0

Οι παγκοσμίου φήμης προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι στις φωτογραφίες, εν μέρει χάρη στην ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους. Οι influencers λατρεύουν να φωτογραφίζονται μπροστά από τα ασβεστωμένα σπίτια των νησιών με τις μπλε πινελιές και πόρτες. Αλλά γιατί τα σπίτια των ελληνικών νησιών είναι μπλε και λευκά;

Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν το μπλε και το λευκό ως τα εμβληματικά χρώματα της Ελλάδας. Είναι τα χρώματα της σημαίας. Είναι επίσης τα χρώματα της φωτεινής θάλασσας και του ουρανού, συνώνυμα της όμορφης Μεσογείου.

Ωστόσο, στα κυκλαδίτικα νησιά, ο χαρακτηριστικός μπλε και λευκός χρωματισμός των σπιτιών δεν βασίζεται στον συμβολισμό των χρωμάτων εντός της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν διάφοροι λόγοι πίσω από αυτό το εμβληματικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των ελληνικών νησιών, και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αρκετά πρακτικοί.

“Σύστημα” ψύξης των σπιτιών του νησιού το καλοκαίρι

Πολλά σπίτια σε νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Νάξος χτίστηκαν αρχικά από πέτρα. Αυτή ήταν μια πρακτική απόφαση, καθώς στο βραχώδες νησιωτικό τοπίο του Αιγαίου υπήρχε ελάχιστο ξύλο. Ωστόσο, οι πέτρες είχαν συνήθως σκούρο χρώμα. Αυτό αποτελούσε πρόβλημα κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων ελληνικών καλοκαιριών. Το ηλιακό φως που έπεφτε στα σπίτια απορροφούνταν από τις σκούρες πέτρες, κάνοντας το εσωτερικό αφόρητα ζεστό.

Έτσι, οι κάτοικοι άρχισαν να βάφουν τις πέτρες λευκές, σε μια προσπάθεια να δροσίσουν τους εσωτερικούς τους χώρους. Η διαδικασία λειτούργησε, με αποτέλεσμα τα σπίτια των νησιών να είναι πιο δροσερά και άνετα.

Πώς η χολέρα επηρέασε το σχεδιασμό του σπιτιού

Τότε, το 1938, μια εθνική διαταγή επιτάχυνε την εξάπλωση αυτής της νέας αισθητικής σχεδιασμού. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα υπέφερε από επιδημία χολέρας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ασθένεια, διέταξε τους πολίτες να ασπρίσουν τα σπίτια τους.

Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο σήμερα, αλλά ο ασβέστης που χρησιμοποιούνταν για το βάψιμο των σπιτιών περιείχε ασβεστόλιθο. Ο ασβεστόλιθος είναι ένα ισχυρό απολυμαντικό και δεν υπήρχαν πολλά άλλα που να χρησιμοποιούνται ευρέως εκείνη την εποχή. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες ασβέστωσαν τα σπίτια τους για να τα απολυμάνουν και να μειώσουν την εξάπλωση της χολέρας.

Τι γίνεται με το μπλε χρώμα των σπιτιών των ελληνικών νησιών;

Αν και το μπλε είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα για τις πόρτες και τα παντζούρια στα κυκλαδίτικα νησιά, δεν είναι το μόνο. Στην πραγματικότητα, αν περπατήσετε σε πολλά νησιά, θα παρατηρήσετε τόνους κόκκινου, πράσινου και καφέ, εκτός από το μπλε. Ωστόσο, το ζωηρό μπλε χρώμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στο κυκλαδίτικο τοπίο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Λοιπόν, αυτό έχει να κάνει με το κόστος. Οι ψαράδες και άλλοι ναυτικοί έβαφαν τα παράθυρα και τα παντζούρια τους με ό,τι περίσσευε μετά το βάψιμο του σκάφους τους. Και λόγω των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του, το μπλε ήταν συνήθως το φθηνότερο χρώμα βαφής.

Το μπλε που χρησιμοποιούνταν στα σπίτια των ελληνικών νησιών ήταν φτιαγμένο από ένα μείγμα ασβεστόλιθου και ενός καθαριστικού προϊόντος που ονομαζόταν “λουλάκι”. Το λουλάκι ήταν ένα είδος μπλε ταλκ που οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών διέθεταν εύκολα στο σπίτι τους. Ως εκ τούτου, το μπλε χρώμα ήταν ένα πολύ εύκολο χρώμα για να το φτιάξουν.

Η στρατιωτική δικτατορία επιβάλλει τον χρωματισμό των ελληνικών νησιών

Τα όμορφα χρώματα των σπιτιών των ελληνικών νησιών έγιναν υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας που κατέλαβε την Ελλάδα το 1967. Το καθεστώς πίστευε ότι τα χρώματα ενέπνεαν πατριωτισμό και αντανακλούσαν τον ελληνικό εθνικισμό. Τελικά, το 1974 ψήφισαν νόμο που επέβαλε το βάψιμο των σπιτιών των ελληνικών νησιών σε μπλε και άσπρο χρώμα.

Παρόλο που οι κανονισμοί αυτοί έχουν χαλαρώσει πλέον, τα μπλε και λευκά χρώματα των ελληνικών νησιών έχουν γίνει τεράστια έλξη για τους ταξιδιώτες. Ως εκ τούτου, πολλοί κάτοικοι των νησιών επιλέγουν να τα διατηρήσουν. Τελικά, αυτό γίνεται τόσο για τους πρακτικούς λόγους που άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτά τα χρώματα, όσο και επειδή είναι καλά για τον τουρισμό.

Περιπλανώμενοι σήμερα στα κυκλαδίτικα νησιά, οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να βρουν σπίτια με αυθεντικές πέτρες στο χρώμα της γης ή σε ελαφρώς διαφορετικά χρώματα. Ωστόσο, το μπλε και το λευκό εξακολουθούν να κυριαρχούν στο σχεδιασμό των ελληνικών νησιών, καθώς και στην εικόνα που έχουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά νησιά.

You may also like

Comments

Leave a reply