0
Προβλήθηκε εχθές το βράδυ στην ΕΡΤ2 στην εκπομπή «Εποχές και Συγγραφείς», αφιέρωμα στον Ρώμο Φιλύρα, στον σημαντικό λυρικό ποιητή του Μεσοπολέμου της πόλης του Κιάτου. Στην ποίησή του διαφαίνεται η πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει νέες λυρικές φόρμες αλλά και φραστικούς νεωτερισμούς, ενώ δεν λείπουν η μουσικότητα και ο ρομαντισμός. Συχνά στα ποιήματά του υπάρχει η αίσθηση της πικρίας και της απογοήτευσης, των ματαιωμένων προσδοκιών, που απορρέει από την προσποιητή ευθυμία των πρόσκαιρων απολαύσεων, η οποία γίνεται αντιληπτή ως σπατάλη και στέρηση εσωτερική. Η δυσαρμονική αυτή αίσθηση εκφράζεται, όχι με τον υψωμένο τόνο των ποιητών που είχαν επηρεαστεί από τον Παλαμά, αλλά με λεξιλόγιο καθημερινό, το οποίο ενίοτε αποκλίνει από την καθιερωμένη ποιητική γλώσσα.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή ΕΔΩ

Ο Ρώμος Φιλύρας (σ.σ.: το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Οικονομόπουλος) γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1888 στο Κιάτο Κορινθίας. Ήταν το πρώτο παιδί του Βασιλείου Οικονομόπουλου και της Ασπασίας Σαρηγιάννη ή Σαρεγιάννη (1865-1918). Ο πατέρας του, διδάκτορας της φιλολογίας και σχολάρχης, γιος ιερέα, καταγόταν από την Καρυά Κορινθίας και η μητέρα του, με καταγωγή από το Άστρος Κυνουρίας, γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
Τα έτη 1894-1901 φοίτησε στο δημοτικό και στο Ελληνικό σχολείο στο Κιάτο. Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση της υγείας του σ’ ένα ατύχημα που του συνέβη όταν ήταν 7 χρόνων και πήγαινε στην Α΄ τάξη του Δημοτικού.
Το 1897, εν μέσω των δεινών του πολέμου, δημοσιεύει το πρώτο ποίημά του στο περιοδικό «Χαρά» που έβγαινε στο χωριό Ψάρι Στυμφαλίας.
Το 1901 δημοσιεύονται πρωτόλειά του στο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων».
Το 1902 μετακομίζει η οικογένειά του στον Πειραιά και θα φοιτήσει στο Πρώτο Γυμνάσιο Πειραιά (1902-1904).
Το ψευδώνυμο Ρώμος Φιλύρας, σύμφωνα με μαρτυρία του Πειραιώτη λογοτέχνη Χρίστου Λεβάντα, το πήρε από τον Πειραιώτη λογοτέχνη Λάμπρο Πορφύρα. Υπάρχει ωστόσο κι άλλη εκδοχή: ο συνομήλικός του δημοσιογράφος Βασίλης Βεκιαρέλλης (1887-1944) υποστηρίζει ότι το ψευδώνυμο το πήρε ο ίδιος από το μυθιστόρημα «Υπό τας φιλύρας» [Sous les Tilleuls, 1832] του Jean-Baptiste Alphonse Karr (1808-1890) που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε μετάφραση Νικολάου Δ. Χατζίσκου.
Προηγουμένως, το 1901-1902 στο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων», ο Ιωάννης, ή Γιάγκος Οικονομόπουλος, υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Κορινθιακό Κύμα».
Στις 6 Ιουλίου 1903 δημοσιεύονται τα πρώτα ποιήματά του στο περιοδικό «Ο Νουμάς».
Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Ακρίτας» του Σωτήρη Σκίπη και «Παναθήναια» του Κίμωνος Μιχαηλίδη.
Στις 24 Οκτωβρίου 1905 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Μάιο του 1907, με εννέα ομότεχνούς του, συνεκδίδει το μηνιαίο ποιητικό περιοδικό «Ηγησώ» (Μάιος 1907-Φεβρουάριος 1908).
Το ίδιο έτος (1908) μετακομίζουν στην Αθήνα. Τον Μάιο του 1909 παρουσιάζεται στον στρατό, κληρωτός της κλάσης του 1909 και υπηρετεί στον 5ο λόχο του 7ου Συντάγματος Πεζικού.
Τον Μάρτιο του 1911 εκδίδεται η πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ρόδα στον αφρό».

You may also like

Comments

Leave a reply