόλυνσης και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Τα εγκαύματα 2ου βαθμού απαιτούν κτηνιατρική προσοχή.
3ου βαθμού: Πλήρους πάχους πληγές – Αυτά τα εγκαύματα αφορούν την πλήρη καταστροφή όλων των στοιβάδων του δέρματος. Απανθράκωση έχει παρατηρηθεί. Συνήθως δεν υπάρχει καθόλου αίσθηση στην περιοχή. Με την απώλεια του προστατευτικού στρώματος του δέρματος, το ζώο είναι πλέον εξαιρετικά ευαίσθητο σε βακτηριακή λοίμωξη. Η κυκλοφορία του αίματος στην καμένη περιοχή διακυβεύεται όπως και η ανοσολογική απόκριση. Επιπλέον, τα εγκαύματα αυτού του τύπου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του κατοικίδιου ζώου. Αυτά τα εγκαύματα είναι τα πιο επικίνδυνα και απειλητικά για τη ζωή. Απαιτούν την άμεση και εκτεταμένη κτηνιατρική φροντίδα.

Πως μοιάζουν τα εγκαύματα;

Ηλιακό έγκαυμα: Τα κατοικίδια που εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αναπτύξουν ηλιακό έγκαυμα. Αυτό το είδος του εγκαύματος είναι συνήθως ενός 1ου βαθμού έγκαυμα. Τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν συνήθως όταν το τρίχωμα ενός κατοικίδιου ζώου είναι πολύ κοντό και γίνεται έκθεση του δέρματός του στις ακτίνες του ήλιου. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι ή να μην είναι προφανές. Ενώ υπάρχει κοκκίνισμα του δέρματος και πόνος, τα εγκαύματα αυτού του τύπου δεν είναι γενικά απειλητικά για τη ζωή και επιλύονται γρήγορα.
Εγκαύματα από επαφή: Αυτά τα εγκαύματα προκύπτουν από φλόγες ή θερμές επιφάνειες και είναι συνήθως εμφανή από την έναρξη τους, μπορεί όμως να πάρει 24-48 ώρες για να εμφανιστούν πλήρως. Είναι συνήθως 2ου ή 3ου βαθμού εγκαύματα. Είναι πολύ επώδυνα και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. Τα εγκαύματα προκαλούνται από συνηθισμένα είδη όπως μαξιλάρια θέρμανσης ή από στεγνωτήρια θερμού αέρα, μπορεί να είναι δύσκολη η διάγνωση. Η βλάβη του ιστού τυπικά κρύβεται από το τρίχωμα του ζώου. Μπορεί να χρειαστούν 24-48 ώρες για να εμφανιστεί η πλήρη έκταση του εγκαύματος. Η καμένη περιοχή θα είναι σκληρή και ξηρή. Τα εγκαύματα αυτά συνήθως είναι 1ου ή 2ου βαθμού.
Χημικά εγκαύματα: Εγκαύματα που προκαλούνται από χημικούς παράγοντες, επίσης δύσκολο να αναγνωριστούν, επειδή το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου μπορεί να κρύψει το έγκαυμα. Τα χημικά εγκαύματα είναι γενικά διαβρωτικά και νεκρωτικά (οδηγούν στο θάνατο του ιστού).Αυτά τα εγκαύματα είναι συνήθως 2ου βαθμού, μπορεί να είναι και 3ου βαθμού. Και πάλι, μπορεί να χρειαστούν έως και 48 ώρες για να γίνει πλήρως εμφανής η έκταση του εγκαύματος.
Ηλεκτρικά εγκαύματα: Τα ηλεκτρικά εγκαύματα βρίσκονται πιο συχνά στο στόμα, ως αποτέλεσμα του μασήματος ενός ηλεκτρικού καλωδίου. Τα χείλη, τα ούλα, η γλώσσα και ο ουρανίσκος μπορεί να εμπλέκονται. Τα ηλεκτρικά εγκαύματα είναι επίσης διαβρωτικά και νεκρωτικά. Υπάρχει συνήθως μια κεντρική περιοχή νέκρωσης (νεκρών ιστών) που περιβάλλεται από περιοχές διαφορετικής ιστικής βλάβης. Τα σκυλιά επηρεάζονται πιο συχνά.
Εγκαύματα από ακτινοβολία: Τα εγκαύματα από ακτινοβολία στα κατοικίδια ζώα πιο συχνά συνδέονται με ακτινοθεραπεία για έναν τύπο καρκίνου. Είναι ανησυχητικά, διότι τα εγκαύματα αυτού του είδους επηρεάζουν την επούλωση των πληγών που συνδέονται με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί.
Τα εγκαύματα από ακτινοβολία ταξινομούνται ως εξής:

  • 1ου βαθμού – δερματική υπεραιμία (κοκκίνισμα του δέρματος)
  • 2ου βαθμού – ξηρή αποκόλληση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος
  • 3ου βαθμού – υγρή εσχαροποίηση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος
  • 4ου βαθμού – πλήρης θάνατος του δέρματος

Συχνά, η συμπεριφορά του ζώου θα αλλάξει ως αποτέλεσμα του πόνου που προκαλείται από το έγκαυμα, πριν καν εμφανίσει κλινικά συμπτώματα εγκαύματος. Αν το έγκαυμα μολυνθεί, μπορεί να αναπτυχθεί μια αποκρουστικής μυρωδιάς εκκένωση με περιοχές νεκρωτικών ιστών που θα χρειαστούν χειρουργικό καθαρισμό (η απομάκρυνση των νεκρών ιστών).Ο χειρουργικός καθαρισμός συχνά αποκαλύπτει μια βαθιά μολυσμένη πληγή που θα χρειάζεται εκτεταμένη, επιθετική νοσηλευτική φροντίδα, υπομονή και χρόνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση εγκαυμάτων;

Η διάγνωση ενός εγκαύματος γίνεται συνήθως απευθείας αν είστε μπροστά στο συμβάν. Τα εγκαύματα που δεν έχουν παρατηρηθεί ή είναι κακόβουλου χαρακτήρα είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν. Όπως αναφέρθηκε πριν, τα περισσότερα εγκαύματα αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, όπως ορίζεται από τη βλάβη των ιστών. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται στενά το κατοικίδιο ζώο για σημάδια εξάπλωσης της βλάβης.

Πώς αντιμετωπίζονται τα εγκαύματα;

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ένα κατοικίδιο ζώο που έχει υποστεί έγκαυμα πρέπει να αξιολογείται από τον κτηνίατρο. Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα του εγκαύματος που έχει στη συνολική υγεία του ζώου. Εκτός από το ίδιο το έγκαυμα, το κατοικίδιο ζώο μπορεί να αναπτύξει μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία και συστημική μόλυνση. Ανάλογα με την περίπτωση, το κατοικίδιο ζώο πρέπει να αξιολογείται για την εισπνοή καπνού. Η έκταση του εγκαύματος, η θέση του εγκαύματος και το ποσοστό του σώματος του ζώου που συμμετέχει στο έγκαυμα, όλα παίζουν ρόλο στην αξιολόγηση και την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης προοπτικής για το κατοικίδιο ζώο.

Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα

Ηλιακό έγκαυμα

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας πάθει ηλιακό έγκαυμα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Η έκταση του ηλιακού εγκαύματος θα καθορίσει ποια θεραπεία είναι απαραίτητη. ΜΗΝ εφαρμόζετε πάγο, βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο αλοιφή, εκτός εάν έχετε καθοδηγηθεί από τον κτηνίατρό σας. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε βοηθήστε το κατοικίδιο ζώο σας να αποφύγει το άμεσο ηλιακό φως. Αν το άμεσο ηλιακό φως είναι αναπόφευκτο, η εφαρμογή αντηλιακών σε ευπαθείς περιοχές στο κατοικίδιο ζώο σας, ειδικά σε ξυρισμένες περιοχές και μη χρωματισμένες (λευκές) περιοχές. Χρησιμοποιήστε αντηλιακά που περιέχουν PABA (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ) και αποφύγετε αυτά που περιέχουν ψευδάργυρο. Προσπαθήστε να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας από το γλείψιμο των αντηλιακών.

Θερμικά εγκαύματα

Τα θερμικά εγκαύματα μπορεί να είναι 1ου,2ου ή 3ου βαθμού εγκαύματα.
Στην περίπτωση των θερμικών εγκαυμάτων:

  • Σβήστε όλες τις φλόγες. Αν ηλεκτρική ενέργεια εμπλέκεται, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.
  • Αποφύγετε το δάγκωμα. Μπορεί να χρειαστεί να φιμώσετε το κατοικίδιο ζώο σας.
  • Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες νερού με ένα καθαρό (αποστειρωμένο) πανί. Αυτό μπορεί να εμποδίσει το έγκαυμα από το να διεισδύσει βαθιά μέσα στους ιστούς. Αλλάξτε τη κομπρέσα συχνά και κρατήστε το σημείο δροσερό και υγρό. Αν το έγκαυμα αφορά μόνο ένα μέρος του σώματος, μπορείτε να κατακλύσετε την περιοχή με κρύο νερό.
  • ΜΗΝ σπάτε τις φουσκάλες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.
  • ΜΗΝ εφαρμόζετε αλοιφές ή βούτυρο και παρόμοιες ουσίες.
  • ΜΗΝ εφαρμόζετε πάγο στο έγκαυμα.
  • Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο στον κτηνίατρο σας!

Χημικά εγκαύματα

  • Αποφύγετε το δάγκωμα. Μπορεί να χρειαστεί να φιμώσετε το κατοικίδιο ζώο σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καλά.
  • Αν το έγκαυμα είναι από ξηρές χημικές ουσίες, απομακρύνετε όσο περισσότερη ουσία μπορείτε. Να είστε βέβαιος ότι προστατεύετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας αλλά και τα δικά σας.
  • Πλύνετε τη μολυσμένη περιοχή με μεγάλες ποσότητες ζεστού (ΟΧΙ καυτό!) τρεχούμενου νερού. Προστατεύστε τον εαυτό σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας.
  • Εάν η χημική ουσία έχει πάει στα μάτια του κατοικίδιου ζώου, ξεπλύνετε με καθαρό νερό ή αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα για 15-20 λεπτά.
  • ΜΗΝ εφαρμόζετε αλοιφές ή βούτυρο και παρόμοιες ουσίες.
  • ΜΗΝ εφαρμόζετε πάγο στο έγκαυμα.
  • Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο στον κτηνίατρο σας! Αν είναι δυνατόν, πάρτε το δοχείο του χημικού προϊόντος μαζί σας.

Εισπνοή καπνού

Κάθε κατοικίδιο ζώο που εκτίθεται σε φωτιά, ιδιαίτερα σε ένα φλεγόμενο κτίριο, θα πρέπει να αξιολογείται για την εισπνοή καπνού. Το κατοικίδιο ζώο μπορεί να έχει:

  • Τοξικότητα καπνού, με υπερβολική θερμότητα που βλάπτει την επένδυση της αναπνευστικής οδού.
  • Εισπνεόμενα επιβλαβή αέρια από την καύση των υλικών όπως πλαστικά, καουτσούκ ή συνθετικά υλικά.
  • Τοξικότητα μονοξειδίου του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα ανταγωνίζεται με το οξυγόνο για τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και παράγει την υποξία (χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα).Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  • Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο στον κτηνίατρο σας για αξιολόγηση και θεραπεία.

Κτηνιατρική φροντίδα

Κατά την άφιξη στην κτηνιατρική κλινική, ο κτηνίατρος σας θα αξιολογήσει την έκταση του εγκαύματος του κατοικίδιου ζώου (αν και η πλήρης έκταση του εγκαύματος δεν είναι γενικά γνωστή για 1-2 ημέρες μετά το περιστατικό).Ο τύπος του εγκαύματος (1ου,2ου και 3ου βαθμού),η ποσότητα του δέρματος που εμπλέκεται καθώς και η θέση στο σώμα, όλα παίζουν ρόλο στον καθορισμό της πρόγνωσης και στο σχέδιο θεραπείας του ασθενούς.
Μια φυσική εξέταση θα πραγματοποιηθεί για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας του κατοικίδιου ζώου. Θα συλλεχθεί αίμα για να εκτιμηθεί ο αριθμός των κυττάρων του αίματος, οι τιμές των ηλεκτρολυτών του ζώου και για να αξιολογηθεί η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Το πιο πιθανό είναι ένας ενδοφλέβιος καθετήρας να τοποθετηθεί και θεραπεία με υγρά να ξεκινήσει. Επειδή οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις είναι κοινές στις καμένες περιοχές, αντιβιοτικά φάρμακα δίνονται και μπορεί να εφαρμοστεί μια αντιμικροβιακή αλοιφή. Φάρμακα για τον πόνο δίνονται συνήθως.
Όταν είναι γνωστή η πλήρης έκταση του εγκαύματος, ο κτηνίατρος μπορεί να αρχίσει την αφαίρεση των νεκρών ιστών μέσα και γύρω από το έγκαυμα. Επιλογές όπως η χειρουργική σύγκλειση, τα μοσχεύματα δέρματος ή η δεύτερη πρόθεση επούλωσης (που επιτρέπει την πληγή να θεραπευθεί «από μόνη της») θα συζητηθούν. Πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις επί σειρά εβδομάδων μπορεί να είναι απαραίτητες.
Η θερμοκρασία, η διάρκεια του χρόνου έκθεσης και η έκταση του σώματος που εμπλέκονται στο έγκαυμα είναι κρίσιμοι παράγοντες για τον προσδιορισμό της πρόγνωσης του ασθενούς. Αν είναι μεγαλύτερης έκτασης από το 25% του σώματος του κατοικίδιου ζώου, υπάρχουν συνήθως συστηματικές εκδηλώσεις όπως: βακτηριακή λοίμωξη, σοκ, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία. Η πρόγνωση είναι ανησυχητική. Αν είναι μεγαλύτερη από το 50% του σώματος του ζώου, η πρόγνωση είναι σοβαρή (μερικοί συγγραφείς υποστηρίζουν πως αν είναι μεγαλύτερο από 30% του σώματος, η πρόγνωση είναι σοβαρή).Αν το έγκαυμα αφορά το πρόσωπο ή / και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, όπου η κανονική λειτουργία σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανό να μην επιστρέψει, η πρόγνωση είναι επίσης σοβαρή.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα εγκαύματα έχουν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Με την κατάλληλη φροντίδα και υπομονή, μπορούν να θεραπευθούν. Η προκύπτουσα πληγή θα είναι ουλώδης ιστός χωρίς τρίχωμα. Αυτές οι περιοχές θα πρέπει να προστατεύονται από τις ακτίνες του ήλιου.

Συμπέρασμα

Τα εγκαύματα και οι τραυματισμοί τους είναι εξαιρετικά σοβαροί και απαιτούν την άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Πολλές φορές η πλήρης έκταση του εγκαύματος δεν είναι εμφανής αμέσως. Υπάρχουν επίσης αρκετές παρενέργειες στα εγκαύματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Φυσικά η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Λάβετε μέτρα σήμερα για να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας από το να καεί.

πηγή: boxeromania

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE