Χριστούγεννα στον Καναδά!

Share:

Ο Καναδάς είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και άνθρωποι πολλών διαφορετικών πολιτιστικών υποβάθρων ζουν εκεί.Εξαιτίας αυτού,υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραδόσεις Χριστουγέννων στον Καναδά.Πολλές από τις παραδόσεις και τους εορτασμούς προέρχονται από γαλλικές,αγγλικές,ιρλανδικές,σκωτσέζικες,γερμανικές,νορβηγικές,ουκρανικές και γηγενείς επιρροές.

Οι άνθρωποι στον Καναδά στέλνουν Χριστουγεννιάτικες Κάρτες στους φίλους και την οικογένειά τους!Πολλοί Καναδοί ανοίγουν τα δώρα τους την παραμονή των Χριστουγέννων.Μερικοί ανοίγουν μόνο τις κάλτσες τους την παραμονή των Χριστουγέννων Άλλοι επιλέγουν ένα δώρο για άνοιγμα και,στη συνέχεια, αποθηκεύουν τα υπόλοιπα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι Καναδοί θέλουν να διακοσμούν τα σπίτια τους με χριστουγεννιάτικα δέντρα,φώτα και άλλες διακοσμήσεις.Υπάρχουν συχνά χριστουγεννιάτικες κάλτσες κρεμασμένες δίπλα στο τζάκι,έτοιμες για τον Άγιο Βασίλη!

Το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι συχνά ψητή γαλοπούλα με λαχανικά και «όλες τις γαρνιτούρες» όπως πουρέ πατάτας και λαχανικά.Τα παραδοσιακά αγαπημένα χριστουγεννιάτικα επιδόρπια περιλαμβάνουν χριστουγεννιάτικες/πουτίγκες και τάρτες με κιμά.Τα χριστουγεννιάτικα κράκερ είναι επίσης δημοφιλή σε πολλούς ανθρώπους στον Καναδά.Ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων τρώγεται επίσης συνήθως την περίοδο των Χριστουγέννων!

Ωστόσο, άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς έχουν τα δικά τους αγαπημένα φαγητά τα Χριστούγεννα.Το σκι,το πατινάζ και το έλκηθρο είναι επίσης δημοφιλή αν υπάρχει χιόνι τα Χριστούγεννα!Τα παιδιά του Καναδά πιστεύουν επίσης στον Άγιο Βασίλη.Οι Καναδοί είναι ιδιαίτερα περήφανοι που λένε ότι η χώρα τους είναι το σπίτι του Άγιου Βασίλη.(Αν και είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι στη Φινλανδία θα διαφωνούσαν!).

Η παρέλαση του Άγιου Βασίλη στο Τορόντο είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες παρελάσεις Σάντα στον κόσμο!Ξεκίνησε το 1913 όταν ο Σάντα βγήκε στους δρόμους του Τορόντο.Τα παιδιά κατά μήκος της διαδρομής ακολούθησαν τον Σάντα και περπάτησαν μαζί του. Πραγματοποιείται για πάνω από 100 χρόνια και τώρα είναι μια τεράστια εκδήλωση με πάνω από 25 κινούμενα άρματα και 2000 άτομα που συμμετέχουν!Μεταδίδεται στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο!

Το “Sinck Tuck” είναι ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε ο Inuit και γιορτάζεται σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά.Αυτή η γιορτή αποτελείται από χορό και ανταλλαγή δώρων.

Η ανατολική καναδική επαρχία της Νέας Σκοτίας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έλατου και πεύκου,οπότε οι περισσότερες οικογένειες στον Καναδά έχουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο έλατου ή πεύκου.Μια καναδική παράδοση είναι να στέλνουν το μεγαλύτερο,καλύτερο έλατο (που καλλιεργείται στη Νέα Σκωτία) στη Βοστώνη των ΗΠΑ λόγω της βοήθειας που δόθηκε κατά τη διάρκεια της καταστροφής,γνωστή παγκοσμίως,ως Έκρηξη Halifax.Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε για πολλά χρόνια.Οι Βοστώνοι αγαπούν και εκτιμούν πάντα το Nova Scotian Christmas Tree.Τοποθετούν αυτό το δέντρο στην πόλη και μετά το ανάβουν κατά τη διάρκεια μιας τελετής για να ξεκινήσει η περίοδος των Χριστουγέννων.

Στη νότια ακτή της Νέας Σκωτίας,κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων,υπάρχει η παράδοση του Belsnickeling όπου οι άνθρωποι ντύνονται με αστείες φορεσιές Santa και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι μέχρι οι ιδιοκτήτες σπιτιών να μαντέψουν ποιος ήσασταν.Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στο West & East Green Harbour.Οι Belsnicklers συχνά έφερναν μουσικά όργανα και τραγουδούσαν.Σερβίρεται χριστουγεννιάτικο κέικ ή μπισκότα.Αυτή η παράδοση μεταφέρθηκε στη Νέα Σκωτία από τους 1751 Γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στο Lunenburg και τη Νότια ακτή.

Στο βόρειο Καναδά,μερικοί άνθρωποι σχεδιάζουν ένα Taffy Pull.Γιορτάζεται προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης, της προστάτιδας των ανύπαντρων γυναικών.Αυτό το πάρτι παρέχει την ευκαιρία στις ανύπαντρες γυναίκες να γνωρίσουν τους επιλέξιμους ανύπαντρους άντρες!

Το Labrador City στο Newfoundland διοργανώνει κάθε χρόνο Χριστουγεννιάτικο Διαγωνισμό Light-up.Οι άνθρωποι διακοσμούν το εξωτερικό των σπιτιών τους με φώτα και συχνά έχουν μεγάλα γλυπτά πάγου στους μπροστινούς κήπους τους! Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρουν αρκετό χιόνι ή πάγο,γιατί το Λαμπραντόρ Σίτι έχει περίπου 12-14 πόδια χιονιού κάθε χρόνο!

Πολλές καναδικές οικογένειες διοργανώνουν πάρτι μπισκότων.Φέρνουν μια συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα,τα ψήνουν και μετά τα ανταλλάσσουν με τα μέλη της οικογένειάς τους.Τα ανθρωπάκια και σπίτια απο τζίντζερ είναι πολύ αγαπημένα,μαζί με τυρο-καλαμάκια. Στο τέλος του πάρτι,κάθε οικογένεια επιστρέφει στο σπίτι με μια ποικιλία διαφορετικών μπισκότων για να απολαύσει κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.

Πολλές οικογένειες γαλλικής καταγωγής έχουν μια τεράστια γιορτή/πάρτι την παραμονή των Χριστουγέννων που ονομάζεται «Réveillon» που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες των Χριστουγέννων,μετά τη συμμετοχή τους στη Παραμονή των Χριστουγέννων.«Ο Σάντα θα επισκεφθεί το σπίτι τους και θα αφήσει δώρα για παιδιά κάτω από το δέντρο.Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους ανθρώπους στο Κεμπέκ,είναι ένα στιφάδο που ονομάζεται «ragoût aux pattes de cochons» που είναι φτιαγμένο από πόδια χοίρων!Ωστόσο,πολλοί άνθρωποι έχουν τώρα ένα «Tortière»,μια κρεατόπιτα από κρέας ελαφιού (ή χοιρινό ή βόειο κρέας).

Στο τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων,στις 6 Ιανουαρίου,οι άνθρωποι στην επαρχία του Κεμπέκ έχουν μια γιορτή που ονομάζεται “La Fete du Roi” Ψήνουν ένα κέικ και τοποθετούν ένα φασόλι στη μέση.Όποιος είναι ο τυχερός ανακάλυψης του φασολιού,γίνεται βασιλιάς ή βασίλισσα,σύμφωνα με την παράδοση.Αυτό είναι παρόμοιο με μια παράδοση στην Ισπανία.

Στη Νοτιοδυτική Νέα Σκωτία,πολλές οικογένειες τρώνε αστακό,ένα οστρακόδερμα που πιάστηκε στις ακτές της Νέας Σκοτίας στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό,την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στα «Maritimes» (οι ανατολικές καναδικές επαρχίες του New Brunswick,Nova Scotia και Prince Edward Island) τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που ονομάζονται Barley Candy και Chicken Bones είναι πολύ δημοφιλή.Κατασκευάζονται από τοπικές εταιρείες καραμελών.Τα Barley Candy συνήθως κατασκευάζονται σε ένα ραβδί (λίγο σαν ένα γλειφιτζούρι) και έχουν σχήμα Santa,τάρανδο,χιονάνθρωπους,χριστουγεννιάτικο δέντρο και άλλα σύμβολα των Χριστουγέννων.Τα Chicken Bones είναι ροζ καραμέλα που έχει γεύση σαν κανέλα με γέμιση σοκολάτας.Τα λιώνεις στο στόμα σου και μόλις λιώσει,βγαίνει η σοκολάτα!

Share:

Leave a reply