Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821: Επιστολή Εορτασμού των 200 χρόνων της εθνικής μας παλιγγενεσίας

Share:

Ο Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821 ιδρύθηκε το 1936 από απογόνους των αγωνιστών της παλιγγενεσίας µε στόχο την θεμελίωση αισθήματος πατριωτισμού στην καρδιά των νεοελλήνων αντίστοιχο µε εκείνον που επέδειξαν οι ήρωες της επαναστάσεως. Ο πατριωτισμός λοιπόν είναι εκείνος που μας επιβάλλει να οργανώνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης κάθε παρέμβαση προς τους συμπατριώτες μας.

Με την ευκαιρία της αρχής του έτους κατά το οποίο συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Όμιλος αισθάνεται την υποχρέωση να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο και να επισημάνει τα εξής.

Αιτία που νομιμοποιεί την παρέμβασή μας είναι η ακράδαντη πεποίθηση για την επικαιρότητα του μηνύματος που διατρανώνουν οι αγώνες των προγόνων μας, σε μια εποχή αμφισβήτησης του αξιακού κώδικα που οδήγησε στην πρόοδο και την ευημερία τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η επέτειος της Επανάστασης έχει ως αυτονόητη αφετηρία και άξονα την απόδοση τιμής στους αγωνιστές που έθεσαν την Ελευθερία του Έθνους πάνω από την ζωή τους. Το παράδειγμα τους οφείλει να µας παραδειγματίζει και να µας εμπνέει. Η θυσία τους µας κληροδοτεί το μέγιστο προνόμιο : Να υπάρχουμε ως ελεύθεροι πολίτες, ενός επιτυχημένου ευρωπαϊκού κράτους, του ελληνικού κράτους. Η ελευθερία µας δεν είναι καθόλου αυτονόητη, χρειάστηκαν ποταμοί αίματος για να επιτευχθεί και αγώνες για να διατηρηθεί ώστε να την απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Από την αρχή του έτους, εμφανίζονται άρθρα στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, ως και στα µμέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία  δεν συνάδουν µε κλίμα εορτασμού µμιας τόσο σημαντικής για το Έθνος επετείου, αλλά µάλλον κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η επέτειος δεν προσφέρεται για επίδειξη πολυπολιτισµικότητος, πολιτικής ορθότατος, εθνοµηδενιστικών αναφορών, και εθνικού αυτοµαστιγώµατος, αλλά αποτελεί έκφραση εορτής και συλλογικής υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης, ώστε να αντλήσουμε τα αναγκαία διδάγματα για να διευρύνουμε τις ειρηνικές κατακτήσεις μας ως έθνος.
Ο εορτασμός δεν είναι αφορμή για να εκφραστούν δράσεις, στάσεις και ήθη που εκουσίως ή ακουσίως αμαυρώνουν, θολώνουν, παραχαράσσουν, διακωμωδούν και διαστρεβλώνουν το βασικό μήνυμα της Επανάστασης, που είναι η αυτοθυσία για την απελευθέρωση της Πατρίδας από τον ξένο εισβολέα και δυνάστη. Οι εκ των υστέρων ερμηνείες μέσα από ιστορικώς άσχετα θεωρητικά σχήματα, που δεν στηρίζονται στις ιστορικές πηγές αλλά σε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις πλήττει την Ιστορική αλήθεια αλλά και την συλλογική αυτογνωσία του ελληνικού λαού. Η ελληνική κοινωνία του 1821 σύσσωμη αγωνίστηκε για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας ελαυνόµενη από πατριωτική φλόγα και όχι από ταξικά, ιδεολογικά ή άλλα ανύπαρκτα την εποχή εκείνη κίνητρα.

Η διάχυτη εντύπωση που κυριαρχεί σήμερα είναι ότι παρατηρείται κάποια αδράνεια ενώ ήδη η επέτειος είναι σε εξέλιξη.

Η Ελληνική κοινωνία ήδη έχει αναδείξει αυθόρμητα εκατοντάδες φορείς βάσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις σε κεντρικό ή περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Θα ήταν σωστό ο εορτασμός να µην αποτελέσει αφορμή για αντιδικίες και αντιπαραθέσεις και να πραγματοποιηθεί ομόθυμα και σε πλήρη αντιστοιχία µε το συλλογικό αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας, της οποίας το Εικοσιένα αποτελεί θεμέλιο λίθο. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε την πολιτεία να εναρμονιστεί µε το λαϊκό αίσθημα και να εορτάσει μαζί µε την κοινωνία την σημαντικότερη επέτειο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Γι’ αυτό και δηλώνουμε πρόθυμοι να μετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, κίνηση ή εκδήλωση που, με αδιαμεσολάβητο διάλογο, θα αναδείξει αρετές, αξίες και ιδεώδη για τα οποία αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας και που είναι εκείνα, ακριβώς, που θα κατευθύνουν με περηφάνεια τις επόμενες γενιές!

Share:

Leave a reply