Όσο πιο ζεστά, τόσο πιο ωραία! “Ισλί”, παραδοσιακό, ημι-σιροπιαστό από την Καπαδοκία.

Share:

Ένα παραδοσιακό, Μικρασιατικό, ημι-σιροπιαστό γλύκισμα που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του, προέρχεται από την Καππαδοκία και το μοίραζαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

 Η ονομασία του… “ισλί”, είναι τούρκικη και σημαίνει “δουλεμένο”.

Υλικά για τη ζύμη

• 500 γραμμάρια φυτίνη
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι γάλα
• 1 μπέικιν πάουντερ
• Μισό κουταλάκι αμμωνία
• 1 κιλό αλεύρι περίπου, αλλά υπολογίζουμε και με το μάτι, μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική

Υλικά για τη γέμιση

• 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
•  3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
• 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
• Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

Υλικά για το σιρόπι

• 2 ποτήρια ζάχαρη
• 1,5 ποτήρι νερό
• Λίγο λεμόνι στυμμένο

Εκτέλεση

• Στην αρχή χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το μπέικιν και στο τέλος βάζετε σιγά-σιγά το αλεύρι – όχι όλο! Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα.

• Μόλις είναι έτοιμη, βάζετε φίλους, παιδιά ή και εγγόνια και φτιάχνουν μικρές μπάλες! Τις πατάτε για να γίνουν σαν πιατάκια του καφέ. Βάζετε στο κέντρο προσεκτικά τη γέμιση και αφήνετε λίγη να περισσέψει για μετά.

• Τότε σιγά-σιγά τα κλείνετε σαν σακουλάκια. Στην συνέχεια τα “κεντάτε”  και με την τσιμπίδα ή τα δάχτυλά σας κάνετε ό,τι σχέδιο σας αρέσει.

• Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 25 περίπου λεπτά στους 180°C.

• Θα τα βγάλετε όταν έχουν φουσκώσει κι έχουν ροδίσει.

• Τα αφήνετε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά. Αν δείτε το σιρόπι να πήζει, βάλτε του λίγο νερό να αραιώσει και περιμένετε μέχρι να πάρει μία βράση.

• Μέχρι να γίνει το σιρόπι τα ισλί θα έχουν κρυώσει. Ρίχνετε το καυτό σιρόπι, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι και ξεκινάτε να τα τρώτε!

Όσο πιο ζεστά, τόσο πιο ωραία!      Διατηρούνται εκτός ψυγείου για 3 εβδομάδες.

* Οι παλιές νοικοκυρές με ένα τσιμπιδάκι στόλιζαν τα ισλί, φτιάχνοντας περίτεχνα σχέδια, κέντημα επάνω στο γλυκό.

 

Share:

Leave a reply